LAMP (תשתיות תוכנה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף LAMP (חבילת תוכנה))
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סקירה כללית של אבני היסוד של LAMP והסביבה שבה הוא רץ, יחד עם אפשרויות לניהול מטמון.

LAMP - ראשי תיבות של ארבע תוכנות חופשיות ששילובן הוא בסיס תוכנה שעליו מבוססים שרתי אינטרנט ואתרי אינטרנט רבים (ובהם גם אתרי קרן ויקימדיה).

פירוש ראשי התיבות הוא:

יתרונות

  • עלות - התוכנות חינמיות. על ידי השילוב של מערכת ההפעלה לינוקס, שרת האינטרנט אפאצ'י, בסיס הנתונים MySQL ואחת משפות התסריט החופשיות, ניתן להקים שרת אינטרנט פעיל בצורה פשוטה, יציבה ובטוחה ללא תשלום על התוכנה.
  • גמישות - יצרן תוכנה מגביל את אופני מימוש הארכיטקטורה, באמצעות קביעת המוצרים הבסיסיים המרכיבים אותה ואופנים מומלצים למימושם. חוסר השליטה של גורם מסחרי ב-LAMP מגדיל את הגמישות שהיא מציעה. כך ניתן להפעיל ארכיטקטורות שונות המבוססות רק על חלק ממרכיבי LAMP, בצירוף מרכיבים חליפיים.
  • התאמה טובה ליישומי Web. אף על פי שכל אחת מהתוכנות הללו נכתבה באופן עצמאי, ללא תיאום ביניהן, ניתן להשתמש בהן באינטגרציה מלאה והן נחשבות יחסית למאובטחות, עם מעט פרצות אבטחה.

חסרונות

  • רמת האינטגרציה בין המרכיבים של LAMP פחותה מרמת האינטגרציה של פתרונות יצרנים[דרוש מקור]. התפתחות הרכיבים השונים של LAMP, נעשית על ידי גורמים שונים, ללא תיאום ביניהם, לפיכך חסר בסיס טכנולוגי משותף לרכיבים ואין מפת דרכים טכנולוגית לשילוב טוב יותר בין הרכיבים. בהקשר של LAMP, חלק מהמרכיבים פותחו על בסיס רישיון (GPL (Linux, MySQL וחלקם בעלי מנגנוני רישוי אחרים ( Apache, PHP). קושי אפשרי שעשוי להיווצר הוא שהזכויות הקנייניות של המוצר MySQL בשליטת חברה בעלת מטרות רווח (Oracle) ולכן Oracle תוכל להתחיל למכור את המוצר ולא לאשר שימוש פתוח בו.
  • תמיכה, בגלל חוסר בכתובת אחת לפתרון בעיות, עשויה בחלק מהמימושים של ארכיטקטורה לדרוש יותר תמיכה וצורך באנשי מקצוע[דרוש מקור: יש לא מעט יצרני תוכנה שמוכרים מוצרים שלמים עם תמיכה טובה]. לכך עשויה להיות משמעות ישירה של עלויות תחזוקה ופיתוח גבוהות יותר, כמו גם משמעות של עלויות עקיפות כתוצאה מהארכת משך הזמן לפתרון בעיות. בארגונים שלהם יכולת תמיכה מוגבלת במימוש הארכיטקטורה והיישומים שלהם מורכבים, העלות עלולה להיות גבוהה מעלות של ארכיטקטורת תשתית הבנויה על מוצרים מסחריים[דרוש מקור].

מקור השם

מקור השם LAMP, הוא בכתבה לעיתון שנכתבה על ידי מיכאל קונז בשנת 1998, ובה ניסה להדגים את הכוח הנתון בשילוב של LAMP.[1]

וריאציות אחרות

מכוון שמדובר בשילוב מומלץ של רכיבים, ישנם מנהלי שרתים רבים שעושים שימוש רק בחלק מהתוכנות הכלולות ב-LAMP ומכאן שנוצרו וריאציות של חבילת התוכנה הזו, שבהן הוחלף אחד מארבעת הרכיבים ברכיב אחר (חופשי או קנייני). למשל כזו המכילה את מערכת ההפעלה BSD במקום לינוקס, כזו שעובדת על "חלונות" ונקראת WAMP, כזו שעובדת על בסיס נתונים שונה, למשל LAPP המשתמש בבסיס נתונים PostgreSQL כתחליף ל-MySQL וכזו המרחיבה את ארכיטקטורת התשתית ליישומים שאינם דווקא באינטרנט באמצעות שרת אפליקציות של קוד פתוח, למשל LAMPJ באמצעות הוספת שרת אפליקציות Jboss.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא LAMP בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Benjamin Benz, c't-Labs: Frühjahrsputz und gute Vorsätze für die c't-Webseite, c't Magazin, ‏2015-01-19 (בגרמנית)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

LAMP (תשתיות תוכנה)35873716Q191342