ארקדי קושקו
תבנית אישיות ביטחונית ריקה ארקדי פרנצביץ' קושקו (ברוסית: Арка́дий Фра́нцевич Кошко́; 1867, כפר ברוז'ה, פלך מינסק - 1928, פריז) היה חוקר ובלש רוסי, ראש מחלקת הבילוש של משטרת מוסקבה, לימים פקיד במחלקה השמינית של מחלקת המשטרה של האימפריה הרוסית, שהחזיק בדרגת יועץ ממלכתי וזכה לכינוי "שרלוק הולמס הרוסי".
בערוב ימיו כתב ספר זכרונות שהעניק לו פרסום רב ועוד בחייו נודע בתור חוקר מבריק.
ביוגרפיה
הוא נולד בתחילת שנת 1867 בכפר ברוז'קה שבמחוז בוברויסק בפלך מינסק למשפחת אצולה עשירה. לאחר שבחר בקריירה צבאית, הוא סיים את בית הספר הצבאי בקאזאן וסופח לגדוד המוצב בסימבירסק. על השנים הללו, ארקדי כתב שהם היו שלווים וחסרי דאגות, אך מונוטוניים. הקצין הצעיר החל לחשוב על מקצוע אחר, שיתאים יותר לאופיו, ולדבריו יכול היה להועיל בתקופת שלום. מילדותו הוא נמשך לקריאת רומנים בלשים והבין שהתשוקה האמיתית שלו היא מדעי הפשיעה.
שם המשפחה מבוטא במקור כקושקה, אבל כאשר המשפחה מצאה עצמה בשליטת האיחוד הפולני ליטאי הפך שם המשפחה לקושקו. צאצאיו של ארקדי פרנצביץ' המתגוררים בצרפת נושאים את השם דה קוצ'קו.
בלש רוסי מצטיין
בשנת 1894 התפטר מהצבא והתגייס כפקח רגיל במשטרת ריגה. כבר מהימים הראשונים הבלש הצעיר עבד טוב. הוא היה בעל נחישות גבוהה לפענוח פשעים, בעל אומץ לב אישי, יישום מעשי של כל מה שהיה למדע הפשע להציע באותה תקופה וכתוצאה מכך, זכה לקידום מהיר.
שש שנים לאחר מכן מונה קושקו לראש מחלקת הבילוש במשטרת ריגה, חמש שנים אחר כך - עוזר לראש משטרת הבילוש בסנקט פטרבורג ובשנת 1908 התמנה לראש משטרת הבלשים במוסקבה .
תוצאה טובה הושגה על ידי אימוץ המשטרה הרוסית את שיטת הזיהוי של ברטיון, המבוסס על סיווג מיוחד של נתונים אנתרופומטריים, שפיתח הרופא הצרפתי. הלשכה האנתרופומטרית, המחוברת לביתן הצילום, הוקמה במשטרת הבלשים בסנקט פטרבורג בשנת 1890 בהוראת ראש העיר ב-31 במאי. טביעות אצבעות הוכנסו לתרגול ושימוש המשטרה בסנקט פטרבורג ב-1 בדצמבר 1907. כתוצאה מיישום ההישגים המדעיים לעיל, קושקו, נשלח למקום שירותו החדש, במשטרת הבלשים במוסקבה, הודות לאיסוף ארונות צילום, זיהוי אנתרופומטרי וטביעות אצבע, תוך יצירת תיק מדויק למדי של פושעים. תקופת עבודתו במוסקבה קושקו הביאה לו תהילה. בינואר 1915 מונה קושקו לפקיד במחלקה השמינית של מחלקת המשטרה של האימפריה הרוסית. מתפקיד זה קושקו התפטר ועבר למחלקה האזרחית במשרד הפנים ב-12 במרץ 1916, וקיבל שלל עיטורים ממלכתיים, כולל דרגת היועץ הממלכתי.
לאחר המהפכה נאלץ היועץ הממלכתי קושקו לברוח מרוסיה, הוא הוזמן על ידי הבריטים לעמוד בראש מחלקת המחקר שלהם.
