ארסונד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מפת מיקום
חלקו הדרומי של מצר ארסונד. בקדמת התמונה העיר מאלמה וגשר ארסונד, שבקצהו האי המלאכותי הזעיר פברהולם. מימין לגשר - האי סלטהולם ומעליו האי אמגר. ברקע הרחוק - העיר קופנהגן.
צילום לוויין שבו נראים חלקו הדרומי של הארסונד וגשר ארסונד. משמאל ניתן לראות את שדה התעופה הבינלאומי של קופנהגן על האי אמגר

ארסונד (דנית Øresund; שוודית Öresund) הוא מצר ים החוצץ בין סקונה שבשוודיה ממזרח לבין האי שלן שבדנמרק ממערב, והמחבר את הים הבלטי שבדרום אל מצר קטגט שבצפון. ארסונד הוא אחד משלושה מצרי ים המחברים את הים הבלטי לים הצפוני והלאה לאוקיינוס האטלנטי; שני האחרים הם קטגט בין שוודיה ודנמרק, וסקאגרק בין דנמרק ונורווגיה. ארסונד הוא הצר והקצר מבין שלושת גופי מים אלה, ונחשב אחד מעורקי התחבורה הימית העמוסים בעולם.

רוחבו של המצר נע בין 4 ק"מ בלבד בצפונו ל-25 ק"מ בנקודה הרחבה ביותר בחלקו הדרומי; אורכו 50 ק"מ. במצר שלושה איים עיקריים:

  • אמגר (Amager) הצמוד לחוף הדני ומהווה חלק מקופנהגן רבתי. על האי, ששטחו 96.29 קמ"ר, שוכן גם שדה התעופה הבינלאומי של קופנהגן.
  • סלטהולם (Saltholm - "אי המלח") השייך גם הוא לדנמרק וממוקם סמוך לאמגר. שטח האי הוא 16 קמ"ר. סמוך מדרום לו הוקם האי המלאכותי הזעיר פברהולם (Peberholm - "אי הפלפל") לצורך בניית גשר ארסונד.
  • ון (Ven) השייך לשוודיה נמצא בחלקו הצפוני של המצר, ושטחו 7.5 קמ"ר.

עד לשנת 2000 ניתן היה לחצות את המצר בדרך הים בלבד, כשעיקר התנועה נעשתה במעבורת בין הערים הלסינגבורג ואלסינור. ב-1 ביולי 2000 נפתח לתנועה גשר ארסונד (בצדו הדרומי של המצר), שעליו כביש מהיר ומסילת רכבת; הגשר מקשר בין קופנהגן בדנמרק למאלמה בשוודיה. בצידו הצפוני של המצר עדיין פעיל קו המעבורת הוותיק.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ארסונד בוויקישיתוף


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

21490544ארסונד