טביעת הצוללת טיטאן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
טביעת הצוללת טיטאן
"קיקלופס 1", קודמתה של צוללת הטיטאן
"קיקלופס 1", קודמתה של צוללת הטיטאן
"קיקלופס 1", קודמתה של צוללת הטיטאן
גורם קריסה
תדרוך של משמר חופים במהלך מסיבת עיתונאים

הצוללת טיטאן המופעלת על ידי חברת OceanGate (אנ') נעלמה ב-18 ביוני 2023 במים בינלאומיים בצפון האוקיינוס האטלנטי מול חופי ניופאונדלנד, קנדה. הצוללת יצאה למשימה תיירותית, שמטרתה הייתה לצפות בשרידי (אנ') האונייה הטרופה (אנ') טיטניק, כאשר בתוכה נמצאים חמישה אנשים. הקשר עם הצוללת אבד שעה ו-45 דקות לאחר יציאתה של הצוללת אל אתר השרידים. הרשויות קיבלו הודעה, כאשר הצוללת לא חזרה בזמן המתוכנן מאוחר יותר באותו היום. ככל הנראה אזלה אספקת החמצן לנשימה בצוללת, שאמורה הייתה להספיק ל-96 שעות, בבוקר 22 ביוני 2023.

בעבר, העלו חששות לגבי הבטיחות של כלי השיט. מאמצי החיפוש אחר הצוללת והצלתה מבוצעים על ידי צוות בינלאומי בראשות משמר החופים של ארצות הברית, הצי של ארצות הברית, משמר החופים הקנדי (אנ') והכוחות הקנדיים.

רקע

ה"טיטאן" היא צוללת קטנה, באורך 6.7 מטרים ושוקלת 10,432 קילוגרם, בעלת יכולת לשאת חמישה אנשים לעומק של כ-4,000 מטרים. הופעלה לצורך תיירות מעמקים על ידי חברת OceanGate, אשר שווקה מסעות לביקור בשרידי האונייה טיטניק, שנמצאת כ-3,800 מטרים מתחת לפני האוקיינוס. תהליך הצלילה והחזרה לקרקע בצוללת אורך כשמונה שעות.

מכיוון שהצוללת שטה במים בין-לאומיים, היא לא הייתה כפופה לתקנות בטיחות כלשהן, ולא אושרה ככשירה על ידי שום סוכנות רגולטורית. בחירת החברה שלא ללכת בנתיב האימות המוכר לעיצוב, ייצור ובחינת כלי שיט תת-ימיים הייתה נתונה לביקורות רבות מטעם חברות ואינדיבידואלים. מנכ"ל החברה סטוקטון ראש, שהיה בין חמשת הנוסעים שנספו טען בעבר כי הצורך בהשגת אישורי בטיחות מונע חדשנות, לדבריו "בשלב מסוים, בטיחות היא פשוט בזבוז טהור. כלומר, אם אתה רק רוצה להישאר בטוח, אל תקום מהמיטה. אל תיכנס לרכב שלך. אל תעשה כלום".

בצוללת אירעו תקלות רבות עוד לפני היעלמותה ביוני 2023. ב-2022, בצלילה של הצוללת בסמוך לטיטניק, אחד הדחפים בה הותקן בטעות לאחור והצוללת התחילה להסתובב במעגלים כשניסתה להתקדם אל קרקעית הים. על פי כתב האישום[דרושה הבהרה], הצוללת סבלה מבעיות סוללה וכתוצאה מכך נאלצה לחבר את עצמה ידנית למשטח, מה שגרם נזק לרכיבים חיצוניים שלה.

בצוללת היו חמישה נוסעים ששילמו 250 אלף דולר עבור הצלילה. איש העסקים הבריטי-פקיסטני שחזאדה דאווד (אנ') ובנו סולימאן דאווד, קברניט הצוללת הצרפתי פול אנרי נרז'ולה (אנ'), מנכ"ל OceanGate, סטוקטון ראש (אנ'), והטייס הבריטי היימיש הרדינג (אנ') ‏.[1]

היעלמותה

תחילה יצאה הצוללת מסנט ג'ונס במצב תקין. בשלב מסוים היא הפסיקה לתקשר מסיבה לא ידועה, ולא הגיעה לקרקע. הסיבות לכך עשויות להיות תקלה בציוד התקשורת, פגיעה בפסולת ששקעה בים, או בעיה במערכת הנטל, שאחראית על ניהול הציפה. אפשרות נוספת היא שלצוללת כשל מכני כלשהו אשר גרם להתפוצצותה עקב הלחץ התת־ימי.

חיפושים

בחיפושים אחר הצוללת משתתפים משמר החופים הקנדי ומשמר החופים של ארצות הברית, וכן כמה סוכנויות של הממשל האמריקני מסייעות גם כן. מבצע החיפושים מתנהל כ-690 קילומטרים מחופי קנדה – דבר אשר מקשה על החיפושים. על פי המידע שסיפקה החברה שהצוללת בבעלותה, אספקת החמצן אזלה ב-22 ביוני 2023.[2] ב-21 ביוני 2023 מצופים קנדים זיהו רעשים שתוארו כ"נקישות" בהפרשים של כ-30 דקות.[3] ב-22 ביוני 2023 דווח כי רובוטים תת-מימיים מצאו חלקים שהם ככל הנראה שברים מהצוללת.[4] משמר החופים של ארצות הברית מסר שכל חמשת הנוסעים בצוללת מתו במהלך התפוצצות הצוללת והתפרקותה. ב-28 ביוני יצאה הודעה רשמית של משמר החופים האמריקאי שנמצאו שרידי אדם יחד עם שברי הצוללת.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טביעת הצוללת טיטאן בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

36589428טביעת הצוללת טיטאן