דיסק און קי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף החסן ניד)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

דיסק און קי
מרכיביו הפנימיים של דיסק און קי

1 חיבור USB
2 USB mass storage controller device
3 נקודות בקרה
4 שבב זיכרון פלאש
5 מתנד גבישי
6 נורית LED (בחלק מהמכשירים)
7 מתג הגנה מפני כתיבה (בחלק מהמכשירים)
8 מקום לשבב זיכרון הבזק נוסף
דיסק און קי

דִּיסְק אוֹן קִי (לפי האקדמיה ללשון העברית: הֶחְסֵן נַיָּד, ובקיצור הֶחְסֵן) הוא מכשיר זעיר לאחסון נתונים למחשב, המשתמש בזיכרון הֶבְזֵק (Flash) לאחסון נתונים ובממשק ה-USB של המחשב להעברתם אל המחשב או ממנו[1]. את המכשיר פיתחה לראשונה חברת M-Systems הישראלית בראשות דב מורן. השם המסחרי שנתנה החברה למוצר הוא "DiskOnKey" ("דיסק כמחזיק מפתחות"), המרמז על גודלו הזעיר ועל ניידותו ("דיסק על מפתח", דיסק בגודל זעיר שיוכל להיכנס לצרור מפתחות). במהרה הפך המונח בשפה העברית לשם גנרי של הטכנולוגיה. בארצות אחרות נהוג לקרוא למכשיר גם FlashDrive ,stick ובשמות נוספים. שמה הרשמי של הטכנולוגיה הוא USB Mass Storage Device ‏(UMS) או USB Flash Drive, היות שלצורך אחסון המידע הוא נעזר בזיכרון מסוג Flash והוא משתמש בחיבור USB לצורך העברת נתונים[1].

הטכנולוגיה פותרת את בעיית הבלאי המהיר שקיימת בזיכרונות ההֶבְזֵק, שבהם אזורים בזיכרון נכתבים ונמחקים פעמים רבות. לפיתוח אלגוריתם הדואג לכתוב בכל פעם באזור אחר בזיכרון, באופן שהכתיבה תפוזר ברחבי הזיכרון ככל האפשר וכך יהיה הבלאי של כל אזור מזערי.

המוצר נחשף לראשונה על ידי חברת "M-Systems" בנובמבר 2000[2]. למוצרים הראשונים הייתה קיבולת של 8, 16 או 32 מגהבייט. עם השנים הלכה והתפתחה הטכנולוגיה במהירות, מחירה לצרכן הוזל והנפחים הלכו וגדלו, עד אשר בשנת 2018 כבר הוצעו למכירה החסנים ניידים שקיבולתם 2 טרה בייט. בדצמבר 2005 ה"דיסק און קי" דורג במקום ה-9 ברשימת 50 הגאדג'טים המוצלחים ביותר ב-50 השנים האחרונות, שערך מגזין PC World[3].

ההתייחסות של מערכת ההפעלה אל ההחסן הנייד דומה לרוב להתייחסותה לדיסק קשיח חיצוני, ויתרונותיו העיקריים הם קלות השימוש והניידות. בחלק מהתקנים אלו קיים מתג שהופך את ההחסן לזמין לקריאה בלבד, ובדרך זו הוא מוגן מפני מחשב שעלול להיות נגוע בווירוס מחשב. כמו כן קיימת בדרך כלל נורית בקרה שמהבהבת בזמן קריאה וכתיבה.

ההחסן הנייד הצטרף למשפחה ותיקה של אמצעי "מדיה נתיקה" (מדיום מגנטי שמאפשר לשמור נתונים, שאפשר לנתקו מן המחשב בקלות יחסית). חברים אחרים במשפחה הם הדיסקטים לדורותיהם, הדיסקים (CD) וה-DVD.

ההחסן הנייד רגיש לתקלות: אם מוציאים אותו מן המחשב בזמן תהליך כתיבה עליו, המידע שבו עלול לרדת לטמיון. כדי להימנע מתקלות מעין אלו, במערכות הפעלה קיים מנגנון להוצאה בטוחה של המכשיר.

במשך השנים פותחו החסנים ניידים המשלבים הצפנת מידע, וכן החסנים ניידים המשולבים במכשירים אלקטרוניים קטנים ושונים, כגון נגני מוזיקה[4], טלפונים סלולריים ועוד. בשנת 2009 אף החלה חברת "מיקרוסופט" לשווק את מערכת ההפעלה "חלונות" על "דיסק און קי"[5]. בפברואר 2017 השיקה חברת הזנק ישראלית "דיסק און קי" שמכיל מערכת הפעלה מסוג Chrome OS, ושניתן להכניסו לכל מחשב ישן ובכך להשמיש אותו מחדש[6].

לקריאה נוספת

  • גלית חמי וסופי שולמן, להמציא כל בוקר מחדש - סיפורה של החדשנות הישראלית, ידיעות ספרים, 2018, הפרק "זיכרון לטווח קצר", עמ' 282–287

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

דיסק און קי35505235Q1647694