אנתוני ויודית וטמנס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אנתוני ויודית וטמנס
Anthonie & Judith Wetemans
מדינה הולנד
מידע חסיד אומות העולם
מקום ההצלה האג, הולנד
תאריך הכרה 14 באפריל 1986

אנתוני ויודית וטמנסהולנדית: Anthonie & Judith Wetemans) הם חסידי אומות העולם מהולנד שהסתירו יהודים בתקופת השואה ועל כך הוכרו כחסידי אומות העולם על ידי יד ושם.

קורות חיים

הזוג ההולנדי, אנתוני ויודית וטמנס, חיו בעיר האג בהולנד. אנתוני היה בעליו של מועדון ספורט בעיר ועבד במועדון כמדריך ספורט.

הפעילות בתקופת השואה להצלת יהודים

שיעורי הספורט במועדון המשיכו להתקיים גם בזמן המלחמה. אנתוני ויודית הסתירו במועדון יהודים במהלך המלחמה וסיפקו להם מזון למקום המסתור גם בתקופות של חורף קשה ורעב.

הארי דה וולף, בן למשפחה יהודית, התאמן אצל אנתוני במועדון משנת 1939. במאי 1940 כבשו הגרמנים את הולנד. הארי ניצל בתקופת השואה בזכות המחבוא שהכינו בני הזוג וטמנס עבורו במועדון הספורט, שם שהה במשך שנה וחצי עד מאי 1945.

בני הזוג נתנו מקום מסתור במועדון למספר יהודים נוספים בעלי אזרחות הולנדית. הם אספו קופונים ובאמצעותם השיגו אוכל עבור היהודים שהסתירו.

פעמים רבות הצליח אנתוני למנוע מקציני הס.ס. הגרמנים שביקרו במועדון, למצוא את מקום המסתור. הוא נהג להרבות בסיפורים אודות ספורט ובכך הסיח את דעתם.

יודית הייתה לרוב אחראית על הבאת המזון למחבוא ובהזדמנות זו הייתה מעדכנת ועונה על שאלות המסתתרים.[1]

לאחר המלחמה

לאחר המלחמה פנה הארי דה וולף, שהוסתר על ידי בני הזוג, במכתב ליד ושם על מנת לספר את סיפור ההצלה ולבקש להכיר במציליו, בני הזוג וטמנס, כחסידי אומות העולם. במכתבו ציין שהיו גם יהודים נוספים שהוסתרו על ידם וניצלו בזכותם, וכי מאז 1945 הם נפגשים מדי חודש והידידות ביניהם נמשכת.[2]

לבקשה להכיר בזוג וטמנס כחסידי אומות העולם הצטרף גם ניצול השואה הארי נילסון, שהוסתר על ידם במועדון הספורט ופנה לשם כך במכתב ליד ושם.[3]

הכרה והנצחה

בדצמבר 1985 הוכר הזוג וטמנס על ידי יד ושם כחסידי אומות העולם. ההודעה על כך נשלחה אל בני הזוג במכתב מיושב ראש הוועדה לציון חסידי אומות העולם, השופט ד"ר משה בייסקי.[4]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Yad Vashem, Wetemans FAMILY, The Righteous Among The Nations
  2. ^ מכתבו של הארי דה וולף ליד ושם, האג, 20 בדצמבר 1984,בתוך, תיק חסידי אומות העולם, יד ושם.
  3. ^ מכתבו של הארי נילסון ליד ושם, 14 פברואר 1985, בתוך, "תיק חסידי אומות העולם", יד ושם, ירושלים.
  4. ^ מכתב מאת ד"ר מרדכי פלדיאל אל מר וגב' וטמנס, 25 דצמבר 1985, בתוך, תיק חסידי אומות העולם, יד ושם, ירושלים.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

25397165אנתוני ויודית וטמנס