אנאני

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

Anagni
קו הרקיע של אנאני
קו הרקיע של אנאני
קו הרקיע של אנאני

אנאניאיטלקית: Anagni) היא עיר לאטינית עתיקה בנפת פרוזינונה שבמרכז איטליה. אנאני ממוקמת כ־50 ק"מ מזרחית ודרומית לבירה רומא, וידועה בחשיבותה לכנסייה הקתולית בימי הביניים, בהיותה עיר נופש עבור האפיפיור. ארבעה אפיפיורים נולדו באנאני, הבולט שבהם הוא בוניפקיוס השמיני.

היסטוריה

אנאני מוזכרת בכתבי הרומאים העתיקים (ורגיליוס, סרוויוס, טיטוס ליוויוס), ובימי האימפריה הרומית הייתה מקום החביב על הקיסרים לחופשת קיץ, בשל הקרבה לרומא ומזג האוויר הנוח יותר בקיץ.

אנאני הוכרזה כדוכסות במאה החמישית, והעמיקה קשריה עם האפיפיורים במהלך המאה העשירית. אפיפיורים רבים ראו באנאני מקום מושב חליפי, בריא יותר מרומא הצפופה ומוכת המגפות. המאה השלוש עשרה האירה פנים לאנאני, ותוך מאה שנים נולדו שם ארבעה אפיפיורים: אינוקנטיוס השלישי, גרגוריוס התשיעי (אשר ב־1227 נידה את פרידריך השני בקתדרלה בעיר), אלכסנדר הרביעי ובוניפקיוס השמיני.

חייו של בוניפקיוס השמיני שזורים באנאני. בתחילת המאה ה-14 התגלעו חילוקי דעות בינו לבין פיליפ הרביעי (פיליפ היפה) בשל רצונו של האחרון למסות את אזרחיו על מנת לממן את מלחמותיו. בתגובה בוניפקיוס פרסם את האגרת המפורסמת אחת קדושה בה טען לעליונות הכנסייה על השלטון החילוני. פיליפ ארגן משלחת לוחמים לאנאני במטרה לתפוס את בוניפקיוס, וב־7 בספטמבר 1303, כוח בן אלפיים לוחמים שהוביל גיוֹם דה נוֹגָרֶה (אנ') פשט על ארמון האפיפיור באנאני (אנ'), שם שהה בוניפקיוס עם אחיינו. בוניפקיוס ניצל ממוות ושוחרר לאחר מכן על ידי תושבי אנאני.

בצל מאבקי הכוח בין השלטון החילוני הצרפתי לאפיפיורות שהטילה עוגן באיטליה, האפיפיורות נדדה לאביניון, ואנאני איבדה מכוחה הפוליטי והכלכלי. העיר שימשה בעיקר משכן הקיץ של האפיפיורים, עד שהוחלפה בקסטל גנדולפו (אנ').

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אנאני בוויקישיתוף
ערך זה הוא קצרמר בנושא איטליה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

29996011אנאני