רוטב בולונז
| מאכלים | |
|---|---|
| סוג | רוטב |
| על שם | בולוניה |
| מוצא | איטליה |
| מרכיבים עיקריים | בשר טחון, עגבנייה, גזר, בצל, סלרי, יין |

רוטב בּוֹלוֹנֵז (באיטלקית: "רָאגוּ אָלָה בּוֹלוֹנְיֶיזֶה" - ragù alla bolognese) הוא רוטב לפסטה שמקורו מבולוניה, איטליה, המבוסס על בשר טחון, פנצ'טה, רסק עגבניות, גזר, בצל, סלרי, קצת ציר ירקות, שמן זית ויין לבן.
בבולוניה נהוג להגיש את הרוטב עם פסטה רחבה, בייחוד טליאטלה, בעוד שמחוץ לאיטליה מקובל במיוחד להגיש את הרוטב עם ספגטי ("ספגטי בולונז"), אף שהבשר שברוטב אינו נצמד טוב לפסטה דקה מסוג זה. מגישים את הרוטב גם עם פסטה מסוג ריגטוני או פנה. לעיתים קרובות מפריזים בכמות רסק העגבניות, ובכך נהיה דומה לרוטב הבשר המוגש בנאפולי (ראגו אלה נפוליטנה) (אנ'); וזאת למרות שהרוטב המקורי משתמש בכמות קטנה בלבד, כאשר מרכיבו העיקרי הוא הבשר הטחון.
הרוטב משמש גם להכנת לזניה.
היסטוריה
מקורו של רוטב בולונז הוא מהעיר בולוניה, בירת מחוז אמיליה-רומאניה שבצפון איטליה. כבר בסוף המאה ה-18 מוזכר תבשיל דומה, שיוחס לטבח בשם אלברטו אלוויזי, אשר שירת את הקרדינל של העיר אימולה. הוא הכין ראגו מבשר עגל, חמאה, בצל וגזר – תשתית מוקדמת למה שעתיד להיקרא בולונז.
האזכור המובהק הראשון מופיע בשנת 1891 בספרו של פלגרינו ארטוזי La Scienza in Cucina e l'Arte di Mangiar Bene. המתכון שם מכונה ״מקרוני בסגנון בולוניה״ (Maccheroni alla Bolognese) וכלל בשר עגל, פנצ'טה, חמאה, ירקות – אך ללא עגבניות.[1]
בשל ריבוי הגרסאות לרוטב, בשנת 1982 קיבלה האקדמיה האיטלקית לקולינריה החליטה לעגן מתכון רשמי. זה הוגש לארכיון לשכת המסחר של בולוניה, וכלל בשר בקר, פנצ'טה, סופריטו (בצל, גזר, סלרי), יין לבן, חלב ורסק עגבניות – תוך הקפדה על בישול איטי לאורך שעות.[2][3]
בעשורים שלאחר מכן הרוטב זכה לפופולריות עולמית, בעיקר בגרסה הידועה בשם ״ספגטי בולונז״, שאינה תואמת את המסורת האיטלקית, שבה מגישים את הרוטב בדרך כלל עם פסטה מסוג טליאטלה.
ב-20 באפריל 2023 האקדמיה האיטלקית לקולינריה עדכנה את המתכון הרשמי לרוטב בולונז, והפקידה את הגרסה החדשה בלשכת המסחר של בולוניה. העדכון כלל התאמות קלות בכמויות המרכיבים, אך שמר על העקרונות הבסיסיים של המתכון המקורי.[4]
מקור השם
השם ״בולונז״ (Bolognese) מתייחס ישירות לעיר בולוניה באיטליה, ומשקף את מקום מוצאו של הרוטב. באיטלקית נקרא הרוטב Ragù alla Bolognese, כלומר: ״ראגו בסגנון בולוניה״. המונח ragù עצמו הגיע מצרפת – מהמילה ragout, שפירושה ״תבשיל מתובל או מעורר תיאבון״. באיטליה שימשה המילה לתיאור כל רוטב בשרי מבושל ארוכות, אך עם הזמן התקבעה משמעותה בהקשר של רטבים לפסטה.[5]
קישורים חיצוניים
- המתכון המקורי, שמור בלשכת המסחר בבולוניה [1]
- קלאסיקה מנצחת: רוטב בולונז, באתר ynet, 4 במאי 2009
- רוטב בולונז צמחוני מתכון מאתר הצמחונות של עמותת אנונימוס
- רוטב בולונז באתר COOKS.ORG.IL מגוון מתכונים
- Thomas Gwinner, The Origin and Evolution of ragù bolognese (Bolognese Sauce), Department of Hospitality Management Chien Hsin University of Science and Technology
- Lynne R. Kasper, The Splendid Table: Recipes from Emilia-Romagna, the Heartland of Italian Food
- Comitato per la Promozione della Ricetta originale degli Spaghetti bolognesi c/o Casale La Misericordia, Contatti - Spaghetti Bolognesi
הערות שוליים
- ↑ Rodolfo Morais, The Origin and History of the Bolognese Sauce, Grapes & Grains
- ↑ Walter Manni, Ragù Bolognese: history and original recipe, Travel Emilia Romagna, 2020-01-29 (באנגלית אמריקאית)
- ↑ ACCADEMIA ITALIANA DELLA CUCINA, RAGÙ CLASSICO BOLOGNESE | Accademia Italiana della Cucina, www.accademiaitalianadellacucina.it
- ↑ ACCADEMIA ITALIANA DELLA CUCINA, Italian Academy of Cuisine registers updated recipe for true ragù alla bolognese | Accademia Italiana della Cucina, www.accademiaitalianadellacucina.it
- ↑ Anthony, Unraveling the Tangled History of Spaghetti Bolognese, Livia Bar & Grill, 2024-07-02 (באנגלית אמריקאית)
רוטב בולונז41672274Q1162965