אריק התשיעי, מלך שוודיה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אריק התשיעי, מלך שוודיה
Sankt Erik
לידה 1125 (גיל: 899 בערך)
מדינה שוודיהשוודיה שוודיה
בת זוג כריסטינה
שושלת אריק
כינוי "הקדוש"
צאצאים קנוט הראשון, מלך שוודיה
פיליפ
קתרינה
מרגרטה
מלך שוודיה
115618 במאי 1160
(כ־4 שנים)

אריק התשיעי,[1] או אריק ידוורסוןשוודית: Erik Jedvardsson), או אריק ה"קדוש" (בשוודית: Erik den helige, או Sankt Erik; ‏112518 במאי 1160) היה מלך שוודיה משנת 1156 ועד מותו. רישומים היסטוריים אודות אריק לא שרדו וכל המידע אודותיו מבוסס על תאורים אגדתיים מאוחרים שמטרתם הייתה להכריזו כקדוש. ברשימות המרטירים של הכנסייה הקתולית הוא מוזכר כקדוש שיום החג שלו הוא ה-18 במאי.[2]

רקע

בשל העובדה שמלכים מאוחרים יותר מבית אריק נקברו כולם במנזר ורהם שליד סקרה שבוסטרייטלנד, נחשבת משפחתו למשפחה עם שורשים גותים כמו בתי מלוכה אחרים בשוודיה של ימי הביניים. לאריק היה אח, ששמו החל באות J . אח זה זוהה בשם יואר ידוורסון וזו הסיבה לכך שבמקורות מודרניים מכונה אריק באותו פטרונים. בסאגה אודות סבר, מלך נורווגיה הוא מכונה "אריק ה"קדוש", בנו של יטווארד".[3]

האגדה אודותיו

החל משנת 1150 היה אריק מלך יריב לסוורקר הזקן שירש את כתר שוודיה בשנת 1130 לערך ונרצח ב-1156, אז הוכר אריק כמלך ברוב מחוזות שוודיה. על פי האגדות, עשה אריק רבות כדי לחזק את הנצרות בממלכתו ולהפיץ את האמונה הנוצרית בפינלנד. במאמץ להשתלט על הפינים ולנצר אותם, הוא הנהיג לכאורה את מסע הצלב השוודי הראשון כנגד הפינים ושכנע את הבישוף האנגלי הנרי מאופסלה להישאר בפינלנד כדי להטיף לפינים.[4]

אריק היה אחראי להעלאתם על הכתב של חוקי ממלכתו, שנודעו כקובץ החוקים הקרוי על שמו. בנוסף, הוא הקים באופסלה העתיקה שלוחה של המנזר הדני של אודנסה. הוא גם מיסד את המערכת הבלתי אהודה של תשלומי מעשר כדי לתמוך בפעילות הכנסייה באופן דומה לארצות אחרות באירופה.

במאי 1160 או 1161 נתקלו באריק אצילים שוודים תומכי בית סוורקר היריב ליד אופסלה לאחר שיצא מכנסייה עם סיום שמיעת המיסה בחג העלייה. הוא הופל מסוסו אל הקרקע על ידי המוני המורדים, שהתגרו בו ודקרו אותו למוות ולאחר מכן ערפו את ראשו. על פי אחת הגרסאות מיוחסת רציחתו של אריק לאמונד אולוובין שהיה שכיר חרב של בית סוורקר.

ירושתו

לאחר רציחתו של אריק ה"קדוש" תפס את השלטון מגנוס הנריקסון, צאצא רחוק של סוון השני, מלך דנמרק. בכל אופן, תקופת מלכותו של מגנוס לא ארכה זמן רב והוא לא הספיק לייצב באופן משמעותי את שלטונו עד אשר בשנה שלאחר מכן נרצח גם הוא על ידי יריביו. בעל בריתו קרל סברקסון (וככל הנראה שותפו לקשר לרצח אריק) נרצח ב-1167 לאחר שבו של אריק, קנוט הראשון, שב מגלות. ב-1173 הביס קנוט את יריביו מבית סוורקר, איחד את הממלכה למשך התקופה שעד מותו ב-1195 והקים את בית אריק כשושלת שליטה.

משפחתו

אריק נשא לאישה את כריסטינה מבית אסטרידסן הדני. יחד הם ילדו את:

מורשתו

אריק ה"קדוש" נקבר לאחר רציחתו בכנסיית אופסלה העתיקה, שאותה הוא בנה מחדש סביב לתלי הקבורה של קודמיו הפגנים. ב-1167, כאשר החל בנו לתפוס את השלטון לאחר מותו של אחרון מלכי שושלת סוורקר, הוקדש מקום קבורתו. בנו של אריק, קנוט, עודד את הוקרתו של אביו כמרטיר. עובדות ובדיות אודות חייו של אריק שימשו בערבוביה, כולל סיפור הנס שאירע לכאורה כאשר המזרקה שנבעה מן האדמה כאשר ראשו של המלך נפל לאחר שנערף. ב-1273, מאה שנה לאחר שקנוט איחד את שוודיה, הועברו שרידיו של אריק וסימני המלכות שלו אל הקתדרלה הנוכחית של אופסלה, שנבנתה באתר בו נרצח אריק. העברה זו חיזקה והרחיבה את האמונה בו.

