הכחשת היריון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף הכחשת הריון)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הכחשת היריון היא הפרעה פסיכיאטרית המתרחשת כאשר אשה הרה, אך מכחישה ומסרבת להאמין בכך[1]. מדובר במצב פסיכיאטרי רגיש המעלה שאלות רבות בנוגע ליכולת של האם לשאת היריון, ולטפל בילד אחר כך.

שכיחות

מחקרים הראו כי עד השבוע ה-20 השכיחות להכחשה היא 1 מתוך 475. בשבוע ה-40 השכיחות יורדת ל-1 מתוך 25,000[2]. לא זוהו גורמי סיכון המעלים את האפשרות למצב זה. כל אשה בגיל הפוריות עלולה ללקות בה.

תסמינים

היריון הוא תהליך המאתגר נשים פיזית ונפשית כאחד. הכחשת היריון קורית כאשר האישה לא מצליחה להתמודד עם האתגר. הכחשת היריון באה לידי ביטוי בטווח של התנהגויות – מהכחשה מוחלטת של ההיריון ועד למצב שבו יש מודעות להיריון, אבל יש צורך בהסתרתו. נשים הסובלות מהתופעה מוגדרות כלוקות בסוג של מחשבת שווא. הן מתעלמות מן השינויים בגופן או מייחסות אותם למשהו אחר, כמו ייחוס תנועות עובר לתנועות מעיים. דוגמה אחרת היא מחשבות על מחלות ממאירות במקום על היריון. הכחשת היריון מסכנת מאוד את העובר, למשל בגלל שימוש בחומרים אסורים בזמן ההיריון, חוסר מעקב היריון תקין, ובמצב קיצוני אפילו הרג העובר או רצח התינוק עם היוולדו[3]. במצבים חריפים הכחשת היריון עלולה להימשך גם מעבר להיריון עצמו ולהוביל להדחקה מוחלטת של הלידה והתינוק – לדוגמה, אישה החושבת שהתינוק הבוכה שייך לאישה אחרת.

סוגים נפוצים של הכחשת היריון

הכחשת היריון כוללת טווח שלם של התנהגויות. אולם אפשר למפות מהן שלושה סוגי הכחשה מרכזיים:

  • הכחשה אפקטיבית- מצב שבו האם מודעת לכך שהיא בהיריון, אבל לא חווה שום רגש או מחשבה שנלווים לתהליך. האם לא מתנהלת בצורה שונה ביום יום, לא הולכת לבדיקות, לא נקשרת לתינוק, או לא מתכננת את העתיד.
  • הכחשה הימנעותית- מצב שבו האם מסרבת להאמין כי היא בהיריון. מקרים כאלה יכולים להתרחש לאחר אובדן של היריון קודם, כסוג של מנגנון הגנה. לרבות מהנשים הסובלות ממצב זה יש מעט תסמיני היריון, אם בכלל. את מעט התסמינים הן מסתירות. מנגנון ההסתרה שלהן טוב כל כך עד כי אפילו בני זוגם לא רואים את ההיריון.
  • הכחשה פסיכוטית- מצב חמור יותר שבו אשה לא רק מכחישה את הריונה, היא ממציאה לעצמה כל מני תרחישים אחרים אפשריים, כמו סרטן, או מחלות אחרות. מצבים אלה יכולים להתלווה למצבים פסיכיאטריים חמורים אחרים (כמו פוסט טראומה, מאניה דפרסיה, או סכיזופרניה. הכחשה מסוג זה יכולה להעלם באמצע ההיריון, ואז לחזור (כמו סוגים אחרים של פסיכוזה). נשים הסובלות מהכחשה כזאת לא טורחות להסתיר את ההיריון.

ראו גם

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
הכחשת היריון27164955