פישר בלאק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף פישר בלק)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

פישר בלקאנגלית: Fischer Black;‏ 11 בינואר 1938 - 30 באוגוסט 1995) היה כלכלן ומתמטיקאי אמריקאי שהתפרסם במיוחד בשל היותו, יחד עם מיירון שולס, בין מפתחי המודל המקובל ביותר להערכת אופציות - נוסחת בלק ושולס.

את הדוקטורט קיבל בלק ב-1964 באוניברסיטת הרווארד שבבוסטון, מסצ'וסטס, בתחום המתמטיקה השימושית. הוא היה תלמידו של מרווין מינסקי ועבד איתו על בעיות באינטליגנציה מלאכותית.

פעילותו ככלכלן

ב-1971 עבר לאוניברסיטת שיקגו ואחר כך הצטרף למכון המחקר MIT. בתחילת דרכו היה מעורב בוויכוחים בין הכלכלנים המוניטריסטים בראשות מילטון פרידמן והקיינסיאנים בראשות מודיליאני. בלק לא ראה חשיבות גדולה למדיניות המוניטרית במסגרת ייצוב של צמיחת המשק, וב-1972 כתב למילטון פרידמן מכתב בזו הלשון :

"בכלכלה האמריקאית חלק גדול מהחוב הציבורי מצוי בשטרות אוצר. כאשר נפדים שטרות אלה, מונפקים שטרות חדשים. אם ינסה הבנק הפדרלי להזרים כסף לסקטור הפרטי, כי אז הסקטור הפרטי פשוט יעביר את כספו לשטרות אוצר חדשים (שיונפקו). אם יקטין הבנק הפדרלי את כמות הכסף, הסקטור הפרטי יבחר לפדות חלק משטרות האוצר שלו."

מודל הערכת האופציות

בתקופה זו החל לעבוד על גולת הכותרת של הצלחתו - מודל הערכת האופציות בלק-שולס. המודל של בלק ושולס הוא מודל מתמטי יישומי במלוא מובן המילה. הוא אומד את ערכה של אופציה מסוג קול(Call) או פוט(Put) בהינתן פרמטרים הנוגעים לשערי מניות, התנהגותן, שער הרבית במשק ועוד.

ערך מורחב – מודל בלק ושולס

ב-1984 הצטרף לחברת הברוקרים גולדמן זקס, פועל יוצא מהצלחת הטמעתו של המודל בקרב האוכלוסייה הפיננסית.

בלק נפטר ב-1995 מסרטן. ב-1997 הוענק פרס נובל לכלכלה לעמיתו לפיתוח המודל, מיירון שולס, ולכלכלן נוסף שהיה מעורב בפיתוח - רוברט סי. מרטון. ועדת הפרס העלתה על נס את תרומתו המכרעת לפיתוח הנוסחה. יש להניח כי אילו חי, היה בלק חתן פרס נובל.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
פישר בלאק23745437