אוניברסליזם אוניטריאני
אוניברסליזם אוניטריאני (באנגלית: Unitarian Universalism; תרגום מילולי: אחדות אוניברסלית; ידועה בכינויה UU), היא תנועה דתית ליברליסטית ופלורליסטית, שלה שורשים בנצרות הפרוטסטנטית ובזרם האוניטריאניזם. הכנסייה האוניברסליסטית נוסדה ב-25 במאי 1961 בצפון אמריקה בעקבות המיזוג בין "הארגון האוניטריאני האמריקאי" (נוסד ב-1825) ו"הכנסייה האוניברסליסטית האמריקאית" (1866 לערך).
אודות
הכנסייה האוניברסליסטית משקפת איחוד מוסדי בין זרם האוניטריאניזם המבוסס על הנצרות, שבבסיסו האמונה באחדות הא-ל תוך התנגדות לדוקטרינה של השילוש ה"קדוש", ובין זרם האוניברסליזם, המבקש לראות בכל בני האדם שווים, ללא גדרות והבחנות של שוני תרבותי; וכראויים להאצלת כללי מוסר וערכים דומים, ובכך, עומד ביחס של ניגוד ישיר לפרטיקולריזם. שם הארגון שנוצר כתוצאה מהמיזוג הוא "Unitarian Universalist Association" - UUA.
על התנועה נמתחה לעיתים ביקורת הן מבחוץ והן כתוצאה מדיאלוג פנימי בתנועה, על כך שאין בה די תוכן דתי ושפה דתית.[1][2] לאורך שנות קיומה פעלה התנועה גם למען מטרות פוליטית, כולל מעורבות בתנועה לזכויות האזרח של ארצות הברית, התנועה לצדק חברתי, התנועה הפמיניסטית וכן היא מפרסמת הצהרות לפעולות בנושאים כמו ההסכסוך הישראלי-פלסטיני.[3]
לפי הערכות מסוף שנות ה-90 של המאה ה-20, מספר חברי התנועה נע בין 120,000 ל-600,000 בעולם[4]. בארצות הברית ישנן כ-1000 קהילות, ובהן כ-150,000 חברים[5], כאשר חלק גדול מהם מרוכזים בניו אינגלנד ובסיאטל שבוושינגטון.[6] הקהילה בקנדה מונה 49 קהילות ו-5,000 חברים. לתנועה גם עשרות קהילות קטנות ברחבי העולם.[7] עם חברי התנועה בעבר נמנה השחקן כריסטופר ריב.[8]
עקרונות
הכנסייה האוניברסליסטית דוגלת בליברליזם תאולוגי, ובחקר חופשי ואחראי אחר האמת ומשמעות החיים. חברי התנועה אינם חולקים אמונה דתית משותפת, אלא מאוחדים בצורך שלהם בצמיחה רוחנית. כך למשל, משתתפים במפגשי התנועה חברים ממגוון רחב של אמונות דתיות, ובכלל זה יהודים, נוצרים, בודהיסטים, נטוריסטים ואגנוסטים. קהילות התנועה נוטות עם זאת לשמור על מסורות נוצריות אחדות כגון קיום פולחן ביום ראשון, שכולל דרש ושירת מזמורים. כמו כן מאוחדים אנשי הקהילה סביב שבעה עקרונות[9] בשאיפה לקדם את:
- הערך והכבוד הפנימי הטמון בכל אדם;
- הצדק, היושר והחמלה ביחסים בין בני אדם;
- קבלת האחר ועידוד הצמיחה הרוחנית בקהילות התנועה;
- חיפוש חופשי ואחראי אחר אמת ומשמעות;
- הזכות למצפון והשימוש בהליך הדמוקרטי בתוך קהילות התנועה ובחברה האנושית בכלל;
- המטרה של קהילה בינלאומית עם חירות, שלום וצדק לכל;
- רחישת הכבוד למארג ההדדיות של הקיום כולו אשר אנו חלק ממנו
ראו גם
קישורים חיצוניים
- אתר האינטרנט הרשמי של אוניברסליזם אוניטריאני
- אתר התנועה
הערות שוליים
- ^ "News Release From Carole Keeton Strayhorn". Window.state.tx.us. 2004-05-24. אורכב מ-המקור ב-2008-01-19. נבדק ב-2011-02-27.
- ^ Toward a Humanist Language of Reverence, באתר התנועה
- ^ Toward Peace and Justice in the Middle East, באתר התנועה
- ^ "Adherents.com". Adherents.com. נבדק ב-2011-02-27.
- ^ icuu
- ^ Concentration of Unitarians by U.S. county
- ^ Unitarian, Universalist, and Unitarian Universalist (U/U) Global Headquarters and Churches, באתר התנועה
- ^ In Memoriam: Christopher Reeve, Unitarian Universalist, באתר התנועה
- ^ Our Unitarian Universalist Principles, באתר התנועה
אוניברסליזם אוניטריאני27334653