אסכולת האנאל
אסכולת ה"אנאל" (בצרפתית: L'École des Annales, "אסכולת ספרי השנים") היא אסכולה היסטוריוגרפית שראשיתה בשנת 1929 באוניברסיטת שטרסבורג בצרפת, שטוענת כי אין לבחון אירוע ספציפי בפני עצמו, אלא במסגרת רחבה יותר, הכוללת את הבנת התהליכים ארוכי הטווח אשר הובילו לאירוע. רק הבנתם של אירועים אלו מאפשרת הבנה שלמה של השתלשלות האירועים בפועל. האסכולה התפתחה מתוך כתב העת Annales d'histoire économique et sociale שמאוחר יותר שינה את שמו ל: Annales. Economies, sociétés, civilisations והחל מ-1994 נקרא Annales. Histoire, Sciences Sociales. האסכולה וכתב העת נוסדו בידי שני היסטוריונים צרפתים: מרק בלוך ולוסיאן פבר. מקור השם: "ספרי השנים" (לטינית: Annales, "אנאלים") הקדומים.
התפתחותה של האסכולה
דור ראשון - המייסדים
בלוך ופבְר הסתייגו מהתמקדות ההיסטוריוגרפיה בתקופתם בהיסטוריה פוליטית, צבאית ודיפלומטית, וכן בהיסטוריה של אירועים ובהיסטוריה של "אנשים גדולים". מנגד הם הציעו להתמקד בהיסטוריה כלכלית וחברתית, בתהליכים ארוכי טווח (la longue durée), בהיסטוריה של המנטאליות ובהיסטוריה של קיבוצי בני אדם, בראיית החברה, ולא פרטים בה. בהתאם, הם קראו לשלב את הדיסציפלינה ההיסטורית במדעי החברה וליישם בה שימוש בכלים מדעיים, כגון סטטיסטיקה, במחקר ההיסטורי. בלוך נרצח בידי הגסטפו לקראת סיומה של מלחמת העולם השנייה בשל השתייכותו לרזיסטאנס ופבר ששרד אחריו עמד בראש האסכולה בשנות ה-40 וה-50.
דור שני - היסטוריה טוטאלית
הדור השני של אסכולת ה"אנאל", בהנהגתו האקדמית של פרנאן ברודל, פנה בתום מלחמת העולם השנייה להיסטוריה תרבותית ולהיסטוריה של התרבות החומרית וחתר לכתיבתה של "היסטוריה טוטאלית". עם בני דורו נמנה גם ההיסטוריון רב ההשפעה של לימודי ימי הביניים - ז'ורז' דובי (Georges Duby).
דור שלישי - היסטוריה תרבותית
הדור השלישי של אסכולת ה"אנאל", שהחל לפעול בשלהי שנות ה-70 של המאה ה-20, כלל את ז'אק לה גוף, עמנואל לה רואה לדורי, נתן ושטל (Nathan Wachtel) ואת פייר נורה. במרוצת הזמן איבדה האסכולה מייחודה משהתקבלו רבים מרעיונותיה על דעתם של היסטוריונים רבים בעולם.
לקריאה נוספת
- עוזי אלידע, "פרנאן ברודל והחזון הטוטלי-גלובלי", זמנים, אביב 1986 21, עמ' 71-81. (המאמר זמין לצפייה במאגר JSTOR לאחר הרשמה)
- עוזי אלידע, "אסכולת האנאל ותרבות הספר", ספרות והיסטוריה, ר. כהן, י. מאלי (עורכים), ירושלים, החברה ההיסטורית-זלמן שזר, 1999, עמ' 299-323.
- עוזי אלידע, ״טבח החתולים הגדול וההיסטוריה התרבותית-פרשנית״, בתוך רוברט דרנטון, טבח החתולים הגדול ואפיזודות אחרות בתולדות התרבות הצרפתית, ירושלים, כרמל, 2016, עמ' 276-308
- שלמה זנד, ההיסטוריון, הזמן והדמיון: מאסכולת "האנאל" ועד הרוצח הפוסט-ציוני. תל אביב: עם עובד, תשס"ה 2004.
- שלמה זנד, "במה הועילה ובמה הזיקה אסכולת ה"אנאל" להיסטוריה". זמנים 82, קיץ 2003, עמ' 42-30. (המאמר זמין לצפייה במאגר JSTOR לאחר הרשמה)
- מרק בלוך, אפולוגיה על ההיסטוריה או מקצועו של ההיסטוריון. ירושלים: מוסד ביאליק, תשס"ב 2002.
- Iggers, G.G. Historiography in the Twentieth Century: From Scientific Objectivity to the, Postmodern Challenge (1997), ch.5: France: The Annales
קישורים חיצוניים
עיינו גם בפורטל: | |||
---|---|---|---|
פורטל היסטוריה |
- עוזי אלידע, עלייתה ונפילתה של ההיסטוריה הטוטאלית, באתר בית הספר להיסטוריה-אוניברסיטת חיפה
- פרופ' שלמה זנד, זנד ואמנות אחזקת ההיסטוריה, באתר ynet, 23 בדצמבר 2004
- Fernand Braudel and the Annales School - מאמר מאת David Moon
- גדי אלגזי, "מכרנו את נשמותינו תמורת שלווה: לרגל צאת התרגום העברי של מלאכת ההיסטוריון מאת מרק בלוך", הארץ מוסף תרבות וספרות, 20.9.2002
26559834אסכולת האנאל