תא זרע
תא זרע מנסה לחדור לביצית |
תא זרע הוא תא רבייה (גמטה, Gamete) המיוצר על ידי זכרים של יצורים רב-תאיים המתרבים ברבייה זוויגית (מינית).
תאי הזרע מתפתחים מתאי נבט דיפלואידיים, שעוברים בתהליך הבשלתם התחלקות מיוטית שתוצאתה היא ארבעה תאי זרע, שכל אחד מהם הוא הפלואידי - מכיל מחצית ממטענו הגנטי ההתחלתי של תא הנבט, או של תא סומטי (מספר הכרומוזומים הוא n במקום 2n). תכונה זו אופיינית לכל תאי הרבייה הבשלים, מכיוון שכך, בעת ההפריה, הזיגוטה שתיווצר תהיה דיפלואידית כמו הוריה.
מבנה, גודל ואורך חיים
אצל בני אדם, תא הזרע מורכב משלושה חלקים בסיסיים:
- הראש - מורכב משני חלקים: האקרוזום שמכיל אנזימים פרוטאוליטים שמאפשרים לזרע לחדור את מעטפת הביצית, וגרעין המכיל את המטען הגנטי של תא הזרע, בצורתו הדחוסה ביותר.
- הצוואר - מכיל מיטוכונדריה המספקים אנרגיה לתנועה.
- השוטון (פלג'לום) - הוא המבצע את תנועתו העצמית של תא הזרע.
תא הזרע מכוסה בחומר בסיסי על בסיס אבץ המשמש לו הגנה מפני החומציות של הנרתיק.
תא הזרע קטן פי 85,000 מהביצית[1], בעל כושר תנועה עצמית, ומתקיים בסביבה נוזלית. אורך חייו בסביבתו הטבעית הוא עד כ־4–5 ימים וכ-5–6 שעות בחשיפה לאוויר.[דרוש מקור]
הפריה
בתהליך ההפריה נפלט מגוף הזכר נוזל זרע, שבו מאות מיליונים עד מיליארדים בודדים של תאי זרע. מספר זה משתנה ממין למין, אצל בני אדם מדובר בכ-400–500 מיליון תאי זרע [דרוש מקור] שנפלטים בנוזל הזרע שנפחו בערך 5 סמ"ק. נוזל הזרע מורכב ממים, מסוכרים, ממלחים וכן מאנזימים האחראים על ביקוע קליפת הביצית ועל ההפריה עצמה. האנזימים תורמים לכך שהביצית תופרה אך ורק מזרע של זכר מאותו מין.
אצל חלק מבעלי החיים, ובכללם בני האדם, תהליך ההפריה נעשה באמצעות מפגש בין תאי הזרע לביצית הממוקמת בחצוצרה. ישנם בעלי חיים, כגון דגים, שמקיימים רבייה חוץ גופית, כלומר, פולטים את הביציות והזרע אל המים, שם מתרחשת ההפריה. אצל סוסוני ים ההפריה מתרחשת כך שהנקבה מטילה את ביציותיה אל תוך כיס מיוחד, דמוי רחם, הקיים אצל הזכר, שמפרה את הביציות ונושא אותן.
אצל יונקים, תאי זרע הנושאים כרומוזום Y מביאים להולדת בן, ותאי זרע עם כרומוזום X מביאים להולדת בת. תאי הזרע שנושאים כרומוזום Y שוחים מהר יותר, אך חיים פחות מאלו שנושאים במטען הגנטי שלהם כרומוזום X[2].
אפקטיביות
ככלל, מידת האפקטיביות של הזרע נמדדת בתנועתיות התאים בתוך הנוזל, כיוון התנועה ומבנם. פחות ממחצית מתאי הזרע בכל פליטה הם פוריים (במצב תקין מדובר בכ-40% מכלל תאי הזרע בכל פליטה).
הערכת איכות זרע נעשית במעבדות של בנקי זרע, במטרה לברר בעיות של חוסר פריון, לבצע הקפאות זרע, לצורך תרומות או לשימוש עתידי, למשל, אצל זוג שבו הגבר עובר טיפולי כימותרפיה שעלולים לגרום עקרות. הקריטריונים הללו נקבעו סטטיסטית על ידי ארגון הבריאות העולמי. פליטת זרע נורמלית תהיה בנפח של מעל לשני מ"ל, בריכוז תאים של מינימום 20 מיליון תאים למ"ל של נוזל זרע, עם כמות כדוריות דם לבנות הפחותה ממיליון כדוריות למ"ל. בנוסף, בבדיקת תנועתיות התאים, זרע תקין הוא זרע שבו מעל ל-25% מהתאים נעים בצורה פרוגרסיבית, כלומר, לא במקום, ולא בצורה איטית. ברוב המקרים, כאשר איכות הזרע לקויה, הדבר נובע מתופעה הנקראת "וריקוצלה" המתוארת כתקלה מכנית במערכת הניקוז של האשכים ומהווה את הסיבה ל-90% ממקרי ירידה באיכות וכמות הזרע.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- השפעת חשיפה לכימיקלים על פוריות הגבר, אתר הקרן לבריאות וסביבה, 27 במרץ 2017
הערות שוליים
תא זרע32669237