רעיה שטראוס
לידה | 11 בפברואר 1940 (גיל: 84) |
---|
רעיה שטראוס בן דרור (נולדה ב-11 בפברואר 1940) היא אשת עסקים, יזמת חברתית ופילנתרופית. חלקה את הבעלות על חברת שטראוס עם אחיה מיכאל והייתה חלק מהנהלתה הבכירה ומועצת המנהלים שלה.
ביוגרפיה
רעיה שטראוס נולדה בנהריה. הוריה, ד"ר ריכרד והילדה שטראוס עלו ארצה בשנת 1936, כחלוצים ציוניים בעלייה החמישית, עם בנם מיכאל שטראוס, ונמנו עם מקימי נהריה. הם הפכו לחקלאים וגידלו גידולי שדה שונים. בנוסף, רעו בנחלתם שתי פרות. עם הזמן, גדל מספר הפרות ועימן גדלה תנובת החלב. הילדה, ששמה נודע כבשלנית מעולה, החלה לייצר מעודפי החלב מוצרי חלב שונים, אותם מכרו בני הזוג שטראוס יחד עם גידולי השדה לתושבי נהריה ולחיילים הבריטיים באזור. מתשתית זו צמחו מחלבות שטראוס בנהריה.
רעיה שטראוס למדה בבית הספר ויצמן בנהריה ובבית הספר התיכון העיוני בעיר. היא הייתה ממובילי גרעין "התנועה המאוחדת" בנהריה וכן, חניכה ומפקדת-סירה ב"ימייה הפועל נהריה".
שטראוס למדה לימודי תעודה באוניברסיטת חיפה בתחומי השיווק, מנהל עסקים ודוברות. בהמשך, התמחתה בלימודי עסקים משפחתיים באוניברסיטת Kellogg שבארצות הברית. כמו כן, התמחתה בלימודי (BSR (Business Social Responsibility – אחריות חברתית תאגידית בארצות הברית.
שטראוס התחתנה עם זאב מדין ונולדו להם שלושה ילדים. החל משנת 1984 נשואה לאיש העסקים שמואל בן דרור.
פעילות עסקית
בין השנים 1965–2005 חלקה רעיה שטראוס בן דרור את הבעלות על "שטראוס" עם אחיה, מיכאל שטראוס והייתה חלק מההנהלה הבכירה ומועצת המנהלים שלה. יחד עם אחיה, הקימה את חברת "שטראוס השקעות (1992)" בע"מ, העוסקת בהשקעות בישראל ומחוצה לה, ומאז היא מכהנת כנשיאה משותפת של החברה יחד עמו. שטראוס בן דרור מחזיקה בנוסף בחברת השקעות פרטית בבעלותה הבלעדית.
בעקבות המיזוג של "שטראוס" עם "עלית" ב-2005, החליטה רעיה לפרוש משטראוס ולמכור את כל מניותיה בחברה. מאז, היא מקדישה את רוב זמנה לפעילות פילנתרופית ויזמות חברתית בישראל, בנוסף לפעילותה העסקית העצמאית, שכללה, בין השאר, רכישת חלק מהבעלות בחברת אקרו נדל"ן בשנת 2011 (באמצעות חברת "שביל האלה" שבשליטתה).
במהלך שנות עבודתה בשטראוס, הובילה רעיה, יחד עם מיכאל שטראוס, לשורה של מהלכים אסטרטגיים חשובים שקידמו את "שטראוס" לחברה בינלאומית מובילה. בין השאר נחתם הסכם שותפות עם חברות הענק יוניליוור, דנונה ופפסיקו–פריטו ליי, מה שקידם את "שטראוס" לחזית שוק המזון בארץ ובעולם. בנוסף, הובילה שטראוס בן דרור ב"שטראוס" מהלכים משמעותיים הקשורים לאחריות ויזמות חברתית. ביניהם, חיזוק התרומות והפעילות החברתית של החברה ומהלך הטמעת "ישראל יפה" בארגון, הקובע סטנדרטים של שמירה על הסביבה בקרב מפעלים וארגונים. במסגרת פעילותה בשטראוס, רעיה יזמה את כתיבתו של הדו"ח החברתי הראשון בארץ.
פעילות ציבורית
רעיה תומכת באופן פרטי זה שנים רבות בארגונים חברתיים שונים. עיקר פעילותה בשנים האחרונות מתמקדת ביצירת התנאים לקפיצת מדרגה באיכות החיים בגליל המערבי, האזור בו נולדה ובו היא גרה גם כיום. בין היתר, היא תומכת בקשת אילון, להקת המחול הקיבוצית בה היא משמשת כפטרונית, בבית לוחמי הגטאות ובמרכז הרפואי לגליל, אשר היא משמשת גם כנשיאת עמותת הידידים שלו.
