אדלימומאב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף Adalimumab)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תבנית תרופה ריקה

המבנה הכימי של האדלימומאב

אדלימומאב (Adalimumab) היא תרופה אנטי-דלקתית (anti inflammatory). אדלימומאב הוא נוגדן שמעכב TNF ויחד עם Etanercept, ו-Infliximab, הוא אחד משלוש תרופות שאושרו לטיפול בדלקת בארצות הברית ובישראל.

הנוגדן מתחבר ל-TNF במחזור הדם ומונע את פעילותו ברקמות השונות. הוא נבדל משני הנוגדנים האחרים בכך שכולו מיוצר על ידי נוגדן IgG אשר משוכפל מתאי אדם, ובכך למעשה נועד להוריד את הסיכון של נוטלי התרופה ליצור תגובה חיסונית נגד גוף זר, אשר יכולה לסכן אותו. לעומתו, Etanercept מיוצר מתאי עכבר וה-Infliximab שהוא חיבור של נוגדן עכברי והומני.

מחלות עם רמות גבוהות של TNF שבהן נוגדנים אלו יכולים לעזור הם מחלת קרוהן, דלקת מפרקים שיגרונית, דלקת חוליות מקשחת. על אף שהשימוש בנוגדן זה נועד להגן על האדם מפני שלל מחלות אלו, הטיפול בנוגדן אדלימומאב עלול להעלות את הסיכון לחלות במחלות זיהומיות.[1] התרופה תוצרת חברת אבווי משווקת בישראל תחת השם הומירה (Humira)‏[2] בתוך מזרק שמולא מבעוד מועד וניתן בזריקה תת-עורית. תרופה זו אינה יכולה להילקח על ידי בליעה שכן מערכת העיכול תפרק חלבון זה.

מנגנון פעולה

ה-Adalimumab פועל על הגוף בכך שהוא נקשר ל-TNF ומונעת את קשירתו לקולטן TNF. בכך למעשה מונע הנוגדן את פעילותו של חלבון זה, TNF, אשר בהתאם למספר מאמרים ומחקרים[דרוש מקור] הוא מהווה גורם מרכזי בהיווצרותם של מספר מחלות אוטואימוניות. דוגמה לכך ניתן לראות במחלת פרקים כרונית, בה חדירת מקרופאג'ים ונויטרופילים למפרק הדלקתי וייצור של מספר מולקולות אשר בראשם נמצא ה-TNF, גורמים לתגובת שרשרת שבסופה יחדרו תאים מהמערכת לתוך המפרק ויגרמו לדלקת והרס המפרק. התרופה מונעת את תגובת השרשרת הזו בראשיתה, ובכך למעשה מצמצמת נזקים וסימפטומים אשר נלווים למחלה. שימוש בנוגדנים מסוג זה יש ביכולתו למזער את הסימפטומים הנלווים למחלה, אך לא למנוע את היווצרותה.[3]

שימוש

  • דלקת פרקים שיגרונית - מוריד את הסימפטומים והסימנים אשר נלווים למחלה אשר מבוגרים.
  • Psoriatic Arthritis - זו היא דלקת פרקים אשר נלווית אצל חולי פסוריאזיס.
  • דלקת חוליות מקשחת - מוריד את הסימנים והסימפטומים.
  • מחלת קרוהן - ניתן כטיפול מתמשך בהפרש של שבועיים ומעלה. נועד על מנת להוריד התנפחות וכאבי מפרקים, ובנוסף להטיב עם סימפטומי המחלה.
  • Ulcerative colitis - אושר על ידי ה-FDA לטיפול בחולים קשים עד בינוניים מבוגרים.

התוויות נגד

ישנם מצבים רפואיים בהם השימוש ב-Adalimumab נאסר: חולה עם שחפת (יש לבדוק את החולה לפני מתן תרופה, על ידי בדיקת "מנטו"), חולה עם אי ספיקת לב, וכמו כן נשים בהיריון ונשים מניקות. כמו כן, יש להשתמש עם יתר תשומת לב אצל חולים בעלי:

תופעות לוואי

תופעות אלו מתחלקות לתופעות שכיחות (1 מתוך 10 מטופלים) ולתופעות עם שכיחות פחות גבוהה (שיכולות להגיע גם להסתברות של 1 מ-1000 חולים).

שימוש בהיריון והנקה

עדיין לא ניתנו הוראות חותכות בקשר לשימוש בתרופות אילו והיכולת שלהם להשפיע על היריון תקין. התרופה יכולה להגביר את הסיכון למחלות זיהומיות לעובר בזמן ההיריון, לכן לא מומלץ להמשיך טיפול בזמן היריון. כמו כן, אישה שנוטלת Adalimumab צריכה להימנע מלהיכנס להיריון במהלך הטיפול ואף עד 5 חודשים עד לאחר הזריקה האחרונה אשר ניתנה לה. ישנה המלצה לא לתת חיסונים לתינוקות אשר נחשפו ברחם האם לתרופה זו כחמישה חודשים לפני הטיפול האחרון. בנוסף על כך יש לשער כי תרופה זו עוברת בעת הנקה לתינוק ועל כן יש צורך להימנע מטיפול אף בעת תקופת ההנקה.[4]

הערות שוליים

  1. ^ Brekke OH , Sandlie I (בינואר 2003). "Therapeutic antibodies for human diseases at the dawn of the twenty-first century". Nat Rev Drug Discov. pp. 52–62. doi:10.1038/nrd984. PMID 12509759. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ ADALIMUMAB באתר מדיק
  3. ^ Brekke OH , Sandlie I. Principles Of Pharmacology, 2nd Edition.LIPP/W+W. מסת"ב 9780781783552, 2002. pp. 736–745.
  4. ^ ‏Adalimumab Injection באתר MedlinePlus


הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

אדלימומאב33633459