בול העימות פולין-גרמניה הנאצית
ערב מלחמת העולם השנייה הנפיקה פולין בול דואר שעורר את זעמה של שכנתה, גרמניה הנאצית, וחייב את פולין לבטל את הבול ולתקן את ההנפקה.
מעמדו של בול דואר
בול דואר הוא מסמך רשמי המונפק לרוב על ידי מדינה ריבונית ומשקף את עמדותיה הפוליטיות, התרבותיות והדתיות. הנפקת בול כמוה כפרסום של הצהרה רשמית ופומבית, ותוכנו עלול להיתקל בתגובה נזעמת של מדינה אחרת הרואה עצמה נפגעת מהמסר המובע בבול. קיימות דוגמאות רבות להנפקות פוגעניות שכאלו, ובאחד מאירועים אלו היו מעורבות פולין וגרמניה.
הנפקת הבול
ביום 11 בנובמבר 1938, לרגל מלאת 20 שנה להכרזת עצמאותה של פולין, הנפיקה ממשלת פולין סדרה בת 13 בולים שהוקדשו לאירועים מרכזיים מן ההיסטוריה הפולנית. על אחד מן הבולים, שערכו הנקוב היה 15 גרושי, שולבו דמויותיהם של המלכה ידוויגה ושל המלך ולדיסלב השני. בתחתית הבול, על הרצפה למרגלות הזוג המלכותי, שולבו שתי חרבות מצולבות ועליהם מוטלת קסדה. חפצים אלו נועדו לסמל את ניצחונו של המלך הפולני ולדיסלב השני על אבירי מדינת המסדר הטווטוני בקרב גרונוולד. בקרב זה, שנערך בשנת 1410, נחלו האבירים הגרמנים תבוסה מוחצת, שבעקבותיה נאלצו להחזיר שטחים נרחבים לשליטה פולנית.
העלבון הגרמני
הנפקת הבול התקבלה בגרמניה הנאצית בתחושת עלבון צורב. הנאצים החשיבו את עצמם כיורשיהם של האבירים הטווטונים, וראו בבול איום מצד ממשלת פולין והצהרה על כוונתם להשתלט על שטחים גרמניים. סביר כי ה"עלבון" הגרמני היה חלק משורה של ניסיונות לצייר את פולין כמדינה תוקפנית שיש להתגונן מפניה, ונועד להצדיק את מרוץ החימוש של גרמניה הנאצית. הנאצים פנו בתלונה רשמית אל איגוד הדואר העולמי ודרשו לפסול את הבול הפוגעני של הפולנים.
ההנפקה המתקנת
ממשלת פולין חששה מאוד משכנתה התוקפנית, והעדיפה שלא להצטייר כמי שמתגרה בגרמניה הנאצית. הפולנים ביטלו את הבול המעליב, והנפיקו במקומו בול חדש בעיצוב דומה, תוך הסתרת החרבות והקסדה שלמרגלות המלך והמלכה. פריטי השלל שעוררו את זעמם של הגרמנים כוסו בבול החדש בפס מעוטר שהסתיר את רצפת החדר.
הבול החדש הונפק ב-2 במרץ 1939, כחצי שנה לפני המועד בו פלשו הגרמנים לתוך פולין ופתחו בכך את מלחמת העולם השנייה.
אחרית דבר
בתום מלחמת העולם השנייה, כחודש לאחר כניעתה של גרמניה הנאצית, שבה והנפיקה ממשלת פולין בול שהוקדש לניצחון הפולני בקרב גרונוולד. בהנפקה זו לא הסתפקו הפולנים בשתי חרבות וקסדה כרמז לטווטונים שנהרגו בקרב, אלא ציירו במפורש לוחם פולני הרומס ברגלו את גווייתו של לוחם טווטוני השרוע הרוג על גבו.[1]
בשנת 1960, לרגל מלאת 550 שנה לקרב גרונוולד, הנפיקה פולין מספר בולים נוספים שנועדו להדגיש את חשיבותו של קרב זה בתולדות המדינה הפולנית.[2]
ראו גם
לקריאה נוספת
- Jean-Paul Schroeder, Guide Mondial des Timbres Erronés, p. 553
- Irvine & Seshold, Errors in Postage Stamp Design, 1979, p. 155
- Scott Standard Postage Stamp Catalogue, 2013, Volume 5, pp' 781-782
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
בול העימות פולין-גרמניה הנאצית34865298Q55655052