אנונימיות
אנונימיות (מן המילה היוונית: ἀνωνυμία - אנונימיה) הוא מונח שמשמעותו "בלי שם" או "ללא שם" והוא בדרך כלל מתייחס למצב של עשיית דבר מה ללא הזדהות כלפי הזולת.
קיימות סיבות רבות לכך שאדם בוחר להסתיר את זהותו ולהישאר אנונימי. כמה מסיבות אלו הן חוקיות, לגיטימיות ומקובלות מבחינה חברתית - מעשי צדקה רבים מתבצעים באופן אנונימי, כאשר התורם אינו מעוניין, מסיבה כלשהי, לזכות בהכרה על פעולתו. אדם החש מאוים מידי מישהו אחר עלול לנסות להסתתר מאחורי אמצעים שונים של אנונימיות, עד לפשע יכול לנסות להימנע ממעשה של נקמה, למשל, באמצעות שיחה אנונימית למשטרה. ישנן גם סיבות לא חוקיות רבות להסתתר מאחורי אנונימיות. פושעים בדרך כלל מנסים לשמור על עצמם אנונימיים כדי להסתיר את העובדה שבוצע פשע או כדי לא להיתפס. האנונימיות יכולה גם להיווצר בשוגג, באמצעות אובדן של מידע מזהה עקב חלוף הזמן או אירוע הרסני.
המונח "הודעה אנונימית" בדרך כלל מתייחס להודעה (המועברת למשל באינטרנט), שאינה נושאת שום מידע על השולח ועל הנמען המיועד. לכן לא ברור אם הודעות רבות מסוג זה נשלחו על ידי אותו השולח או אם יש להן את אותו הנמען.
באבטחת מידע, אימות היא הדרך לזהות את המשתמש ממנו מגיע מסר למערכת ממוחשבת, כך שתימנע אפשרות של התחזות ותסכל התקפת אדם שבתווך.
במתמטיקה, ביחס לאלמנט שרירותי (למשל, אדם, אובייקט, מחשב), בתוך קבוצה מוגדרת היטב (המכונה "קבוצת אנונימיות"), "אנונימיות" של האלמנט הזה מתייחסת לרכוש של האלמנט שלא מזוהה בתוך קבוצה זו. אם זה לא מזוהה, אז האלמנט מכונה "אנונימי".
ראו גם
קישורים חיצוניים
- יעקב בורק, הדיקטטור האנונימי: מתי אנו מפסיקים לסייע לאחר, באתר הארץ, 28 ביוני 2012
- רונן פרי וטל ז'רסקי, ביטוי אנונימי ברשת: ניתוח משפטי-השוואתי וכלכלי (באנגלית)
- חשיפת זהותו של מעוול אנונימי ברשת האינטרנט - סקירה משווה - אתר הכנסת (pdf)
אנונימיות23126308