אליזבת פרסטר-ניטשה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תבנית אישיות ריקה תרזה אליזבת אלכסנדרה פרסטר-ניטשהגרמנית: Therese Elisabeth Alexandra Förster-Nietzsche) ידועה כאליזבת פרסטר-ניטשה (10 ביולי 1846- 8 בנובמבר 1935) היא אחותו של הפילוסוף פרידריך ניטשה והיוצרת של ארכיון ניטשה בשנת 1894.

פרסטר-ניטשה ידועה בדעותיה האנטישמיות ובתמיכתה בלאומיות הגרמנית ובמפלגה הנאצית, אשר התפתחו בעקבות חתונתה לברנהרד פרסטר, מורה תיכון שהפך לפעיל ימין קיצוני[1]. בעקבות כך, לאחר מותו של אחיה, שינתה פרסטר-ניטשה טקסטים וספרים רבים של אחיה כך שיתאימו לאידאולוגיה שלה, לרוב בדרכים שנגדו את האידאולוגיה והרעיונות שלו, דבר שגרם לייחוס שמו של אחיה לתומך האידאולוגיה הנאצית ומיליטריזם. כאשר המפלגה הנאצית עלתה לשלטון, ארכיון ניטשה קיבל תמיכה כלכלית ופרסום בעקבות דעותיה של פרסטר-ניטשה, ואף היטלר היה נוכח בהלווייתה של פרסטר-ניטשה יחד עם חברי מפלגה וגנרלים גרמנים אחרים[2].

פרסטר ניטשה מאמינה מוקדמת בעליונות הגזעים הטבטוניים, היא נישאה למסית אנטישמי, ברנהרד פורסטר. בשנות ה -80 של המאה ה -19 הם נסעו לפארגוואי והקימו את נואבה גרמניה, מושבה ארית טהורה כביכול, אך המפעל נכשל, ופורסטר התאבד. בתוך שערורייה כלכלית גדולה, אליזבת נכשלה להפוך את בעלה לגיבור לאומי או להציל את המושבה כאי של הנצרות הטבטונית. לאחר מכן היא שימשה אפוטרופוס של ניטשה בווימאר לאחר התמוטטותו הנפשית ב -1889. על מותו (1900) היא הבטיחה את הזכויות לכתבי היד שלו ושינתה את שם ביתה לניטשה-ארצ'יב. היא סירבה לגישה ציבורית ליצירותיה של אחיה, וערכה אותם ללא צרות או הבנה.

בעוד אליזבת זכתה לקהל רחב על פרשנויותיה הלא-נכונות, היא מנעה את פרשנותה העצמית של ניטשה, אצ'ה הומו, עד 1908. בינתיים אספה כמה מכתבים שלו תחת הכותרת "ד"ר ויל מאכט" והציגה את העבודה הזאת, תחילה כחלק מהביוגרפיה של שלושת הכרכים שלה (1895-1904), ואחר כך במהדורה אחת (1901), ולבסוף במהדורה מחודשת של שני כרכים (1906), שנחשבה בעיני רבים כמגנום אופוס של ניטשה. היא עיוותה את רעיונותיו של ניטשה בעבודה זו ואחרים היו במידה רבה אחראית לתפיסה המוטעית הבאה של ניטשה כפילוסוף מוקדם של הפאשיזם. אליזבת הייתה תומכת המפלגה הנאצית. בלוויה שלה בשנת 1935 נכחו אדולף היטלר ועוד נכבדים נאצים. לאחר שחוקרי המוות שלה חזרו על כתביו של ניטשה ומצאו כמה מהדמויות של אליזבת מעוותות וזועפות, היא יצרה כמעט 30 מכתבים ולעיתים קרובות שינתה קטעים. גילוי הזיופים שלה והטקסטים המקוריים השפיעו עמוקות על פרשנות מאוחרת יותר לפילוסופיה של ניטשה.[3]

לקריאה נוספת

  • Diethe, Carol, Nietzsche's Sister and the Will to Power, Urbana: University of Illinois Press, 2003. (A biography of Elisabeth Förster-Nietzsche)
  • Macintyre, Ben, Forgotten Fatherland: The Search for Elisabeth Nietzsche, New York: Farrar Straus Giroux, 1992.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אליזבת פרסטר-ניטשה בוויקישיתוף
  • Elisabeth Förster-Nietzsche (1895). Das Leben Friedrich Nietzsche's. C. G. Naumann.
  • Elisabeth Förster-Nietzsche (1897). Das Leben Friedrich Nietzsche's. C. G. Naumann.
  • Entretien autour de Friedrich Nietzsche et son temps

הערות שוליים

  1. ^ Lerner, Robert E.,, Ernst Kantorowicz : a life, Princeton, New Jersey: Princeton University Press, 2017, עמ' 11
  2. ^ מקור
  3. ^ "Elisabeth Förster-Nietzsche | German editor". Encyclopedia Britannica (באנגלית). נבדק ב-2018-04-29.



ערך זה הוא קצרמר בנושא אישים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
אליזבת פרסטר-ניטשה26180025