אייטוטקי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אייטוטקי
Aitutaki
מראה אייטוטקי מהחלל
מראה אייטוטקי מהחלל
נתונים גאוגרפיים
מיקום האוקיינוס השקט
קואורדינטות 18°51′0″S 159°47′24″W / 18.85000°S 159.79000°W / -18.85000; -159.79000
ארכיפלג איי קוק
סוג אטול
שטח 18.05 קמ"ר
נתונים מדיניים
מדינה איי קוקאיי קוק איי קוק
אוכלוסייה 1,771
מגלה ויליאם בליי
תאריך גילוי 11 באפריל 1789
מפת אייטוטקי

אייטוטקימאורית: Aitutaki) הוא אחד מהאיים בקבוצה הדרומית של איי קוק. בתנועת התיירות לאיי קוק הוא השני במספר הביקורים בו. הכפר הראשי באי הוא ארוטנגה (Arutanga) השוכן בצידו המערבי. אוכלוסיית האי מונה 1771 תושבים נכון ל-2013.[1]

גאוגרפיה

אייטוטקי הוא "כמעט אטול". גובהו המרבי הוא 123 מטרים מעל פני הים. שטח האטול הוא 18.05 קמ"ר שמהם 16.8 קמ"ר הם באי הראשי,[2] ו-1.75 קמ"ר מתוכם הם שטח חצי האי אוטו (Ootu ) שמזדקר מחלקו המזרחי של האי הראשי לכוון דרום בחלק המזרחי של טבעת האטול. שטח הלגונה נע בין 50-74 קמ"ר.

השונית שמהווה את הבסיס לאייטוטקי היא בצורת משולש שווה-צלעות שאורך כל אחת מצלעותיו הוא 12 ק"מ. שוליו הדרומיים של המשולש הם ברובם מתחת לפני הים והשוליים המזרחיים הם למעשה שרשרת של איים קטנים.

הצד המערבי של האטול כולל חלקים רבים חשובים באייטוטקי, כולל מעבר לסירות דרך השונית המאפשר להם לעגון קרוב לארוטנגה בחלק הדרומי של הצד המערבי יש פירצה קטנה בשונית שמאפשרת גישה לסירות קטנות לתוך הלגונה שמכסה את רוב חלקו הדרומי של המשולש. צפונה משם נמצא החלק העיקרי של האי הראשי. אדמתו הגעשית הפורייה מאפשרת גידול פירות טרופיים וירקות. אדמתם של שניים מתוך 15 האיונים של אייטוטקי גם היא געשית, אדמתם של שאר האיונים עשויה מאלמוגים.

שדה התעופה של האי ממוקם קרוב לקודקוד הצפוני של המשולש וקיים מקום מתאים לעגינתם של מטוסים ימיים בחלקה הדרום-מזרחי של הלגונה.

האי מחולק ל-8 מחוזות (כפרים) שמחולקים ל-19 מחוזות משנה.

היסטוריה

ככל הנראה יושב האי על ידי פולינזים בערך בשנת 900 לספירה. המגע הראשון עם האירופאים היה עם צוותה של הספינה באונטי בפיקודו של לוטננט ויליאם בליי עוד לפני המרד המפורסם.

אייטוטקי היה האי הראשון באיי קוק שקיבל עליו את הנצרות לאחר שביקר במקום ג'ון וויליאמס (John Williams) מטעם החברה המסיונרית של לונדון ב-1821. בארוטנגה פועלת הכנסייה הוותיקה ביותר באיי קוק.

ב-1942 הוצבו כוחות צבאיים של ניו זילנד ושל ארצות הברית באי ונבנה שדה התעופה הקיים עד היום. שדה תעופה זה יחד עם שדה התעופה בפנרהין שימשו את בעלות הברית במהלך מלחמת העולם השנייה. המטוס הראשון, מפציץ קל אמריקני, נחת ב-22 בנובמבר 1942. בתום המלחמה נשארו באי כמה מהחיילים ונישאו לנשים מקומיות.

בשנות החמישים שימשה הלגונה של אייטוטקי כנקודת עצירה למטוסים הימיים של החברה שממנה צמחה בהמשך אייר ניו זילנד. על האיון אקאיאמי (Akaiami) נבנה מקום מנוחה לנוסעים בזמן שהמטוסים תדלקו ומזח שנשאר במקום עד היום כשריד האחרון לפעילות זו שנפסקה בשנת 1960.

אייטוטקי היה אתר הצילומים של תוכניות הראליטי "שברי ספינה" (Shipwrecked) הבריטית, הישרדות האמריקנית ו"השורד" (Survivorman) הקנדית. בעשור הראשון של המאה ה-21. בשנת 2001 חלף בשמי האי סטיב פוסט בטיסת הסולו בכדור פורח סביב לעולם.

בפברואר 2010 פקדה את האי סופת ציקלון. הרוחות החזקות העיפו את הגגות מרוב הבתים וגרמו לנזק לבניינים נוספים כולל בית ספר ובית חולים. לפחות 60% מהבתים ניזוקו. לא דווח על הרוגים א נמנו מספר פצועים קל.[3][4] כוחות ההגנה של ניו זילנד שלחו מטוס C-130 הרקולס ויחידת הנדסה קרבית לסיוע וממשלת ניו זילנד הקצת סכום של 200,000 דולר.[5][6]

ביוני 2010 הוכרז אייטוטקי כאחד מעשרת האיים שזכו לתואר "האי היפה ביותר בעולם" על ידי טוני ווילר, המייסד של מדריך התיירים לונלי פלאנט[7]

תיירות

אייטוטקי מפורסם במים בצבע הטורקיז של הלגונה שלו, באיים הבלתי מיושבים שלו ובחופי הדקלים שלו. יתרון נוסף הוא שעד לאחרונה האי היה מחוץ לנתיבי התיירות ההמונית. ראויים לציון גם הכנסייה העתיקה ביותר באיי קוק ועצי הפיקוס הענקיים הצומחים בו.

האי טאפואאטאי (Tapuaetai), הידוע גם בשם "האי בגודל רגל אחת" (One Foot Island) הוא איון קטן בדרום מזרח הלגונה, שנחשב לעיתים כאטרקציה התיירותית החשובה ביותר. האי מספק את הזווית הטובה ביותר לתצפית על הלגונה.

כלכלה

ענף התעסוקה העיקרי של תושבי האי הוא השירות הממשלתי ושני לו ענף התיירות. ענף התיירות התפתח לאחרונה לאחר החשיפה שניתנה לאי על ידי כל תוכניות הריאליטי שצולמו בו.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אייטוטקי בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
אייטוטקי25325319