המרכז הרפואי לגליל, המשרת אוכלוסייה של כ-600,000 תושבים, הפך לאחד המרכזים הרפואיים הנחשבים בארץ ובו ציוד טכנולוגי מתקדם, מכוני מחקר ואנשי מקצוע מהשורה הראשונה. בשנים האחרונות, בעקבות החלטת ממשלת ישראל לטפל בפצועי הלחימה בסוריה, הפך המרכז הרפואי גליל למוקד מצוינות עולמי של טיפול בפצועי מלחמה.
ביוזמתה של רעיה שטראוס בן דרור שובץ המרכז הרפואי גליל בפיילוט ארצי (שנעשה בשיתוף משרד הבריאות והקרן התאגידית פילנתרופית למיזמים לאומיים) למלחמה בהורדת הזיהומים בבתי החולים. המרכז הרפואי שילב בפרויקט את הניסיון שנצבר בעקבות הטיפול במאות הפצועים מסוריה, שהביאו איתם חיידקים בלתי מוכרים ועמידים לתרופות המקובלות בבתי החולים. ההשתתפות בפיילוט הביאה לירידה של עשרות אחוזים בהיקפי הזיהומים. יחד עם יו"ר עמותת הידידים מיכאל אילוז יזמה רעיה את קיומו בפעם הראשונה של כנס בינלאומי בנושא טראומה ופציעות מלחמה, הכנס התקיים באוקטובר 2018 ומומחים מהארץ ומחו"ל באו לשמוע על הניסיון הייחודי שהצטבר במרכז הרפואי גליל.
במסגרת מאמציה למימוש חזון קפיצת המדרגה בגליל המערבי (פעילות שנעשתה בשיתוף פעולה עם מכון ראות בניהולו של גידי גרינשטיין) וכדי להעצים את הנכס הייחודי של התיירות החווייתית באזור, הקימה רעיה את המיזם הפילנתרופי "אוצרות הגליל", שמטרתו לעודד את התיירות בגליל המערבי ולהגביר את התעסוקה והיקף ההכנסות של תושבי האזור. באוקטובר 2015 השיקה רעיה את מיזם "רוח הגליל" - מיזם בו כ-180 מתושבי הגליל המערבי, מכל הדתות, ראשי רשויות, מנהלי מפעלים ויזמים חברתיים, פועלים יחד לתכנן את קפיצת המדרגה באיכות החיים באזור. גם בפעילות זו עומד לצידה בהתנדבות התעשיין מיכאל אילוז.
בנוסף לפעילותה הנרחבת בגליל המערבי, פעילה רעיה במגוון ארגונים חברתיים בישראל, תוך שימת דגש על שני תחומים:
- מתן הזדמנות לצעירים ובני נוער בסיכון
-
- תמיכה בבית השנטי - בית לנוער חסר קורת גג שטיפל מאז הקמתו ביותר מ-40,000 בני נוער ורושם שיעורי הצלחה גבוהים בשיקומם. 85% מבני הנוער שהתגוררו בבית, השתקמו ולא חזרו לרחוב.
- עמותת אחריי - עמותה חינוכית חברתית הפועלת במטרה להצמיח מנהיגות צעירה ולעודד מעורבות חברתית בקרב בני נוער וצעירים ולהשפיע על עתידם באמצעות חינוך. כל שנה העמותה מפעילה כ-8500 חניכים ביותר מ-100 יישובים. שיעור הגיוס לצה"ל של בוגריה הוא 97% ו-85% מהבוגרים מסיימים את הלימודים בתיכון עם תעודת בגרות.
- "הזנק לתעשייה" - תוכנית המכשירה בני נוער שלא מצאו את עצמם בלימודים עיוניים למציאת מקצוע, הודות להכשרה הניתנת להם במפעלי תעשייה. התוכנית רושמת שיעורי הצלחה גבוהים בגיוס אותם נערים ונערות לצה"ל וקליטתם בתעשייה לאחר השירות הצבאי..
- תמיכה בפעילויות לקידום האחריות החברתית והמנהיגות בישראל
- תמיכה במכון ראות לחשיבה אסטרטגית - מכון העוסק בחשיבה ותכנון אסטרטגי עבור מדינת ישראל ועם ישראל
- תוכנית רבין למנהיגות - תוכנית המנהיגות החברתית של המרכז הבינתחומי
- רעיה הייתה ממקימי "מעלה - עסקים מנהיגים אחריות חברתית" - מנהיגות עסקים למען הקהילה. מטרתו של הארגון למדוד ולעודד את התרומה החברתית של המגזר העסקי
- רעיה הייתה ממקימי "מידות - דירוג אפקטיביות בעמותות" - לקידום האפקטיביות בפילנתרופיה בישראל.