בקונגרס הבינלאומי לפושעים, שהתקיים בשנת 1913 בשווייץ, הוכרה המשטרה הרוסית כטובה בעולם מבחינת גילוי ופענוח פשעים, תודות לתרומתו של קושקו.
אחד מעמיתיו היה ליודוביק קורנאטובסקי ממשטרת ורשה, שאחרי המהפכה המשיך לעבוד במשטרת הבילוש של הרפובליקה הפולנית. ארקדי פרנצביץ' הזכיר אותו בספרו "מאמרים", בסיפור בו הוא מגולל את קורות "גנבה בבנק חרקוב".
בגלות
מהפכת 1917 קטעה את הקריירה המבריקה של קושקו. הוא פרש ויצא עם משפחתו אל אחוזת פודולנו במחוז נובגורוד במרחק של כקילומטר ממרכז המחוז בורוביצ'י. בדצמבר 1917 הופיעה בפודולנו ועדה ממרכז המחוז, שייצאה רהיטים. ואז הרסו את האחוזה. קושקו ומשפחתו עברו לבורוביצ'י ובקיץ 1918 עזב למוסקבה "להציע את שירותיו". הוא התיישב כנציג של בית מרקחת פרטי, אך לאחר שנודע לו על מעצרו המתוכנן משום ששירת במשטרת הצאר, קושקו, יחד עם בנו, במסווה של שחקן ומעצב כחלק מלהקת תיאטרון, ברחו לקייב. מאוחר יותר שלח אדם מיוחד למשפחתו למוסקבה, שהצליח להבריחם לקייב עם דרכונים מזויפים. משם עברה משפחת קושקו לוויניצה ובהמשך לאודסה.
ב-7 בפברואר 1920 הצבא האדום נכנס לעיר, משפחת קושקו ברחה לסבסטופול. כאשר תחת ורנגל, קושקו מילא תפקיד מסוים, אשר לטענת רודנייב, הוא עמד בראש מחלק הבילוש במשטרת העיר. כניסת הצבא האדום לחצי האי קרים קושקו ומשפחתו עזבו לטורקיה[1].
החיסכון הקטן שהוא הצליח להוציא נגמר במהירות והשוטר לשעבר התקשה להאכיל את משפחתו. יחד עם ראש המשטרה החשאית במוסקבה אלכסנדר מרטינוב הוא הקים את לשכת הבילוש הפרטית שלו בקונסטנטינופול, החל במתן עצות והמלצות, בתקווה להשיג עבודה בתחום הבילוש. הוא עצמו איתר בעלים ונשים לא נאמנים, מצא שלל גנוב, נתן עצות יקרות ערך לעשירים כיצד להציל את רכושם מגנבים. בהדרגה, העסק החל לייצר הכנסות. עם זאת, באופן בלתי צפוי בקרב המהגרים הרוסים הייתה שמועה שמוסטפא כמאל עומד להחזיר את כל המהגרים מרוסיה לידי הבולשביקים.
קושקו החליט לעזוב בספינה מקונסטנטינופול לצרפת, שם קיבל בשנת 1923 מקלט מדיני. בפריז הוא לא הספיק למצוא עבודה זמן רב: המשטרה בפריז לא התעניינה בשירותיו והיה צורך בכסף כדי להקים שוב משרד חקירות. הוא הצליח בקושי להשיג עבודה כמנהל בחנות פרווה. אך עדיין קיווה שהמערכת ברוסיה תשתנה, הוא ציפה שהוא יתבקש לחזור למולדתו. הוא קיבל הצעות מהבריטים שהכירו אותו היטב והיו מוכנים לתת לו תפקיד אחראי בסקוטלנד יארד, אך הוא סירב לקבל אזרחות בריטית, שבלעדיה עבודה במשטרה הבריטית לא הייתה אפשרית.
לבסוף, היועץ הממלכתי קושקו מת בפריז ב-24 בדצמבר 1928 ושם נקבר.
המשפחה
- האח איוואן-מיאצ'סלב קושקו (1859–1927), מדינאי.
- הבן הבכור איוואן קושקו, שהשתתף במלחמת העולם הראשונה, לחם בחזית המזרחית בשנים 1914–1915, נפל בשבי והוחזר בשנת 1915, לאחר 1917 גלה מחוץ לרוסיה[2].
