אפליה מגדרית
אפליה מגדריתהיא יחס מפלה כלפי בני מגדר מסוים, הצורה המוכרת והמדוברת ביותר של אפליה מגדרית היא אפליית נשים אולם קיימת במקביל גם אפליית גברים. בניגוד לאפליה גזעית, אפליה מגדרית אינה נובעת בדרך כלל משנאת האחר אלא מתפישתו כשונה[דרוש מקור].
ככל סוגי האפליה, אפליה מגדרית עשויה להתבטא במנהגים ואף בחוקים של מדינות שונות. בדומה לסוגי אפליה רבים אחרים, אפליה מגדרית נובעת לעיתים קרובות מדעות קדומות או למשל ממסורות.
נורמות שונות וחוקים בישראל מוצגים לעיתים כחוקים המפלים מגדרית, חלקם נגד נשים וחלקם נגד גברים. כגון: קיום הפרדה באירועים שונים, כדוגמת הופעות שירה בהפרדה, כמו גם ההבדלים החוקיים, בין גברים לנשים בהקשר של משך השירות הצבאי, זמינות לתפקידים שונים בשירות הצבאי, גיל הפרישה מתעסוקה, תשלום דמי מזונות, ועוד.
עם זאת, רבים מחוקי מדינת ישראל אוסרים אפליה מסוגים שונים, ובכלל זה אפליה מטעמי מגדר.
כאשר הציפייה של אדם אחד מאחר להתנהגות מסוימת ולחלופין אי-התנהגות אחרת אשר במרכזם שיוך מגדרי לגברי/נשי, הופכת לתביעה (להתנהגות זו) או כאשר אדם פוגע בכבודו של אחר בשל התנהגות המנוגדת לצפייה בהתאם לשיוך מגדרי
בחוקי מדינת ישראל האוסרים הפליה בהקשרים שונים, נאסרת גם אפליה מגדרית. עם חוקים אלה נמנים חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, חוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים, חוק זכויות החולה ועוד. חוק שיווי זכויות האישה (בפרט סעיף 1א) המתייחס לאפליה מגדרית בחוק עצמו, אוסר אפליית נשים בלבד.
ראו גם
- אפליה בשוק העבודה
- העדפה מתקנת
- התנועה לזכויות הגבר
- פמיניזם
- תקרת הזכוכית
- אפליית נשים
- פטריארכיה
- תפקידי מגדר
קישורים חיצוניים
- רויטרס, הגיאוגרפיה של אפליית נשים, באתר הארץ, 14 ביוני 2012
אפליה מינית25354789