- במטרה לעודד את הנתינה הפרטית בישראל, התגייסה רעיה לפורום "יכולים נותנים" – יוזמה של תורמים פרטיים מרכזיים במדינה.
רעיה מילאה מספר תפקידים במסגרת תוכנית השותפויות של הסוכנות היהודית:
- 2012-2008 - כיהנה כחברה בחבר הנאמנים של הסוכנות היהודית ויו"ר עולמית של "שותפות ביחד" (אז, "שותפות 2000")
- 2012-2006 כיהנה כיו"ר "שותפות נהריה - צפון ניו ג'רזי"
בנוסף, הייתה רעיה ממקימי הסניף הישראלי של ה-JFN - רשת תורמים יהודיים מכל העולם
ב-2015 הקימה שטראוס בן דרור מכון לחקר עסקים משפחתיים באוניברסיטת תל אביב (מרכז רעיה שטראוס לחקר עסקים משפחתיים), שבו חוקרת בתה, ד"ר נאוה מיכאל-צברי.
פרסים ואותות בהם זכתה
פעילותה הציבורית ארוכת השנים של רעיה שטראוס זיכתה אותה במספר פרסים ואותות. ביניהם:
- אות "יקירת מועצת מטה אשר" ב-2008[1]
- תוארי "דוקטור לשם כבוד" מאוניברסיטת בן-גוריון ומהמרכז הבינתחומי הרצליה בשנת 2011, דוקטור לשם כבוד מאוניברסיטת בר-אילן בשנת 2014
- השאת משואה ביום העצמאות ה-62 למדינת ישראל, בשנת 2010
- "אות המופת לפעילות חברתית" מטעם המועצה הלאומית להתנדבות בישראל וכנס שדרות 2015
- "אות הנשיא למתנדב" לשנת התשע"ו, 2016. הוענק על ידי הנשיא לעוסקים בקידום ההבנה, ההידברות, הסובלנות והשותפות בין קבוצות שונות בחברה הישראלית.
- תואר דוקטור לשם כבוד בשנת 2017 מאוניברסיטת תל אביב[2].
- אות "יקירת העיר מעלות-תרשיחא", אות מופת על עשייה ופיתוח בניין העיר - הוענק לה בספטמבר 2017
- פרס רפפורט - מפעל חיים לאשה מעוררת השראה, על עשייה נשית פורצת דרך לשינוי החברה בישראל הוענק לה במרץ 2019
קישורים חיצוניים
- נווית זומר, מיכאל ורעיה שטראוס העבירו לילדיהם 49% ממניותיהם, באתר ynet, 20 ביוני 2001
- נווית זומר, רעיה שטראוס: היה קשה, אבל התגברתי על שטראוס, באתר ynet, 18 בינואר 2005
- אלי לוי, הכי עשירה בנהריה: רעיה שטראוס, מראשי ענקית המזון, באתר nrg, 22 בספטמבר 2010
- יובל אברמוביץ', הסודות של שטראוס, באתר ישראל היום, 12 ביוני 2015
- מרכז רעיה שטראוס לחקר עסקים משפחתיים, באתר אוניברסיטת תל אביב
- רעיה שטראוס בן דרור, באתר "יכולים נותנים", היוזמה לקידום הנתינה הפרטית בישראל
- רעיה שטראוס בן דרור פטרונית הלהקה, באתר להקת המחול הקיבוצית
הערות שוליים
רעיה שטראוס34033613Q20061753
- נשות עסקים ישראליות
- אנשי עסקים ישראלים
- משיאי משואה ביום העצמאות: 2010
- נדבניות ישראליות
- נדבנים ישראלים
- יזמות חברתיות ישראליות
- יזמים חברתיים ישראלים
- בוגרות התנועה המאוחדת
- בוגרי התנועה המאוחדת
- מקבלות תואר דוקטור לשם כבוד מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב
- מקבלות תואר דוקטור לשם כבוד מאוניברסיטת בר-אילן
- מקבלות תואר דוקטור לשם כבוד מאוניברסיטת תל אביב
- מנהלות ישראליות
- מנהלים ישראלים
- נהריה: אישים
- מנהלי שטראוס גרופ
- ישראליות שנולדו ב-1940
- ישראלים שנולדו ב-1940