GNU AGPL
GNU AGPL (בשם המלא באנגלית: GNU Affero General Public License) או רישיון גנו הציבורי הכללי של אפרו הוא רישיון חופשי מסוג copyleft שפורסם על ידי המוסד לתוכנה חופשית בנובמבר 2007, ומבוסס על הרישיון הציבורי הכללי של גנו, בגרסה 3 וכן על רישיון AGPL.
קרן התוכנה החופשית המליצה לשקול את GNU AGPLv3 לכל תוכנה שתופעל בדרך כלל ברשת.[1] היא הסבירה את הצורך ברישיון במקרה בו מופעלת תוכנה חינמית על שרת:[2]
The GNU Affero General Public License is a modified version of the ordinary GNU GPL version 3. It has one added requirement: if you run a modified program on a server and let other users communicate with it there, your server must also allow them to download the source code corresponding to the modified version running there.
The purpose of the GNU Affero GPL is to prevent a problem that affects developers of free programs that are often used on servers.
(תרגום: רישיון GNU AGPL הוא גרסה שונה של הגרסה הרגילה של GNU GPL 3. יש לה דרישה נוספת: אם אתה מריץ תוכנית ששונתה בשרת ונותן למשתמשים אחרים לתקשר איתה שם, על השרת שלך לאפשר להם גם להוריד את קוד המקור המתאים לגרסה שהשתנה.
מטרת GNU AGPL היא למנוע בעיה שמשפיעה על מפתחי תוכנות חינמיות המשמשות לעיתים קרובות בשרתים.)
יוזמת הקוד הפתוח אישרה את GNU AGPLv3[3] כרישיון קוד פתוח במרץ 2008 לאחר שחברת Funambol הגישה אותו לביקורת באמצעות המנכ"ל שלה אז, פבריציו קפוביאנקו.[4]
תאימות עם GPL
רישיונות GNU AGPLv3 ו- GPLv3 כוללים כל אחד מהם סעיפים (בסעיף 13 של כל רישיון) המשיגים יחד סוג של תאימות הדדית לשני הרישיונות. סעיפים אלה מאפשרים במפורש "העברה" של יצירה שנוצרה על ידי קישור קוד המורשה במסגרת הרישיון האחד לבין קוד המורשה על פי הרישיון השני,[5] אף על פי שהרישיונות שאינם מאפשרים רישוי מחדש בתנאים זה של זה.[1] באופן זה, מאפייני ה Copyleft של כל רישיון מוגמשים על מנת לאפשר הפצת שילובים כאלה.[1]
דוגמאות ליישומים תחת GNU AGPL
Stet הייתה התוכנה הראשונה שידוע כי יצאה תחת GNU AGPL, ב-21 בנובמבר 2007,[6] והיא התוכנה הידועה היחידה ששימשה בעיקר לייצור רישיון משלה.
מפתחת Flask, חברת Armin Ronacher צייה ב 2013 כי AGPL GNU היא "הצלחה גדולה, במיוחד בקרב קהילת חברות ההזנק" בתור "מאפשר רישוי מסחרי כפול", ונתנה כדוגמאות את: Humhub, MongoDB, Odoo, RethinkDB, Shinken, Slic3r, SugarCRM, ו WURFL.[7]
MongoDB נטשה את ה-AGPL בסוף שנת 2018 לטובת "רישיון ציבורי בצד השרת" (SSPL), וריאציה של GPLv3 המחייבת את מי שמספק "את התוכנה כשירות", לנגישות כלפי צד שלישי, חייב להפוך את כל המקור קוד של כל התוכנות המשמשות להקלת השירות הזמין באותו רישיון.[8] ה- SSPL נדחה על ידי יוזמת הקוד הפתוח ונאסר על ידי דביאן וגם על ידי פרויקט פדורה, הקובעים שכוונת הרישיון היא להפלות ספקי מחשוב ענן המציעים שירותים על בסיס התוכנה מבלי לרכוש את הרישיון המסחרי שלה.[9][10]
ביקורת
Héctor Martín Cantero מתח ביקורת על ה- GPL של אפרו על היותו EULA וגורם לתופעות לוואי.[11]
קישורים חיצוניים
- אתר האינטרנט הרשמי של GNU AGPL for GNU Affero General Public License (GNU AGPL).
- Smith, Brett (19 בנובמבר 2007). "Free Software Foundation Releases GNU Affero General Public License Version 3" (Press release).
{{cite press release}}
: (עזרה) - Smith, Brett (29 במרץ 2007), GPLv3 and Software as a Service
{{citation}}
: (עזרה) – also includes info on version 2 of the Affero GPL. - Kuhn, Bradley M. (19 במרץ 2002). "Free Software Foundation Announces Support of the Affero General Public License, the First Copyleft License for Web Services" (Press release).
{{cite press release}}
: (עזרה)
הערות שוליים
- ^ 1.0 1.1 1.2 List of free-software licences on the FSF website: "We recommend that developers consider using the GNU AGPL for any software which will commonly be run over a network."
- ^ "Why the Affero GPL". The GNU Project.
- ^ "OSI approved licenses". Open Source initiative.
- ^ "Funambol Helps New AGPLv3 Open Source License Gain Formal OSI Approval" (Press release). Funambol. 13 מרץ 2008. אורכב מ-המקור ב-2013-06-07.
{{cite press release}}
: (עזרה) - ^ The GNU General Public License v3 – GNU Project – Free Software Foundation (FSF)
- ^ Kuhn, Bradley M. (21 בנובמבר 2007). "stet and AGPLv3". Software Freedom Law Center. אורכב מ-המקור ב-15 במרץ 2008. נבדק ב-14 ביוני 2008.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Ronacher, Armin (2013-07-23). "Licensing in a Post Copyright World". lucumr.pocoo.org. נבדק ב-2015-11-18.
The AGPLv3 was a terrible success, especially among the startup community that found the perfect base license to make dual licensing with a commercial license feasible. MongoDB, RethinkDB, OpenERP, SugarCRM as well as WURFL all now utilize the AGPLv3 as a vehicle for dual commercial licensing. The AGPLv3 makes that generally easy to accomplish as the original copyright author has the rights to make a commercial license possible but nobody who receives the sourcecode itself through the APLv3 inherits that right. I am not sure if that was the intended use of the license, but that's at least what it's definitely being used for now.
- ^ "Server Side Public License (SSPL)". MongoDB (באנגלית אמריקאית). נבדק ב-2021-01-25.
- ^ Vaughan-Nichols, Steven J. "MongoDB "open-source" Server Side Public License rejected". ZDNet (באנגלית). נבדק ב-2019-01-17.
- ^ "MongoDB's licensing changes led Red Hat to drop the database from the latest version of its server OS". GeekWire (באנגלית אמריקאית). 2019-01-16. נבדק ב-2019-01-17.
- ^ "Twitter profile of Hector Martin". Twitter (באנגלית). נבדק ב-2021-05-19.
GNU AGPL38540831Q1131681