אולטרסאונד גינקולוגי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מכשיר אולטרסאונד עבור שתי בדיקות: אולטרסאונד ווגינלי ואולטרסאונד בטני.
בדיקת אולטרה סאונד וגינלי;לאיתור המיקום של התקן תוך רחמי (תוך רחמי).

בדיקת אולטרסאונד גינקולוגי היא בדיקת הדמיה לסקירת איברי האגן אצל האישה כולל צוואר הרחם והרחם, השחלות והחצוצרות ומבנים אחרים במערכת הגינקולוגית. הבדיקה מאפשרת גם אבחון כלי הדם המספקים דם לאיברים האלה. השימוש בגלי קול בתדירויות גבוהות במכשיר אולטרסאונד, מאפשר קבלת תמונות ברזולוציה טובה יחסית של איברי האגן. בדרך כלל הבדיקה מאפשרת קבלת ממצאים רפואיים אחרים רלוונטיים לאזור האגן. יתר על כן, בדיקת אולטרסאונד בשונה מבדיקות אחרות כמו צילומי רנטגן, אינה מחייבת חשיפה לקרינה מייננת, שמהווה גורם סיכון להתפתחות סרטן.

פרוצדורות

הבדיקה יכולה להתבצע על ידי הדמיית אולטרה סאונד באזור הבטן, בדרך כלל עם שלפוחית שתן מלאה המשמשת כנוגד אקוסטי כדי לקבל הדמיה טובה יותר של איברי האגן, או על ידי בדיקת אולטרה סאונד וגינלית עם מתמר וגינלי שתוכנן במיוחד. הדמיה וגינלית;משתמשת בתדר גבוה יותר של הדמיה, מה שנותן רזולוציה טובה יותר של השחלות, הרחם, רירית הרחם (החצוצרות בדרך כלל בלתי נראות, אלא אם כן נפוחות), אבל היא מוגבלת עד העומק של החדירה, ואילו נגעים או הרסים גדולים בתוך הבטן נראים טוב יותר. הימצאות;שלפוחית מלאה בחלק שנערך על אזור הבטן של הבדיקה חיוני לקבלת תוצאה טובה יותר של ההדמיה, מאחר שהקול יכול לעבור בסביבה נוזלית עם פחות הצטמצמות, מה שמסייע לחזות טוב יותר את הרחם ואת השחלות הנמצאות מאחורי שלפוחית השתן. ההליך הוא נחשב פולשני כאשר מבוצע בתוך הוגנה. סריקות מבוצעות על ידי אנשי מקצוע בתחום הבריאות הנקראים סונוגרפרז, או גינקולוגים מוכשרים באולטרסאונד.

שימושים

  • הערכת תפקוד איברי האגן.
  • אבחון דלקת תוספתן חריפה[1]
  • אבחון וטיפול בבעיות גינקולוגיות כולל אנדומטריוזיס, מיומה, ציסטות בשחלות, נגעים.
  • זיהוי הריון חוץ רחמי.
  • אבחון סרטן;גינוקולוגי
  • מעקב אחר התגובה של זקיקים בשחלות לתרופות בטיפולי פוריות. בכל מקרה, לעיתים קרובות, ההערכה שלו לתגובה יכולה להיות מוטעית, מאחר שהמדידה של נפח השחלות לא תמיד מדויקת.[2]

בהדמיה וגינלית ניתן להסיר ציסטות שחלתיות (שק סגור בעל קרום בלתי נורמלי שמתפתח ברקמות הגוף). טכניקה זו משמשת גם בהסרת ביציות מהשחלות כחלק מתהליך הפריה חוץ גופנית.

השימוש בבדיקת אולטרה סאונד גינקולוגית מופרז לעיתים, בעיקר, כשמשמש כסורק עבור סרטן השחלות אצל נשים שאינן בסיכון לגידול מסוג זה[3] יש הסכמה כי לנשים עם רמת סיכון ממוצעת לחלות בסרטן השחלות לא מומלץ לעבור בדיקת אולטרה-סאונד לגילוי סרטן.


בדיקה תקינה מעידה על איברים המתפקדים באופן תקין באגן אצל האישה. גורמים שונים משפיעים על התוצאות בבדיקה שנחשבת לשלילית, כולל האיבר שהתגלה בו תפקוד לא תקין, סוג הממצא, רקע רפואי של הנבדקת, סיבת ביצוע הבדיקה, הגיל שלה ועוד גורמים אחרים. לפי כך, קיים מגוון רחב של תוצאות קליניות ופרוגנוזות שיכולות להיות עם או בלי משמעות רפואית כלשהי.

