אביר (בירה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף בירה אביר)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אביר
סוג בירה
אחוז אלכוהול 6.4
יצרן טמפו
מוצא ישראלישראל ישראל
מועד הכנה ראשוני 1952
צבע בהירה
משקאות קשורים גולדסטאר, בירה נשר, בירה מכבי
התווית של בירה אביר משנות החמישים
מרתף מבשלת בירה אביר בנתניה, 1964

אביר היא בירה לאגר ישראלית בהירה עם 6.4% אלכוהול. הבירה יוצרה לראשונה בתחילת שנות החמישים כמותג הדגל של "מבשלת שיכר לאומית" בנתניה. ייצורה הופסק כעבור כמה עשורים, ובשנת 2010 חברת טמפו השיקה אותה מחדש, הפעם כבירת בוטיק המיוצרת בכמויות קטנות.

היסטוריה

בשנת 1952, קבוצת משקיעים בראשות לואיס הרצברג מניו יורק ייסדה בנתניה מבשלה לייצור בירה, בשם "מבשלת שיכר לאומית". בחיפוש אחר שם לבירה החדשה שתייצר המבשלה, הוכרזה תחרות להמצאת שמות ולבחירת הלוגו שיתנוסס על בקבוקי הבירה, כשאחת הדרישות היא שהשם יהיה בעל משמעות בעברית ובאנגלית. אחד השמות שהוצעו היה שיא-ביר ובאנגלית SEE BEER. השם הזוכה היה אביר ובאנגלית A BEER, שהוצע על ידי נתן פרג׳ון, אשר גם צייר את הלוגו ובו מופיעה דמות אביר הרוכב על סוס. השם הוא בעל ארומה נוסטלגית לימי המנדט, אז החיילים הבריטים שהוצבו בארץ ורצו להרוות את צימאונם בברים הספורים שהיו אז בארץ ביקשו a beer מה שנשמע למוכרי הבירות כ"אביר". כך התגלגל השיבוש בין השפות למותג המוביל של "מבשלה לאומית".[1] [2]

מבשלת שיכר לאומית גדלה במהירות וכבשה לעצמה מקום של כבוד בשוק המקומי. היה זה המפעל הראשון שהוקם באזור הדרומי של נתניה שהתפתח מאוחר יותר לאזור התעשייה פולג. היה זה עוד לפני שהוקמו השכונות הדרומיות של העיר. על גג המפעל ניצב במשך שנים בקבוק בירה אביר ענק עשוי מתכת בגובה של 8 מטר. הבקבוק סימל את הכניסה לנתניה לכל המגיעים מדרום על רקע החולות. את הבקבוק ייצר תושב נתניה, המסגר שלמה עמבר.

אחת מהסיסמאות של הקמפיינים של אביר הייתה "אין מעל - אביר רויאל".

בשנת 1965 נערך מיזוג גדול בין "מבשלת שיכר לאומית" ל"תעשיית בירה א"י בע"מ" שמפעליה בראשון לציון ובבת ים ייצרו את הבירות נשר וגולדסטאר. בשנת 1985 רכשה חברת טמפו, בראשותו של משה בורנשטיין, את "מבשלת שיכר לאומית".[3]

השקה מחודשת

לאחר שנים רבות בהן לא ניתן היה להשיג את הבירה פיתח בשנת 2010 דוד הרלינג, הברומאסטר הוותיק של טמפו, בירה חדשה בהשראת בירה אביר המקורית. אביר החדשה מאופיינת בארומה כשותית דומיננטית עם מרירות נמוכה, ושיעור אלכוהול של 6.4%. הבירה עשויה לפי חוק טוהר הבירה הבווארי, מלתת שעורה, מים, כשות ושמרים בלבד. בתחילה הושקה בירה אביר החדשה כ-Private label ונמכרה בלעדית במסבאה "אביר" בצפון רחוב דיזנגוף בתל אביב. כיום ניתן להשיגה מן החבית במקומות בילוי אחדים.

מגוון

מבשלת שיכר לאומית ייצרה כמה בירות תחת המותג אביר. בירה אביר הרגילה נמכרה עם תווית אדומה, וגרסת המאלט שלה נמכרה עם תווית ירוקה. בנוסף שווקו "אביר רויאל", "אביר דה לוקס" ו"אביר אקסטרא". לכבוד יום העצמאות ה-64 של מדינת ישראל וכמחווה לשישים שנות "אביר", השיקה טמפו מהדורת אספנים, ובה 800 בקבוקי 750 מ"ל מהודרים של בירה אביר. הייתה זו הזדמנות נדירה לטעום את הבירה בבקבוק.

הערות שוליים

  1. ^ פורטל מזון ומשקה, אתר נוסטלגיה
  2. ^ אדם גלס ועומר פרבר, שובו של האביר: הבירה של פעם עושה קאמבק, באתר mynet (כפי שנשמר בארכיון האינטרנט), אפריל 2012
  3. ^ 74 שנות בירה ישראלית, בירדי
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
אביר (בירה)23273022