אפולון מוקריצקי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תבנית אמן ריקה אפולון מוקריצקירוסית: Аполлон Мокрицький;‏ 18101870) היה צייר רוסי אוקראיני, התמחה בציורי דיוקן.

ביוגרפיה

מוקריצקי נולד באוגוסט 1810 במחוז פולטבה, אוקראינה של ימינו.[1] השכלתו המוקדמת לאמנות הושלמה בליציאום ניז'ין של הנסיך בזבורודקו, בפיקוחו של קפיטון פבלוב. לאחר מכן למד באקדמיה לאמנות בסנט פטרסבורג בין השנים 1830–1839, אצל אלכסיי ונציאנוב ואחר כך אצל קארל ברולוב. שנה לאחר שסיים את לימודיו עבד באוקראינה וביקר באיטליה.

בסביבות 1850, הוא מונה ל"אקדמאי" בבית הספר לציור, פיסול ואדריכלות במוסקבה.

הוא העדיף לעבוד בציורי דיוקן, וייצג את "אסכולת בידרמאייר לאמנות ריאליסטית בלתי מבוקרת שהציגה גוונים רומנטיים".[2] דיוקן אשת האמן היא דוגמה אחת לסגנון זה. ציורים אחרים כוללים דיוקנאות של ניקולאי גוגול, דיוקן עצמי (1840), ונופים איטלקיים רבים.

הוא ידוע בתפקיד המשמעותי שמילא בחייו של טאראס שבצ'נקו, המשורר והאמן הלאומי של אוקראינה, שנולד כצמית. הוא הכיר לשבצ'נקו את האינטליגנציה הרוסית והאוקראינית: האמנים קרל ברולוב ואלכסיי ונציאנוב, המשורר וסילי ז'וקובסקי, הסופר יבהן הרבינקה, ואחרים. אנשים אלה התעניינו בגורלו של שבצ'נקו, ועזרו להבטיח את חירותו מצמיתות. מוקריצקי השאיר יומן (1975) המכיל חומר רב על שבצ'נקו.

הוא נפטר במוסקבה ב-1870, בן 60.

מאפיינים של יצירתו

הוא היה צייר דיוקנאות מיומן, אבל צייר גם נופים. הוא נהנה מפופולריות והוזמנו אצלו עבודות רבות. הדיוקנאות והנופים האיטלקיים שלו נמכרו היטב, ובסופו של דבר הוצגו בתערוכות במוזיאונים רוסיים רבים.

עבודת הדיוקן של מוקריצקי היא דוגמה לייצוגים ולמגמות האופייניות לאמנים סנטימנטליים-רומנטיים. עם זאת, העבודות שלו מעניינות כי הן מכילות כמה מאפיינים של ריאליזם. במקביל, מוקריצקי - אחד מהאמנים הרבים של המאה ה-19, שהגיבוש היצירתי שלהם הושפע במידה רבה מבית הספר האקדמי לאמנות פורמלית.

הפורטרטים של בני דורו - גוגול, הרבינקה, קולצוב וקוקולניק - הם הטובים ביותר במורשת האמנותית של האמן.[3]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אפולון מוקריצקי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Mokrytsky, Apollon, www.encyclopediaofukraine.com
  2. ^ Spirit of Ukraine: 500 Years of Painting. Winnipeg Art Gallery. 1991, pg. 192
  3. ^ Sharov, Ihor; Шаров, Ігор (2007). Khudoz︠h︡nyky Ukraïny : 100 vydatnykh imen. Anatoliĭ. Tolstoukhov, Анатолій. Толстоухов. Kyïv: ArtEk
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

אפולון מוקריצקי36126636Q4780379