האות הבינלאומי לנוער ולצעירים - ישראל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף אות הנוער הישראלי)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ארגון האות הבינלאומי לנוער ולצעירים - ישראל (מוכר גם כאות הנוער הישראלי, בעבר פרס הנוער), הגיע לישראל בשנת 1986, כחלק מתוכנית בינלאומית ורב-תרבותית לנוער ולצעירים, המקדמת העצמה אישית ופיתוח כישורי חיים בקרב בני נוער וצעירים. החל משנת 2015, קיבל הארגון הכרה ממשרד החינוך ומינהל חברה ונוער כארגון נוער ארצי.

בשנת 2019 קיבל הארגון הכרה כ"גוף משלח" לשנת שירות מהאגף הביטחוני חברתי במשרד הביטחון והתחיל להפעיל קומונות שנשינים העוסקות בפיתוח אישי וייזמות חברתית של בני נוער בקהילה[1].

בנוסף בשנה זו הוכר בנוסף כ"גוף משלח" לשירות לאומי על ידי הרשות לשירות לאומי -והחל להפעיל מתנדבים.

הארגון מתמקד באתגר האישי של חניכיו, ומציג לצעירים תוכנית מאוזנת ובלתי תחרותית של פעילות מרצון, שמעודדת גילוי אישי וצמיחה, התמדה, אחריות אישית וחינוך ערכי, תוך תהליך מובנה.

היסטוריה

'האות הבינלאומי לנוער ולצעירים - ישראל' הוא חלק מארגון בינלאומי הפועל ב-144 מדינות ברחבי העולם. התוכנית הוצגה לראשונה בבריטניה בשנת 1956 על ידי הנסיך פיליפ, ונקראה על שמו - "אות הדוכס מאדינבורו"[2]. מטרתה הייתה עידוד אנשים צעירים בגילאי 14–25 למעורבות במגוון פעילויות מעצימות ומפתחות, מתוך בחירה אישית.

גם כאן בישראל הוצג לראשונה הארגון ב-1956, על ידי יהודה אראל, אך כאמור החל את פעילותו בארץ בשנת 1986. עד היום, יותר מ-30,000 חניכים לקחו חלק בארגון, ואלפים סיימו בו את "שלב הזהב". נכון לסוף שנת 2019 לוקחים חלק בארגון כ-3,000 בני נוער ב 28 סניפים ברחבי הארץ.

מטרות

  1. חינוך בני נוער לשעות פנאי חיוביות, העצמתם והבאתם למימוש עצמי ולפיתוח אחריות ועצמאות.
  2. עידוד בני נוער לדרך חיים ערכית, ופיתוח האחריות החברתית ותחושת השייכות שלהם כפרטים המשולבים בקהילה ובמדינה.
  3. שילוב רב תרבותי בין בני נוער ממגזרים שונים בפעילות הארגון בארץ ובעולם.
  4. יכולת עמידה באתגרים שתניב חיזוק הדימוי והערך העצמי של המשתתפים.
  5. פיתוח והעצמת אהבת הארץ, תוך הקניית מודעות וחינוך להגנה על הסביבה ברמה האישית, הארצית והעולמית.
  6. שילוב בני נוער בעלי צרכים מיוחדים ונוער בסיכון בשירות ובקהילה.
  7. פיתוח מיומנויות ותחביבים שיאפשרו למשתתפים להרחיב את אופקיהם תוך תחושת אתגר ועניין, כושר התמדה וכוח רצון.
  8. פיתוח מנהיגות צעירה רב תרבותית.

על פי התפיסה החינוכית הבינלאומית, מציב ארגון 'אות הנוער' בפני החניך אתגר אישי, מציע לו תוכנית מאוזנת ולא תחרותית אשר כל פעילותה באה לעודד גילוי, צמיחה, שיפור הביטחון העצמי, התמדה והגברת האחריות של היחיד כלפי עצמו וכלפי קהילתו. התפיסה החינוכית של מפעילי התוכנית בארץ מבוססת על האמונה, כי הפרט מסוגל להתקדם בקצב אותו הוא קובע, וכי אם יכיר כל אחד בערך עצמו יגבר ביטחונו העצמי, הסיפוק וההערכה העצמיים כלפי עצמו, וכפועל יוצא מזה יזכה בהערכת החברה.

פעילות

הארגון מציע לבני הנוער הזדמנות להציב לעצמם מטרות אישיות ולהשיגן בסיוע חניכה אישית ופעילות קבוצתית של כ-150 סטודנטים ברחבי הארץ.

במהלך הפעילות נחשפים המשתתפים לפיתוח ערכי התמדה, פיתוח מיומנות אישית, עידוד למנהיגות, רכישת ידע וחינוך לאהבת הארץ, פיתוח מעורבות חברתית וקהילתית, עידוד עזרה לזולת, וכן למשימות לאומיות בהן הם נשלחים לקהילות יהודיות אחרות בעולם ומשתלבים בפעילות למען הקהילה המקומית וכשגרירים של רצון טוב.

התוכנית כוללת שלושה שלבים, והחניכים מטפסים בה מ"שלב הארד" אל "שלב הכסף" ו"שלב הזהב" במהלך שלוש וחצי שנים. במהלך שלושת השלבים הנ"ל, מתמקדת הפעילות בארבעה תחומים: טיפוח תחביב ו/או מיומנות; פעילות גופנית; שירות לקהילה ומסעות אתגריים.

הארגון מתאים עצמו למציאות הישראלית על ידי שילוב כל המגזרים בחברה הישראלית, ונושא הרב תרבותיות מהווה חלק משמעותי מפעילויות הארגון, המתבטא בשיתוף פעולה בין קבוצות מאוכלוסיות שונות בחברה הישראלית.

בחודש מרץ 2013 חגג הארגון 25 שנות פעילות בישראל באירוע גדול בגלבוע, בהשתתפות למעלה מ-1,500 חניכים.

"אנשים צעירים הגדלים בעולם המודרני המורכב, מתמודדים עם קשיים רבים בעוד שהזדמנויות להישגים אישיים הן לעתים קרובות מוגבלות. באותו זמן הורים, בתי ספר, ארגונים התנדבותיים ומעסיקים שמזהים את האחריות שלהם כלפי אנשים צעירים, מתמודדים עם בעיות משלהם. התוכנית מיועדת לעזור גם לצעירים וגם לאלו הדואגים לרווחתם. היא בנויה כמבוא לפעילויות פנאי בעלות משמעות, כאתגר לצעיר להישגים אישיים וכמדריך לאותם אנשים ואירגונים שירצו לסייע להתפתחותם של האזרחים הצעירים. אני מקווה שכל אלה שלוקחים חלק בתכנית ימצאו הנאה וערך מוסף בחייהם. אני בטוח שכל אלו שיעזרו לנהל את התכנית ייהנו מתחושה מיוחדת של סיפוק, הבאה ממילוי יכולות נסתרות ומסיוע לאחרים להתגבר על אתגרים".

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
האות הבינלאומי לנוער ולצעירים - ישראל30408005