לדלג לתוכן

ביטר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית

תבנית משקה ריקה

ברז מזיגה של "ביטר" מהחבית, הנמזגת בטמפרטורת החדר במשאבה ידנית

ביטראנגלית: Bitter) הוא סגנון בירה אנגלי של פייל אייל, שצבעו משתנה מזהב לענבר כהה, ושיעור הכוהל בנפח בו נעה בדרך כלל בין 3% ל-5.5%. ביטר נקרא לעיתים גם כ"פייל אייל אנגלי: (English Pale Ale), שהוא משווק כארוז בבקבוק או פחית ולא כבירה מהחבית[1].

היסטוריה

המונח "ביטר" (bitter - "מר") שימש באנגליה לתיאור "פייל אייל" מאז תחילת המאה ה-19. אף על פי שמבשלות הבירה השתמשו במונח "פייל אייל" עבורו, לקוחות בפאבים היו מבקשים "ביטר", כדי להבדיל אותו מבירה בסגנון "מילד אייל"; החל מסוף המאה ה-19, מבשלות בירה החלו גם להשתמש במונח "ביטר".

במהלך המאה ה-20, "ביטר" הפך לסוג הבירה מהחבית הפופולרי ביותר שנמכר בפאבים בריטיים ותואר כ"משקה הלאומי של אנגליה".[2] בסקוטלנד, ביטר מכונה "קלה" או "כבדה" בהתאם לחוזק, צבע וגוף.

"ביטר" עובר באופן מסורתי עיבוד בחביות ונמזג באמצעות כוח הכבידה דרך ברז בחבית או באמצעות מנוע בירה ב"טמפרטורת מרתף" של 11–14 מעלות צלזיוס. העלייה בפופולריות של מבשלות בוטיק בצפון אמריקה הובילה לבישול ביטר בסגנון בריטי שם מאז שנות ה-80 של המאה ה-20.

בשנות ה-90 של המאה ה-20 ה"ביטר" איבד את מעמדו כ"משקה הלאומי של אנגליה", לאחר שתאגידים גדולים השתלטו על שוק הבירה וקידמו באופן אגרסיבי צריכה של מותגי לאגר, להם חיי מדף ארוכים יותר. הכוח של התאגידים הביא גם לסגירת עשרות מבשלות קטנות שייצרו "ביטר"[3]. ב-2015 כמות הבירה שנמכרת במרכולים וחנויות נוחות עקפה את הכמות הנמכרת בפאבים, ומכירה של "ביטר" (וכל סוגי ה"אייל" באופן כללי) באופן מסורתי מהחבית בפאבים, ירדה לכ-10% משוק הבירה הבריטי[4].

סגנון

"ביטר" שייך לסגנון בירת פייל אייל ויכול להיות בעל מגוון רחב של עוצמה, טעם ומראה, החל מצבע ענברי כהה ועד אייל קיץ זהוב. הוא יכול להיות עם מתחת ל-3% אלכוהול ועד 7% אלכוהול לביטר "פרימיום" או "חזק". ניתן לשלוט בצבע על ידי הוספת צבע קרמל. הוא דומה לסגנון בירת הודו פייל אייל, אם כי הביטר פחות כשי. סקר מצא כי בשנת 2020 עוצמת הביטר הממוצעת בבריטניה הייתה 4.2%.

תת-סוגים של ביטר

  • סשן ביטר או רגיל (Session or ordinary bitter) - בעל כוהל בנפח של עד 4.1% אלכוהול. זהו החוזק הנפוץ ביותר של ביטר הנמכר בפאבים בריטיים. הוא היווה 16.9% ממכירות הפאבים בבריטניה בשנת 2003.
  • בסט ביטר או מיוחד (Best or special bitter)- בעל כוהל בנפח בין 4.2% ל-4.7%. בממלכה המאוחדת, ביטר מעל 4.2% אלכוהול היווה רק 2.9% ממכירות הפאבים בשנת 2003. הפסקת ייצורם של ביטרים חלשים יותר על ידי המבשלות פירושה שביטר "בסט" הוא למעשה החלש ביותר בטווח.
  • פרימיום ביטר או חזק (Premium or strong bitter) - בעל כוהל בנפח של 4.8% ומעלה.
  • ביטר זהוב (Golden ale) - לביטר זהוב או קיצי יש מראה ופרופיל דומים לאלה של בירת לאגר בהירה. בירה זהובה מבושלת בדרך כלל ללא שימוש בלתות קריסטל, או לפחות בכמות נמוכה בהרבה בהשוואה לביטר מסורתי. בשנת 2020, 83.5% ממבשלות הבירה החברות בארגון SIBA ייצרו 'ביטר זהוב בהירה'.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ביטר בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. רוני קשמין, עשרת סוגי הבירה החשובים בעולם, באתר הארץ, 6 באוגוסט 2015
  2. Oliver, Garrett, ed. (2012). The Oxford Companion to Beer. Oxford University Press. pp. 129–130. ISBN 978-0-19-536713-3.
  3. Guardian staff reporter, The flavour's mild, the mood is bitter, The Guardian, ‏2 ביולי 1999
  4. Simon Bowers, Supermarket beer sales overtake pubs for first time, The Guardian, ‏26 בספטמבר 2016

ביטר42016049Q27201