סונוהיסטירוגרפיה

סונוהיסטריוגרפיה (באנגלית: Sonohysterography[4]) הוא תהליך מיוחד שבו נוזל, בדרך כלל תמיסת מלח סטרילית, מוחדר לתוך חלל הרחם, כך שבדיקת האולטרה-סאונד מתבצעת בו זמנית. סקירה ב-2015, הגיעה למסקנה כי SISI הוא מאוד רגיש בזיהוי מצבים פתולוגיים תוך רחמיים אצל נשים עם בעיות פוריות, בהשוואה להיסטרוסקופיה. הבדיקה מאוד רגישה וספציפית באבחון בעיות ברחם, והדבקויות תוך רחמיות (כחלק מתסמונת דאון).בדרך כלל משתמשים בו ככלי הקרנה עבור נשים עם בעיות פוריות לפני טיפול הפריה חוץ גופנית IVF[5].

אולטרסאונד גינקולוגי אצל נשים בהריון

נספרים חודשי ההריון על פי שבועות, והם מהווים אבן דרך במסע הארוך של ההריון עד לרגע הלידה, האמהות לעתיד יודעות למה לצפות בכל שבוע של ההריון, כמו מדי כמה שבועות וחודשי הריון הילד יתחיל לפתח איברים נוספים, ומתי כבר אפשר יהיה לראות את תווי פניו באולטראסאונד גינקולוגי. הבדיקות השונות המתבצעות לאם ולעובר הן חלק מתהליך המשלב בדיקות שגרתיות המבצעת כל אם לעתיד, וחלק הן בדיקות הקשורות להיסטוריה הרפואית של האם. האולטראסאונד גניקולוגי מתחש בחודשי ההריון לפי שבועות בתהליך הבדיקה, כאשר הבדיקות השונות המבוצעות באם יכולות להתבצע גם לפני תחילת ההריון עצמו. מטרת הבדיקות המבוצעות לפני תחילת ההריון היא בדיקה של נוכחות גנטית של גורמי סיכון שונים, כאשר לעיתים נבדק גם האב המיועד על מנת לזהות זוגות המצויים בסיכון למחלות ולמומים תורשתיים. מטרת בדיקות האולטראסאונד גיקולוגי הראשון היא לזהות את מיקום ההיריון, האם הוא ברחם או מחוצה לו, וכן לזהות את גיל העובר, כאשר החישוב מתבצע לפי אורך העובר מראשו ועד עכוזו (כיוון שרגליו מקופלות).[6][7]


ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Caspi, B.; Zbar, AP.; Mavor, E.; Hagay, Z.; Appelman, Z. (מרץ 2003). "The contribution of transvaginal ultrasound in the diagnosis of acute appendicitis: an observational study". Ultrasound Obstet Gynecol. 21 (3): 273–6. doi:10.1002/uog.72. PMID 12666223. {{cite journal}}: (עזרה)
  2. ^ Rosendahl M, Ernst E, Rasmussen PE, Yding Andersen C (בדצמבר 2008). "True ovarian volume is underestimated by two-dimensional transvaginal ultrasound measurement". Fertil. Steril. 93 (3): 995–998. doi:10.1016/j.fertnstert.2008.10.055. PMID 19108822. {{cite journal}}: (עזרה)תחזוקה - ציטוט: שימוש בפרמטר authors (link)
  3. ^ American Congress of Obstetricians and Gynecologists, "Five Things Physicians and Patients Should Question", Choosing Wisely: an initiative of the ABIM Foundation, American Congress of Obstetricians and Gynecologists, נבדק ב-1 באוגוסט 2013 {{citation}}: (עזרה), which cites
  4. ^ (ACR), Radiological Society of North America (RSNA) and American College of Radiology. "Sonohysterography - Ultrasound of the Uterus (Saline Infusion Sonography)" (באנגלית). נבדק ב-2018-03-03.
  5. ^ הפריה חוץ גופנית, באתר מדינת ישראל משרד הבריאות
  6. ^ Seshadri, S.; El-Toukhy, T.; Douiri, A.; Jayaprakasan, K.; Khalaf, Y. (2014). "Diagnostic accuracy of saline infusion sonography in the evaluation of uterine cavity abnormalities prior to assisted reproductive techniques: a systematic review and meta-analyses". Human Reproduction Update. 21 (2): 262–274. doi:10.1093/humupd/dmu057. ISSN 1355-4786. PMID 25505226.
  7. ^ אולטראסאונד גניקולוגי | ד"ר ילנה קטנוב, באתר www.elenakatanov.co.il
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
אולטרסאונד גינקולוגי26782951