אף על פי שאריק מעולם לא עבר תהליך של קאנוניזציה, הוא נחשב לקדוש בכנסייה הקתולית ובכנסייה האוונגלית לותרנית בארצות הברית ויום חגו הוא ה-18 במאי. המסורת השוודית כללה תהלוכות שיצאו מהקתדרה של אופסלה העתיקה.

שרידיו

תיבת השרידים של אריק ה"קדוש", קתדרלת אופסלה.

בקתדרלת אופסלה מוצגת עד היום התיבה המכילה את שרידיו של אריק התשיעי. בימי הביניים נשאו כל מלכי שוודיה את שבועת ההכתרה שלהם כשידיהם מונחות על גבי התיבה.[5] התיבה המקורית מימי הביניים הותכה על ידי יוהאן השלישי, בין השאר כדי לשלם את הכופר שהוא נדרש לשלם במסגרת הסכם שצ'צ'ין שנחתם ב-1570 וכדי לממן את המלחמה כנגד רוסיה הצארית. תיבת השרידים הנוכחית המעוצבת בסגנון הרנסאנס הוצבה בשנות השבעים של המאה ה-16 על ידי רעייתו הקתולית הפולנית של יוהאן השלישי, קתרינה.

באפריל 2014 נפתחה תיבת השרידים על ידי חוקרים שוודים כדי לחקור את תכולתה ובמהלך הבדיקה הוצג בקתדרלה הכתר שהיה מונח על ראשו של המלך הקבור.[6][7] ב-19 במרץ 2016 פרסמו החוקרים את התוצאות הראשוניות וציינו שמצב השרידים תאם את האגדות אודות נסיבות מותו של אריק ושהם יפרסמו בהקדם דוח מלא. 23 מתוך 24 העצמות שהיו בתוך תיבת השרידים השתייכו לאותו גבר בן 30 עד 40. העצם ה-24 (עצם השוקה) השתייכה לזכר מאותה תקופה.[8] על פי הממצאים, לא רק ששרידי העצמות העידו על פציעות שרופאו במהלך מסע הצלב נגד הפינים ובמשך חייו של אריק רצופי הקרבות, הגופה ערופת הראש כללה פציעות רבות בגב התואמות למועד המוות.[8] פציעות נוספות בחוליות הצוואר לא יכלו להתרחש בעת קרב, מאחר שבמהלך הקרבות היה הצוואר מוגן על ידי שריון גוף.[8]

פטרון

דיוקנו של אריק ה"קדוש" בסמל העיר סטוקהולם

אריק ה"קדוש" הוא הקדוש המגן של העיר סטוקהולם וראשו נושא הכתר מופיע על גבי סמל העיר.

אריק מופיע ביצירות אומנות כמלך צעיר שנרצח במהלך מיסה יחד עם הנרי, הבישוף של אופסלה. בקתדרלת אופסלה מוצגת סדרה של ציורים מימי הביניים המאוחרים המתארות את השניים.

קישורים חיצוניים

  • אריק התשיעי באנציקלופדיה האמריקאית החדשה (1879) (באנגלית)

הערות שוליים

  1. ^ ההתייחסות למושא ערך זה בשם "אריק התשיעי", היא למעשה ביטוי אנכרוניסטי, שכן הראשון מבין מלכי שוודיה שקרא לעצמו בשם אריק עם מספור מלכותי, היה אריק הארבעה עשר (מלך בשנים 1560–1568), שאימץ את מספורו על פי היסטוריה בדיונית של שוודיה. גם אם בודקים בתקופות פרהיסטוריות, לא ידוע על מספר כה רב של מלכים בשם אריק לפני נשוא ערך זה. בכל אופן הוא לא נקרא כך בימי חייו.
  2. ^ "Martirologio" (באיטלקית)
  3. ^ King Sverre's Saga, Chapter 100
  4. ^ Kiefer, James E., "Erik, King of Sweden", Biographical sketches of memorable Christians of the past
  5. ^ Borrelli, Antonio. "Sant 'Erik IX", Santi e Beati
  6. ^ Gastaldo, Evann. "Scientists pry open coffin of king murdered in 1160". USA Today. Retrieved 25 April 2014
  7. ^ reliquary of Saint Erik
  8. ^ 8.0 8.1 8.2 "Science sheds new light on the life and death of medieval king Erik". EurekAlert! 16 March 2016. Retrieved 27 September 2016.


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0