ישיבת חיי משה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף חיי משה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ערך מחפש מקורות
רובו של ערך זה אינו כולל מקורות או הערות שוליים, וככל הנראה, הקיימים אינם מספקים.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

ערך מחפש מקורות
רובו של ערך זה אינו כולל מקורות או הערות שוליים, וככל הנראה, הקיימים אינם מספקים.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

ישיבת חיי משה
ישיבה
השתייכות כלל חסידי
תקופת הפעילות 1992–הווה (כ־32 שנים)
מייסדים הרב בנימין בייניש קאהן
בעלי תפקידים
ראש הישיבה נפתלי נוסבוים
תלמידים
330
מיקום
מיקום ירושלים, ישראלישראל ישראל

ישיבת חיי משה היא ישיבה חרדית כלל חסידית השוכנת בשכונת הר נוף בירושלים. לומדים בה כ-300 תלמידים, בראשות הרב נפתלי נוסבוים. בנשיאות הישיבה עומד הרב הראשי לשעבר - הרב ישראל מאיר לאו.

תולדות הישיבה

הישיבה נוסדה בשנת ה'תשנ"ב (1992) בהר נוף, על ידי הרב בנימין קאהן, חתנו של הרב ישראל מאיר לאו, והיא קרויה על שם אביו הרב משה חיים לאו שנרצח בשואה.[1] הישיבה מיועדת לתלמידים חסידיים מהזרם הכלל חסידי ושיטת הלימוד בה היא דרך הפלפול והעיון הנהוגה בעולם הישיבות הליטאי. היא הוקמה בעת הפיצול הפוליטי בין אגודת ישראל לדגל התורה בתשמ"ט, והיא נותנת מענה לתלמידים חסידיים המעוניינים בסגנון הלימוד שבישיבות הליטאיות.

נושאי תפקידים

מייסד הישיבה הרב קאהן הוא ראש הישיבה בפועל הן מהצד הכלכלי והן מבחינה רוחנית, הוא גם ממנה את אנשי הצוות ואחראי על קבלת בחורים. באופן רשמי, מבחינה כלכלית עומד לימינו מנכ"ל המוסדות הרב ירחמיאל ברלין שאחראי על כל הנושא הכלכלי. הרב נפתלי נוסבוים הוא ראש הישיבה. הר"מים הם הרב דוד מילר המשמש גם כר"מ בישיבת פוניבז', הרב אריה לייב אוירבך המשמש גם כר"מ בישיבת מיר ברכפלד, הרב משה פרידמן, הרב מרדכי יהודה לייב זק"ש (לשעבר ר"מ בישיבת סילבר), הרב זלמן הלפרין, הרב מרדכי גנוט, והרב חיים לייב ריזל, המשגיחים הם הרב יצחק וינגוט, והרב יוסף שלמה גליק שמשמש גם כמשפיע בישיבה, וכמשיב משמש הרב אברהם וקסברגר. גם הרב בניה נבנצל, בנו של הרב אביגדר נבנצל, שימש כמשיב בישיבה, עד לפטירתו בחודש אלול ה'תש"פ במהלך התפרצות נגיף הקורונה.

שיטת וסדרי הלימוד בישיבה

דרך הלימוד בישיבה דומה ביסודה לצורת הלימוד בישיבות הליטאיות המתבססת על הקפת הנתונים בכל סוגיה תלמודית, עימותם ההדדי ומסקנות חדשניות. סדרי הלימוד בישיבה הם כמקובל בשאר הישיבות הליטאיות. בפועל מתקיים הלימוד בבית המדרש כמעט לכל אורך שעות היממה.

בישיבה נהוג שלכל שיעור ישנם מגידי שיעור המוסרים שיעור עיוני משך שעה. התלמידים מתכוננים לשיעורים אלו בלימוד מקדים של הסוגיות. בשיעורים הנמוכים ישנם שני מגידי שיעורים לכל שיעור, כשכל אחד משניהם מוסר שיעורים לחצי מבני השיעור. לאחר חצי משנת הלימודים הם מתחלפים ביניהם.

בלימוד הסוגיות בעיון אין תבנית להספק שבועי, לעומת לימודי הבקיאות שבהם ההספק הוא גבוה ועומד על שני דפי גמרא בסדר ב' ודף וחצי לסדר ג'.

הישיבה מתייחדת בניהול סדרי הלימוד גם בשבתות בניגוד לישיבות חסידיות רבות. הספק הלימוד בשבתות עומד על דף לשבוע.

בישיבה תוכניות חזרה רבות ומגוונות הנושאות מלגה.

ישיבה קטנה

לחיי משה יש גם ישיבה קטנה בירושלים, ברחוב ירמיהו ולומדים בה כ-150 בחורים. כמגידי שיעור משמשים הרב שמחה קליין, הרב מנחם מנדל כץ, הרב יוסף ברוכשטט, הרב אברהם אייזנשטיין, הרב משה סטמפל, הרב בנימין קאהן, הרב אשר ליכטנשטיין והרב שלום קליין, כמשגיח משמש הרב מאיר אשר קויפמאן. הישיבה הקטנה והגדולה מתנהלות בצורה נפרדת מלבד ההנהלה משותפת.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ חיים ברקוביץ, הרב לאו הכניס ס"ת לזכר אביו הגרמ"ח לאו, באתר לדעת, ‏ב' ניסן תשע"ד
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32732044ישיבת חיי משה