אלנה צ'אושסקו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תבנית אישיות ריקה

אלנה (לנוצה) צ'אושסקורומנית: Elena Ceaușescu‏; 7 בינואר 1916 - 25 בדצמבר 1989) הייתה קומוניסטית רומניה, רעייתו של ניקולאה צ'אושסקו ודמות חשובה בשלטון הקומוניסטי הרומני, שמילאה תפקיד של סגנית ראשונה של ראש ממשלת רומניה. אלנה צ'אושסקו הודחה יחד עם בעלה במהפכה הרומנית (1989) ולאחר משפט מהיר הוצאה להורג.

ביוגרפיה

אלנה נולדה במשפחת פטרסקו, בכפר פטרשט (Petrești) שברומניה. הוריה היו איכרים עובדי אדמה, שגם עסקו במסחר זעיר. לאלנה היה רק אח אחד, גדול ממנה, שהתחתן ועבר לבוקרשט. אלנה למדה בבית ספר יסודי בפטרשט ובגיל 14, בהיותה בכיתה ד' של הגימנסיה (כיתה ח'), נכשלה בלימודים והצליחה רק במקצועות מלאכה, מוזיקה וספורט. לאחר שנתיים של עבודה בשדה עברה לבוקרשט, לגור עם אחיה ורעייתו והתחילה לעבוד כפועלת פשוטה בבית חרושת לתרופות. בהמשך קיבלה עבודה כמתלמדת בבית חרושת לטקסטיל. ב-1937 הצטרפה מפלגה הקומוניסטית הרומנית.

מרין צ'אושסקו, אחיו של ניקולאה צ'אושסקו, הכיר בין ניקולאה ובין אלנה באביב 1939 והשניים שמרו על הקשר. באוגוסט, בחגיגה, שהתארגנה ב"פארק השמחה", בבוקרשט, נבחרה אלנה למלכת החגיגה. אלנה ביקרה כמה פעמים במחנה הריכוז בטרגו ז'יו, שם היו עצורים אחיה הגדול וניקולאה צ'אושסקו. לאחר הפיכת 23 באוגוסט 1944 נבחרה אלנה להיות בוועד המרכזי של איחוד הנוער הקומוניסטי, חרף העובדה שעבדה כלבורנטית פשוטה. ב-23 בדצמבר 1947 נישאו אלנה פטרסקו וניקולאה צ'אושסקו. אלנה קיבלה עבודה כמזכירה במשרד החוץ, אך פוטרה בגלל אי כשירות לתפקיד.

במקביל לעלייתו של בעלה בדרגות המנגנון השלטוני של רומניה הקומוניסטית, התחילה גם אלנה לקבל תפקידים חשובים יותר ויותר. ב-7 בפברואר 1948 נולד לזוג צ'אושסקו הבן הראשון, ולנטין צ'אושסקו. ב-1 במרץ 1949 נולדה הבת, זויה צ'אושסקו וב-1 בספטמבר 1951 נולד הבן האחרון, ניקו צ'אושסקו.

ב-1957 אלנה צ'אושסקו התחילה לעבוד כחוקרת במכון למחקרים כימיים בבוקרשט. במרץ 1964 נרשמה ללימודי דוקטורט בכימיה ובנובמבר מונתה למנהלת מכון המחקרים. ב-1965 אלנה צ'אושסקו התמנתה לחברה בוועד הלאומי למחקר מדעי. בדצמבר 1967 הוענק לאלנה צ'אושסקו תואר של "דוקטור מהנדס". ב-1968 היא הפכה לחברה בוועד המוניציפלי של בוקרשט במסגרת המפלגה הקומוניסטית הרומנית.

ב-1972 נבחרה צ'אושסקו להיות חברה בוועד המרכזי של המפלגה הקומוניסטית הרומנית וחברה בוועד הפועל של המועצה הלאומית למדע וטכנולוגיה. ב-1973 היא נבחרה להיות חברה במועצה העליונה לפיתוח כלכלי וסוציאלי וב-1974, כהכרה בפועלה המדעי, היא התקבלה כחברה באקדמיה הרומנית. בשנה זו היא נבחרה גם לוועד הפועל הפוליטי של המפלגה הקומוניסטית הרומנית וללשכה המתמדת של הוועד הפועל הפוליטי וקיבלה את האחריות על המינויים במפלגה. משלב זה נחשבה אלנה צ'אושסקו לשנייה במפלגה הקומוניסטית הרומנית רק לבעלה, ניקולאה צ'אושסקו.

במהלך המהפכה הרומנית אלנה צ'אושסקו ובעלה ברחו מבוקרשט במסוק, אך נתפסו ונעצרו באזור טרגובישטה. השניים הועמדו בפני בית משפט מאולתר ולאחר משפט מהיר נידונו למוות והוצאו להורג.

בדיעבד התברר כי מחקריה פורצי הדרך בכימיה היו פרי רשת הריגול הרומנית שגנבה מאמרים מאוניברסיטאות במערב טרם פרסומם, ופרסמה אותם תחת שמה של צ'אושסקו.[1]

לקריאה נוספת

  • Tiranul מאת Lavinia Betea, Florin-Răzvan Mihai, Ilarion Țiu, הוצאת Cetatea de Scaun,‏ 2015.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אלנה צ'אושסקו בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ השטן ואשתו גרים בבוקרשט, פרופסור מיכאל הר-סגור מספר על שלטונם של הזוג צ'אושסקו בתוכנית הרדיו "שעה היסטורית"
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

אלנה צ'אושסקו24405898