מועמד צפוי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף מועמד משוער)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

במערכת הפוליטית בארצות הברית המונח מועמד צפוי או מועמד משועראנגלית: Presumptive nominee[1] או Apparent nominee[2] או Presumed nominee[2]) מתייחס למועמד המוביל במפלגתו במהלך הבחירות לנשיאות ארצות הברית אשר עדיין לא נבחר והוכרז בתור המועמד הרשמי של מפלגתו בוועידת המפלגה הדמוקרטית או בוועידת המפלגה הרפובליקנית, אך צבר מספיק קולות בקרב צירי המפלגה באופן שמבטיחים לו למעשה, כי אם לא יתרחשו אירועים בלתי צפויים ולא סבירים שיובילו לפרישתו מהמירוץ, בשלב הנוכחי של המירוץ הוא נחשב למועמד ללא עוררין אשר צפוי במידת סבירות כמעט וודאית להיות המועמד שירוץ לתפקיד הנשיא מטעם מפלגתו.[3] בארצות הברית, במקרים בהם הנשיא המכהן נחשב ל"מועמד המשוער" מטעם מפלגתו, המונח "מועמד משוער" עשוי לרוב להתייחס גם לאדם המכהן בתפקיד סגן הנשיא הנוכחי אשר צפוי בעקבות כך להיות זה שימשיך לקדנציה שנייה אם הנשיא המכהן יבחר בשנית.[4]

לאורך השנים, הוקדמו במידה ניכרת המועדים של הוועידות הרפובליקניות והדמוקרטיות שבהן צירי המפלגות בוחרים את המועמדים הרשמיים של מפלגותיהם על מנת שיסתמן מוקדם יחסית מי הם המועמדים המשוערים בכל מפלגה. החל ממערכת הבחירות של 1984 מתקיים בארצות הברית בכל שנת בחירות (בדרך כלל בחודש מרץ) ה"סופר טיוזדיי" (בתרגום לעברית: "יום שלישי הגדול"), הנחשב ליום הקרב העיקרי של הבחירות המקדימות לנשיאות ארצות הברית אשר במהלכו נערכים במקביל פריימריז במספר הרב ביותר של מדינות מכל רחבי ארצות הברית אשר בעקבותיו לרוב, שני המועמדים המובילים של שתי המפלגות הגדולות זוכים בסטטוס המועמד המשוער של המפלגה, שמוביל לרוב לכך שיריביהם של המועמדים המשוערים פורשים מהמירוץ לנשיאות ולכך שהם יהפכו בהמשך למועמדים הרשמיים של מפלגותיהם בוועידות של המפלגות.

בבחירות לנשיאות בארצות הברית, כאשר הנשיא המכהן מבקש להיבחר מחדש, באופן מסורתי הוא נחשב למועמד המשוער מטעם המפלגה שלו. דוגמאות בולטות מהעשורים האחרונים כוללים את הנשיא המכהן רונלד רייגן במערכת הבחירות של 1984, את הנשיא המכהן ביל קלינטון במערכת הבחירות של 1996, ואת הנשיא המכהן ג'ורג' ווקר בוש במערכת הבחירות של 2004. עם זאת, אם פוליטיקאי אחר מאותה המפלגה, אשר פופולרי במיוחד, מחליט להתמודד מול הנשיא המכהן לתפקיד הנשיא בפריימריז של אותה המפלגה או אם הנשיא המכהן נמצא בשפל בסקרים, ייתכן מצב שבו הנשיא המכהן לא ייחשב על פי רוב ל"מועמד המשוער" - דוגמאות בולטות למצב זה בעשורים האחרונים כוללים את מערכת הבחירות של 1976 אשר במהלכה הנשיא הרפובליקני המכהן ג'רלד פורד התמודד בפריימריז של המפלגה הרפובליקנית מול רונלד רייגן, ואת מערכת הבחירות של 1980 אשר במהלכה הנשיא הדמוקרטי ג'ימי קרטר התמודד בפריימריז של המפלגה הדמוקרטית מול טד קנדי.

הערות שוליים

  1. ^ Romney launches his campaign as presumptive nominee | Reuters
  2. ^ 2.0 2.1 Zimmer, Ben (June 10, 2008) "The Presumptive Nominee, I Presume?", Thinkmap Visual Thesaurus. Retrieved December 1, 2009.
  3. ^ Sabato, Larry; Ernst, Howard R. Encyclopedia of American political parties and elections. Infobase Publishing. 2006. p. 216. מסת"ב 081605875X, 9780816058754.
  4. ^ Wiessler, David (March 4, 2008) "FACTBOX: Presidential political terms", Reuters.com. Retrieved December 1, 2009.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
מועמד צפוי24638499