באשן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןבאשן
Cleome hassleriana
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: דו-פסיגיים
סדרה: צלפאים
משפחה: צלפיים
סוג: באשן
שם מדעי
Cleome

בָּאֳשָׁן (שם מדעי: Cleome; בעברית יש לבטא "בּוֹאוֹשָׁן") הוא סוג גדול במשפחת הצלפיים, המאופיין בריח מבאיש מעליו, ומכאן שמו. שלושה מינים מסוג זה גדלים בר בארץ ישראל, ומספר מינים משמשים כצמחי נוי.

תיאור כללי

סוג זה כולל עשבים ושיחים הגדלים באזורים חמים בחלקים הטרופיים והסובטרופיים של אסיה, אפריקה ואמריקה.

סוג זה, כמשפחה כולה, מגלה מספר סימני קרבה למשפחת המצליבים: 4 עלי כותרת ועלי גביע, ופרי דומה, מטיפוס הלקט. לעומת פרחי המצליבים, לפרי הבאשן סימטריה דו-צידית מובהקת, כלומר- קיים רק מישור סימטריה אחד, כאשר עלי הכותרת הם בצד העליון של הפרח והאבקנים בצידו התחתון.

עלי הבאשן פשוטים או מורכבים מעלעלים, וערוכים בצורה מסורגת על הגבעול. הפרחים נישאים על עוקץ ארוך, וצבעם משתנה- לרוב צהוב, סגול וצבעים נוספים.

כאמור, שם הסוג בעברית נקרא על שום הריח הרע הנודף מעליו. השם הלטיני הוא לפי שמה של מוזת ההיסטוריה המיתולוגיה יוונית קליאו. שמו האנגלי העממי, 'spider's flower' מתייחס לצורת הפרח, שאבקניו הארוכים יוצרים מראה דמוי רשת עכביש.

היבטים סיסטמטיים בסוג

בחלוקה הקלאסית, סוג זה נכלל תחת משפחת הצלפיים ומונה כ-200 מינים שתיאורם הובא למעלה.

על פי מחקרים גנטיים חדשים, סוג זה קרוב ביותר למשפחת המצליבים, ולכן הוא ראוי להיכלל במשפחה זו; חלוקה אחרת מאחדת את הסוג באשן עם הסוגים Podandrogyne, Gynandropsis, Tarenaya, Cleoserrata ,Arivela, Polanisia למשפחה נפרדת- Cleomaceae ('באשניים')

במקורות העבריים הקיימים באה לידי ביטוי החלוקה הקלאסית, ועל פיה נכתב ערך זה. אין לראות בכך קביעה מדעית כלשהי, אלא שיקול עריכה בלבד.

הסוג באשן בארץ-ישראל

בארץ ישראל מיוצג המין על ידי שלושה מינים, שאופייניים לאזורים החמים של הארץ. מין אחד, שאינו מקומי, אותר במישור החוף ונחשב למין פולש.

קיים בלבול רב-שנים בין שמות המינים: "באשן תלתני" ו"באשן תמים", כאשר במקורות המקצועיים השונים, לעיתים התחלפו השמות, והוזכרו שמות אחרים כדוגמת "באשן ערבי" ו"באשן שלושת העורקים". השמות המובאים כאן הם על-פי ועדת השמות לצמחים של האקדמיה ללשון העברית. בכל מקרה, מדובר בשני מינים עצמאיים והחלפות השם הם על בסיס סמנטיקה בלבד.

המינים בסדר סיסטמטי:

  • באשן תלתני (Cleome amblyocarpa)- עשב חד-שנתי, זקוף, בעל עלים תלתניים. פרחיו קטנים, צבע הכותרת אדום-צהוב. גדל באזורים חוליים בלבד. תפוצתו בישראל רחבה יחסית למינים האחרים, והוא מצוי גם בחולות הנגב.
  • Cleome gynandra (אין שם עברי)-עשב חד-שנתי, בעל עלים מאוצבעים (כלומר, מחולקים לאונות עמוקות דמוי-אצבע) פרחיו בצבע לבן-ורוד. מקורו בדרום אפריקה, ומשם הוא פלש בעקבות האדם למדינות רבות, כדוגמת דרום-מזרח ארצות הברית, וישראל. הוא מתועד במספר פעמים בודדות בארץ, במישור החוף ויש חשיבות רבה לדיווחים על קיומו בארץ.
  • באשן עגול-עלים (Cleome droserifolia)- בן-שיח נמוך, כדורי, בעל עלים מאפירים שהשערות הבלוטיות שלהם ניכרות. הפרחים קטנים, צבעם צהוב-סגול. שיח זה מצוי באזור הרי אילת ומדבר יהודה.
  • באשן תמים (Cleome arabica)- עשב רב-שנתי, זקוף, המתחדש כל שנה מבסיס ענפיו. עליו תמימים, פשוטים, וניכרים עליהם אורכי אורך- ומכאן שם הצמח הקודם, "באשן שלושת העורקים". הפרח גדול יחסית למינים האחרים, צבעו אדום. גדל בארץ ישראל בסיני, ערבה, ומדבר יהודה.

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא באשן בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

22897632באשן