- הבן הצעיר דמיטרי קושקו מת במלחמת העולם הראשונה בחזית המזרחית בשנים 1914–1915[3] .
- בוריס קושקו (נולד ב-17 במרץ 1924), נכדו של איוואן קושקו, אחיו של ארקדי קושקו[4].
- דמיטרי דה קושקו - עיתונאי צרפתי, נינו של איוואן קושקו, אחיו של ארקדי קושקו.
זיכרון ומורשת
- בשנת 2012 בעיר בוברויסק הוצבה אנדרטה לזכרו ליד מטה המשטרה המקומית.
- בשנת 1995 הופקה סדרת טלוויזיה בשם "מלכי הבילוש הרוסי", שעיבדה את סיפוריו של קושקו. בסדרה כיכב ארמן דז'יגרחניאן.
- בשנת 2004 צולם הסרט "המגדיר" (Настройщик) עם אלה דמידובה ונינה רסלאנובה בתפקידים הראשיים, בבימויה של קירה מוראטובה, על בסיס סיפוריו של קושקו.
- הכינוי "ארקדי קושקו" משמש את גיבור סדרת הטלוויזיה "הגשש" (Ищейка), בעונתה השלישית.
יצירותיו
בשנים האחרונות לחייו הצליח ארקדי פרנצביץ' קושקו לכתוב שלושה כרכים של זיכרונות, המורכבים מסיפורים קצרים ודינמיים. בהם תיאר קושקו בפירוט את החקירות שלו. הכרך הראשון, המורכב מ-20 סיפורים, ראה אור במהלך חייו של הסופר בשנת 1926 וזכה לתהילה רבה בחוגי המהגרים הרוסים, לאחר שקיבל את שבחי הסופר המפורסם אלכסנדר אמפיטאטרוב. בשנת 1929, לאחר מותו של הסופר, פורסמו שני כרכים נוספים. לכל שלושת הכרכים היה שם משותף: "מאמרים על העולם הפלילי של רוסיה הצארית. זיכרונותיו של ראש משטרת הבילוש לשעבר במוסקבה וראש כל מחלקת החקירות הפליליות של האימפריה." («Очерки уголовного мира царской России. Воспоминания бывшего начальника Московской сыскной полиции и заведующего всем уголовным розыском Империи»).
ראו גם
לקריאה נוספת
- Кошко А. Ф. «Очерки уголовного мира царской России. Воспоминания бывшего начальника Московской сыскной полиции и заведывающего всем уголовным розыском Империи». — Париж, 1926.
- Кошко А. Ф. «Очерки уголовного мира царской России. Воспоминания бывшего начальника Московской сыскной полиции и заведывающего всем уголовным розыском Империи», том 2. — Париж, 1929.
- Кошко А. Ф. «Очерки уголовного мира царской России. Воспоминания бывшего начальника Московской сыскной полиции и заведывающего всем уголовным розыском Империи», том 3. — Париж, 1929.
- Кошко А. Ф. Очерки уголовного мира царской России. — Ростов н/Д: Издательство Ростовского университета (Мапрекон), 1990. — 192 с. — מסת"ב 5-7507-0463-1.
- Кошко А. Ф. «Очерки уголовного мира царской России. Воспоминания бывшего начальника Московской сыскной полиции и заведывающего всем уголовным розыском Империи». В 3-х томах. — М., 1992.
- Кошко А. Ф. «Среди убийц и грабителей: Воспоминания бывшего начальника Московской сыскной полиции» — М.: ТЕРРА, «Книжная лавка — РТР», 1997. — מסת"ב 5-300-01187-8.
הערות שוליים
- ^ Кошко И. Ф. Воспоминания губернатора. — Екатеринбург: Демидовский институт, 2007. — С. 259—262.
- ^ Кошко И. Ф. Воспоминания губернатора. — Екатеринбург: Демидовский институт, 2007. — С. 257—258.
- ^ Кошко И. Ф. Воспоминания губернатора. — Екатеринбург: Демидовский институт, 2007. — С. 257.
- ^ Кошко И. Ф. Воспоминания губернатора. — Екатеринбург: Демидовский институт, 2007. — С. 265.
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] ארקדי קושקו29901707