שאהם אל ניאסם
שאהם אל ניאסם (בערבית מצרית: شم النسيم), אשר מקור שמו בשפה הקופטית הוא שם לפסטיבל האביב הנחוג במצרים המודרנית, בכל שנה ביום השני של חג הפסחא, על פי לוח השנה של הכנסייה הקופטית. ברם אף על פי מקורו הפגני-נוצרי של החג, שאהם אל ניאסם, מציון כיום גם בידי מוסלמים רבים ואף זכה במצרים למעמד של חג לאומי.
מקור החג
מקורו של החג בתרבות המצרית הקדומה, וישנם עדויות יווניות מהמאה ה-1 לספירה בעיקר בידי הגאוגרף היווני פלוטרכוס, בהם הוא מציין את מנהגי המצרים לכבוד החג אשר היו נוהגים להעניק לאליליהם במקדשים: דגים, מלוחים זיתים וירקות. על כן מקור החג ציין בעבר במצרים העתיקה את תקופת הקציר אשר התרחשה בזמן האביב, ומכאן קיבל החג את שמו, "שאהם", אשר פירושו במצרית עתיקה הוא "הבריאה", דהיינו התקופה שבה הקציר נבראה מחדשה, לאחר תקופת החורף ועל החקלאים יש לקצור אותו מחדש. עם עליית הנצרות במצרים במאה ה-4 לספירה, קושר החג המצרי הקדום לפסטיבל המציין את תחייתו של אותו האיש, הידוע גם בשם חג הפסחא. במאה ה-7 עם כיבוש מצרים על ידי המוסלמים, נותר החג פופולרי מאוד בקרב מוסלמים לארוך השנים אך תאריכו של החג בלוח השנה, הוזז ליום השני של חג הפסחא, על מנת לנתק אותו מהמקור הנוצרי.
מנהגי החג
מנהגי החג הם איפוא, יצאה לפיקניקים על ידי תושבי מצרים רבים לכל רחבי המדינה, וכן גם בילויים משפחתיים וקהילתיים כאחד. נהוג לסעוד בתקופת החג בארוחות דשנות הכוללות במרכיבה בעיקר אכילת דגים, בצל, שעועית וביצים ממולאות. ישנם אף מצרים בעיקר נוצרים אך לא בהכרח, אשר נוהגים לצבוע ביצים בתקופת החג.
ראו גם
25146974שאהם אל ניאסם