אוטוסטראוגרמה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Autostereogram מסוג "Random dot autostereogram" אשר מכיל תמונה תלת-ממדית נסתרת. לחצו על התמונה הממוזערת כדי לראותה בגודל מלא.
Autostereogram מסוג "Wallpaper autostereogram" אשר מכיל תמונה תלת-ממדית נסתרת. לחצו על התמונה הממוזערת כדי לראותה בגודל מלא.

אוטוסטראוגרמה (Autostereogram) הוא אשליה אופטית הגורמת למוח האנושי להבחין בצורה תלת-ממדית אשר מסתתרת בתוך תמונה דו-ממדית.

הסוג הפשוט ביותר של אוטוסטראוגרמה, המכונה "Wallpaper autostereogram", מורכב מתבניות החוזרות על עצמן. כאשר מביטים בתמונה מסוג זה עם מיקוד נכון בעיניים, נדמה כי התבניות באזור בו מופיעה הצורה התלת-ממדית צפות באוויר מעל הרקע. בסדרת ספרי "העין המופלאה" (Magic Eye) נעשה שימוש בסוג נוסף של אוטוסטראוגרמה המכונה "Random dot autostereogram". בסוג זה בדרך כלל ניתן יהיה להבחין בצורה התלת-ממדית רק אם מביטים בתמונה בטכניקה הנכונה.

ישנן שתי טכניקות לתמונות אוטוסטראוגרמה, המחייבות צפייה שונה כדי לראות את הצורה התלת-ממדית הנסתרת. הטכניקה הראשונה, הנפוצה יותר (כמו בתמונות המוצגות בערך זה), מכונה "wall-eyed" מכיוון שיש להתבונן בתמונה במבט בוהה שממוקד במישור מרוחק. כלומר, כדי לראות את הצורה התלת-ממדית יש למקד את העיניים בנקודה רחוקה יותר ממישור התמונה. כדי לתרגל את העיניים מומלץ להניח את התמונה מאחורי זגוגית ולהסתכל על ההשתקפות (שלך) מכיוון שההשתקפות נמצאת מאחורי מישור התמונה (באותו מרחק שלך מהתמונה, רק מצידה השני). הטכניקה השנייה מכונה "cross-eyed", וכדי לראות תלת-ממד בתמונות שנוצרה בה יש למקד את הראייה בתמונה באופן בו העיניים פוזלות.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אוטוסטראוגרמה בוויקישיתוף
ערך זה הוא קצרמר בנושא פיזיקה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.