אליזבת בלקוול (מאיירת)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אמן ריקה. אליזבת בלקוולאנגלית: Elizabeth Blackwel‏; 17071758) הייתה מאיירת וסופרת בוטנית סקוטית. נודעה ביותר בספר הבוטניקה A Curious Herbal‏ (1737–1739), שהמחיש צמחים לא ידועים מהעולם החדש ותוכנן להכרת צמחי מרפא לשימושם של רופאים ורוקחים.[1]

ביוגרפיה

אברדין

אליזבת בלאצ'רי הייתה בתו של סוחר סקוטי מצליח באברדין והוכשרה כאמנית. היא נישאה בחשאי לבן דודה, אלכסנדר בלאקוול (1709–1747), רופא וכלכלן סקוטי [2] שהתיישב באברדין שם הייתה לו פרקטיקה רפואית. אף שהשכלתו הייתה תקינה, כישוריו הוטלו בספק, מה שהוביל למעבר הזוג הצעיר ללונדון, מחשש להאשמות כי אלכסנדר מרפא באופן לא חוקי.

לונדון

בלונדון נקשר אלכסנדר לחברה להוצאה לאור, ולאחר שצבר ניסיון, הקים בית דפוס משלו, למרות שלא השתייך לגילדה ולא שירת את תקופת החניכה הנדרשת כמדפיס. הוא הואשם בהפרת כללי הסחר המחמירים, וקיבל קנס כבד, ונאלץ לסגור את חנותו.

כלא

כריכת הספר "A Curious Herbal"

,

בגלל הקנסות שהוטלו עליו, בני הזוג היו בעלי חובות כבדים - אלכסנדר מצא את עצמו בכלא. אליזבת הבינה שללא הכנסה אין להם קיום. היא הבינה שצריך להכיר צמחי מרפא ולתאר צמחים אקזוטיים מהעולם החדש. היא החליטה שתוכל לעשות זאת, ושאלכסנדר, בהתחשב ברקע הרפואי שלו, יוכל לכתוב את תיאורי הצמחים. כשהיא השלימה את הציורים, היא לקחה אותם לתא בעלה שם הוא סיפק את השמות הנכונים בלטינית, יוונית, איטלקית, ספרדית, הולנדית וגרמנית. [3]

שלא כמו בעלה, אליזבת בלקוול לא הייתה מומחית בבוטניקה. כדי לפצות על כך, היא נעזרה באייזיק ראנד, אז אוצר הגן של צ'לסי, שם היו רבים מהצמחים החדשים שהיא ציירה. על פי הצעתו של ראנד, היא עברה להתגורר ליד הגן כדי שתוכל לצייר את הצמחים. בנוסף לציורים חרטה אליזבת בלקוול את לוחות ההדפסה בנחושת עבור 500 התמונות והטקסט וצבעה ביד את האיורים המודפסים.

ההדפסה הראשונה של הספר זכתה להצלחה, הן בשל האיכות המוקפדת של האיורים והן בצורך הגדול במידע מעודכן. רופאים ורוקחים הביעו שבחים על העבודה, והיא זכתה להערכה מהמכללה המלכותית לרופאים. המהדורה השנייה הודפסה כעבור 20 שנה בפורמט מתוקן ומוגדל בנירנברג על ידי ד"ר כריסטוף ג'ייקוב טרו, בוטנאי ורופא, בין השנים 1757–1773. [4]

ההכנסות מהספר הביאו לשחרורו של אלכסנדר מהכלא. עם זאת, תוך זמן קצר שוב הצטברו חובות, מה שאילץ את בני הזוג למכור חלק מזכויות הפרסום לספר. אלכסנדר גם היה מעורב בכמה מיזמים עסקיים לא מוצלחים, ובסופו של דבר עזב את המשפחה כדי להתחיל חיים חדשים בשוודיה.

שוודיה

אלכסנדר בלקוול הגיע לשוודיה בשנת 1742 והמשיך בניסויים חקלאיים שהתחיל באברדין. אלה כללו גידול סוסים וכבשים, וניהול משק חלב. הישגיו הוכרו, והוא מונה לרופא חצר המלכות של פרידריך הראשון משוודיה.

בלקוול ניסה לחזק את הקשרים הדיפלומטיים בין בריטניה, דנמרק ושוודיה. מכיוון שלבריטניה לא היה שגריר בשוודיה, הוא יצר קשר עם שר בדנמרק. הוא הואשם בקנוניה נגד נסיך הכתר ונשפט ונידון למוות.

ב־9 באוגוסט 1747 הוא הוצא להורג ושאשתו עזבה את לונדון כדי להצטרף אליו.

מעט ידוע על שנותיה האחרונות של אליזבת בלקוול. היא נקברה ב־27 באוקטובר 1758, בכנסיית All Saints בצ'לסי, לונדון. [5] היא נשארה נאמנה לאלכסנדר לאורך כל הדרך, אפילו חלקה איתו תמלוגים ממכירת זכויות ספר נוספות.

בספרייה הבריטית

הספר "A Curious Herbal" של בלקוול מופיע באתר הספרייה הבריטית כ"קלאסיקה של איור בוטני ".

הספר זמין לצפייה מקוונת. [5]

גלריה

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אליזבת בלקוול בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Bruce Madge, Elizabeth Blackwell—the forgotten herbalist?, Health Information & Libraries Journal 18, 2001, עמ' 144–152 doi: 10.1046/j.1471-1842.2001.00330.x
  2. ^ Scots in Sweden - Eighteenth Century, www.electricscotland.com
  3. ^ Garnett, Richard, Blackwell, Elizabeth, Dictionary of National Biography, 1885-1900 Volume 05
  4. ^ A biographical dictionary of eminent Scotsmen
  5. ^ British Library, www.bl.uk
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32347785אליזבת בלקוול (מאיירת)