ייבוש מזון
(הופנה מהדף יבוש מזון)
ייבוש מזון היא אחת השיטות העתיקות לשימור מזון לתקופה ארוכה.
הייבוש מונע מהמזון להוות מצע להתרבוּת של פטריות וחיידקים, ובכך מעכב את קלקול המזון.
סוגי מזון מתאימים לייבוש
- מזונות פחמימתיים - בעיקר עמילניים - ומזונות חלבוניים. כך למשל, מקובל לייבש ירקות, פירות וגרעינים (כגון קטניות או תירס). מקובל גם לייבש בשר, דגים ומאכלי ים.
- שומן מתעפש בייבוש ולכן לא מייבשים נתחי בשר שמנים או פירות עם תכולת שומן גבוהה.
שיטות ייבוש
בתקופות עתיקות הייבוש נעשה בחום השמש ובאקלים יבש. באקלים לח היה נהוג עישון, שהוא ייבוש מזורז בחום שמפיצה אש.
כיום מקובל לייבש בתנור או על ידי מכשירי ייבוש ייעודים המזרימים אויר חם על המזון.
ייבוש בעזרת מקור חום ובאמצעות אש לא-ישירה נקרא קלייה.
למרות אמצעי השימור המתקדמים הנהוגים היום, מקובל לייבש ולעשן מזון כדי להקנות לו טעם אופייני.
ראו גם
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ספר לימוד בוויקיספר: ספר מתכונים/ייבוש |
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: מזון מיובש |
טכניקות בישול | ||
---|---|---|
יבש | אפייה • צלייה • קלייה • עישון | |
מבוסס מים | בישול לבן • הרתחה • חליטה • שליקה • אידוי • נזיד | |
מבוסס שמן | טיגון עמוק • הקפצה | |
מבוסס אלכוהול | פלמבה (שילהוב) | |
מבוסס חומץ או מלח | כבישה • החמצה | |
בעזרת כלים | אמבט מרים • סיר לבישול איטי • בישול במיקרוגל • סיר לחץ • מנגל • הקצפה | |
גסטרונומיה מולקולרית | ספריפיקציה • סו-וויד |