מערכת יישוב חשבונות ברוטו מיידי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף RTGS)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מערכת יישוב חשבונות ברוטו מיידי[1]ראשי תיבות: יחב"ם; באנגלית: Real Time Gross Settlement; ידועה בראשי התיבות: RTGS) היא מערכת ליישוב חשבון מיידי וסופי של תנועות כספיות בין בנקים ומסלקות אחרות ובין לקוחות. יישוב חשבון במערכת הוא סופי ובלתי ניתן להחזרה. הוא נועד להפחית את הסיכון שבנפילת גורם פיננסי במערכת הבנקאית במדינה, כאשר המצב האמיתי של הגורם הפיננסי אינו ברור במהלך היום. השימוש במערכת זמן אמת מחייב את הגורמים הפיננסיים השונים לנהל נזילות תוך יומיות, ולא רק בין יומית.

על מנת שהמערכת תהיה רלוונטית, צריכות כל מערכות התשלומים האחרות לעשות בה שימוש. במדינות שונות הפעלת המערכת נעשית על ידי הבנק המרכזי ובאחרות על ידי גוף נייטרלי המשותף לבנקים ולבנק המרכזי תוך פיקוח של הבנק המרכזי.

בישראל

בישראל קיימת מערכת זה"ב (זיכויים והעברות בזמן־אמת) מערכת סליקה בזמן אמת המתופעלת על ידי בנק ישראל. היא מאפשרת העברת תשלומים בזמן אמת ובאופן סופי. המערכת הוקמה בשנת 2007 ומאז הלך וגדל היקף השימוש בה, עד שהגיע ל-358,765 מיליארד ש"ח בשנת 2021. נתוני המערכת כוללים את היקף ושווי הפעולות של המערכת, בפילוח לפי פעילות בין־בנקאית, פעילות מסלקות ופעילות בנק ישראל. המערכת הוקמה לאחר שדו"ח של הבנק העולמי הציג את המחסור במערכת כזו כסיכון אשראי.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

מערכת יישוב חשבונות ברוטו מיידי39879654Q1680302