סנפיר (יחידה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף יחידת סנפיר)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סנפיר
פרטים
מדינה ישראלישראל ישראל
שיוך צה"ל
אירועים ותאריכים
תקופת הפעילות 2006 (יחידת סנפיר)
1977 (יב"ן) – הווה
נוצרה מתוך שייטת 13, ילת"ם
פיקוד
יחידת אם חיל הים הישראלי
דרגת המפקד סרן (ים) סרן
לוחמי יחידת סנפיר מסכלים ניסיון הברחה ברצועת עזה

יחידת סנפיר (בעבר: היחידה לביטחון נמלים, בר"ת: יב"ן) הוקמה בשנת 1977 על ידי חיל הים הישראלי כדי להפחית את הנטל על שייטת 13 ומתוך שאיפה להתמקצעות בהגנה על הנמלים בישראל. בראשית, תפקידה היה לאבטח את נמלי ישראל האזרחיים והצבאיים ואת בסיסי חיל הים בשגרה ובחירום מפני איומים יבשתיים, על-מימיים ותת-ימיים. איומי הייחוס הם בין היתר פעילות חבלנית עוינת, מיקוש וכיוצא בזאת. במהלך העשור האחרון שינתה את פניה והוכפפה תחת פלגות הבט"ש (פלגה 916, פלגה 915, פלגה 914), להבדיל מהעבר בו הייתה כפופה ליחידה למשימות תת-מימיות או לפלגת אג"מ, כמו כן בשנת 2006 שונה שמה לסיירת סנפיר[1]. השינויים אפשרו מעבר תודעתי אצל לוחמיה לצד שינוי משימות, מיחידה מגננתית שכל תפקידה הוא הגנה על נמלים, ליחידה יוזמת היוצאת למשימות בט"ש מיוחדות בגבולות הימיים של המדינה.

מבנה היחידה ומשימתה

הסיירת מורכבת מצוותי סיור ממונע, הכוללים כלי שיט וצוללים הגנתיים. על אף הדמיון בין יחידות סנפיר השונות, אופי היחידה וגודלה נקבע על פי הזירה בה היחידה מוצבת. לכל זירה ישנה יחידת סנפיר בעלת צביון ייחודי לה, מגוון ועומס הפעילויות המיוחד של הזירה בה היחידה משרתת. מפקד היחידה הוא קצין בוגר קורס חובלים, מפקד כלי בט"ש או קצין בוגר שייטת 13. לוחם או לוחמת ביחידה נקראים לוחמי סנפיר ותפקידיהם העיקריים הם:[1]

  1. אבטחה ימית של הנמלים הצבאיים מפני פעילות חבלנית עוינת מכיוון הים. האבטחה מבוצעת על גבי סירות מדגם "צרעה".
  2. סריקת אוניות הנכנסות לחופי מדינת ישראל, על מנת להסיר חשש לפעילות חבלנית עוינת.
  3. סיור מיוחד וסיורים בגבול הימי של מדינת ישראל בשיתוף פעולה עם פלגת הדבורים.
  4. פעילות הרתעתית ומניעתית במסגרת הביטחון השוטף הדורשת הפעלת כלי שיט קטנים.
סיור ימי ביחידת סנפיר
אימון פשיטה על אוניה

תהליך הכשרה

במהלך המסלול עוברים חיילי היחידה קורסי הכשרה ייעודיים: קורסים להפעלת סירות מהירות, שבועות נשק, מסעות, קורס לוט"ר וקורסי לחימה אחרים. לאורך המסלול משרתים יחד לוחמות ולוחמי סנפיר. הלוחמים מסיימים את המסלול הבסיסי בבה"ד חיל הים. לאחר הקורס מוצבים לוחמי סנפיר ביחידות השטח, שם מתחיל תהליך "הכשרת הלוחם" הכולל הכשרה לתפעול אמצעי לחימה של היחידה, מטווחים ימיים בתרחישי פח"ע, התמחות בצלילה הגנתית ותפעול סירות גומי והסמכות בסירות הליבה של היחידה ("צרעות"). בסוף מסלול ההכשרה מוענקת ללוחמים סיכת "לוחם סנפיר". לאחר שירות בן שנה וחצי ביחידה ניתנת האפשרות להתחיל במיונים והכשרות לקראת קורס מתקדם בבה"ד חיל הים המסמיך לוחמים לתפקיד מפקדי "צרעות". זהו מסלול לא שגרתי בחיל הים, לאור העובדה שללוחמים אלה ניתנת האפשרות לפקד על כלי שיט לוחם בהיותם חוגרים ולא קצינים כמו בשאר כלי השייט של החיל.

אמצעי לחימה

הנשק הקל של הלוחמים הוא רובה מסוג m16 ו־m4[דרוש מקור]. נשק נוסף הוא מקלע מסוג מאג, רימונים נשק אל-הרג ואמצאי לחימה נוספים.

במהלך האימונים לוחמי הסנפיר שטים על סירות מסוג צרעה[דרוש מקור].

מקלע מסוג מאג בחרטום הצרעה

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סנפיר בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 חנן גרינברג, חיל הים סיכל ניסיון הברחת אמל"ח לרצועה, באתר ynet, 14 במאי 2006


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

סנפיר (יחידה)32351571Q6995079