סיכון נזילות
סיכון נזילות הוא האפשרות שבנק לא יוכל לעמוד בהתחייבויותיו למפקידים, עקב התפתחויות לא צפויות, ויאלץ לבצע פעולות מהירות למימוש נכסים במחירי הפסד. במובנו הרחב יותר, סיכון נזילות מתייחס לכל גוף, לאו דווקא בנק, שיש לו התחייבויות, ועלול להגיע למצב של חדלות פרעון עקב אי יכולת לממש את נכסיו במועד הפרעון.
מצב קיצוני של סיכון נזילות הוא התדפקות מפקידים על דלתות בנק בדרישה למשוך את כספם, בזמן שלבנק אין מספיק נכסים נזילים להחזר מיידי של הפיקדונות. מצב זה עלול להתפתח לכדור שלג, ודורש בדרך כלל התערבות מהירה של הרשויות המפקחות.
בישראל, נדרשים הבנקים על ידי המפקח על הבנקים להתייחס לסיכוני הנזילות, תוך דגש על הרכב תיק הנכסים וחשיפתו לסיכוני שוק. כנכסים נזילים מוגדרים מזומנים, פיקדונות באוצר ובבנק ישראל לטווח קצר, ואג"ח ממשלתיות מסוימות.
על הבנקים להקים מערך למעקב אחר פער הנזילות, דהיינו הפער בין הנכסים הנזילים להתחייבויות לטווח הקצר, לרבות השלכות של סיכוני אשראי וסיכונים תפעוליים על הנזילות. כמו כן מוטלת על הבנקים החובה להכין תרחישים מתאימים ולהיערך למשבר נזילות.
חובת הנזילות - נקראת גם "חובת ההשקעה" - ומתייחסת לאחוז מתוך פיקדונות הציבור, אותו חייבים הבנקים, להשקיע בבנק המרכזי, על מנת לשמור על עתודות נזילות. עד שנות התשעים השתמש הבנק המרכזי בישראל בחובת הנזילות גם כמכשיר בהפעלת המדיניות המוניטרית, כיום אין זה כך, ורמתה של חובת הנזילות בישראל זהה לזו שבמדינות המפותחות.
משברי נזילות מפורסמים
בספטמבר 2007, בתחילתו של משבר הסאבפריים, נקלע בנק המשכנתאות הבריטי נורת'רן רוק למשבר נזילות חריף. למרות שבאותה עת היו נכסי הבנק גדולים מהתחייבויותיו, אך הבנק לא הצליח ללוות כסף בשוקי הכספים, כדי לממן משיכות מחשבונותיו, עקב חששם של מלווים להלוות כספים לבנקים למשכנתאות. ב-14 בספטמבר משכו מפקידים מבוהלים כמיליארד לירות שטרלינג מהבנק, כ-5% מהפיקדונות בבנק. אתר האינטרנט של הבנק קרס בשל ניסיונות כניסה של לקוחות לחשבונם.
בפברואר 2008 הולאם הבנק על ידי ממשלת בריטניה. קריסתו הייתה סנונית ראשונה בשרשרת קריסה של בנקים ברחבי העולם, ובפרט בארצות הברית.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- הוראות המפקח על הבנקים בנוגע לסיכוני נזילות באתר בנק ישראל
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] סיכון נזילות16349529