הרגימנט האווירי למבצעים מיוחדים ה-160

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הרגימנט האווירי למבצעים מיוחדים 160
סמל הרגימנט
סמל הרגימנט
("Night Stalkers Don't Quit")
(מתגנבי הלילה לא מוותרים)
פרטים
כינוי Night Stalkers
('מתגנבי הלילה')
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
שיוך צבא ארצות הברית
סוג כוחות מיוחדים, טייסת
בסיס האם מחנה קמבל, קנטקי
אירועים ותאריכים
תקופת הפעילות 16 באוקטובר 1981 – הווה (43 שנים)
מלחמות מבצע זעם דחוף, מבצע מטרה צודקת, מלחמת המפרץ, הפלישה האמריקאית לאפגניסטן, מלחמת עיראק, מבצע חנית נפטון

הרגימנט האווירי למבצעים מיוחדים ה-160אנגלית: 160th Special Operations Aviation Regiment בר"ת: SOAR) היא יחידת עילית להטסת הכוחות המיוחדים של הצבא ארצות הברית. הרגימנט כפוף לפיקוד מבצעי אוויר מיוחדים של צבא ארצות הברית (USASOAC), הזרוע האווירית של פיקוד המבצעים המיוחדים של זרוע היבשה של ארצות הברית (USASOC)

תפקיד וארגון

תפקיד הרגימנט לארגן, לצייד, לאמן, לתכנן ולהפעיל כוחות אוויר במבצעיים מיוחדים של הצבא (ARSOA) ברחבי העולם. הרגימנט מטיס את כוחות המבצעים המיוחדים של הצבא במבצעים מיוחדים, ומתמחה בפעולות ליליות ובמתארי טיסה מורכבים בתנאי מזג אוויר קשים. טייסי הרגימנט המכונים "מתגנבי הלילה" (Night Stalkers) מוכשרים לפעול בכל שעות היממה ובכל תנאי מזג האוויר[1] וערוכים לפעולה בכל זירה בעולם במשימות סיור, תקיפה, ובמבצעים מיוחדים.

ברגימנט ארבעה גדודי (טייסות) מסוקים, שתי פלוגות כטב"ם- MQ-1C Grey Eagles, פלוגת מטה, ופלוגת אימונים. הרגימנט פרוס בפורט קמפבל, בשדה התעופה האנטר ובבסיס המשותף לואיס-מק'הורד[2].

ברגימנט כ-200 כלי טיס. כל גדוד מורכב מפלוגות של מסוקי קרב קלים MH-6 Little Bird, מסוקי סער בינוניים UH-60 בלק הוק, ומסוקים תובלת סער כבדים בואינג צ'ינוק MH-47 בלוק II החדש, שהותאמו במיוחד לדרישות המבצעיות.

רקע היסטורי

מלחים בצי האמריקני עומדים בצד מסוק בלקהוק מהרגימנט
מסוקו של מייקל דוראנט מעל חוף מוגדישו כפי שצולם ביום הקרב על מוגדישו

הרגימנט הוקם ב-16 באוקטובר 1981 בעקבות כישלון מבצע ציפורן הנשר. לאחר כישלון המבצע הוחלט בצבא ארצות הברית כי יש להקים טייסת אשר ייעודית לפעולות מיוחדות בשילוב הכוחות המיוחדים של צבא ארצות הברית ויחידות מיוחדות נוספות הכלולות בכוחות המזוינים של ארצות הברית ובכלל זה אריות הים והאגף לפעולות מיוחדות של ה-CIA. בהקמתה התבססה היחידה על טייסים מקרב הדיוויזיה המוטסת ה-101, שהיא אוגדת סער אווירית. טייסי היחידה, כמו גם צוותי המסוקים שלה, ובכלל זה תומכי הלחימה והמכונאים המוטסים, הוכשרו במיוחד על מנת לקחת חלק במבצעים מיוחדים.

בקרב מוגדישו[3] התרסקו שני מסוקי בלקהוק של הרגימנט בעת שטייסיה הובילו את כוחות ריינג'רס וכוח דלתא. אל אתר ההתרסקות השני התנדבו להגיע שני צלפים מוטסים מכוח דלתא - גארי גורדון ורנדי שוגארט. הללו אבטחו את המסוק וצוותו, נלחמו מטווח קרוב עם ההמון הסומלי אשר עט על שברי המסוק ולבסוף נהרגו בלחימה שם. הניצול היחיד מהצוות, טייס המסוק הפצוע מייקל דוראנט נפל בשבי, וההמון עשה שפטים בגופות הלוחמים ההרוגים[4]

במבצע חנית נפטון, מבצע חיסולו של אוסאמה בן לאדן, היה הרגימנט אמון על הטסת לוחמי צוות שש של יחידת "אריות הים", ועל החדרתם למתחם המבוצר[5]. במבצע נחשפה העובדה כי לצבא ארצות הברית ישנם מסוקי תובלה בעלי טכנולוגיה חמקנית[6]

מבצעים נודעים

יחידות עלית אחרות בצבא האמריקני

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ 160th Special Operations Aviation Regiment (Airborne) (אורכב 16.10.2020 בארכיון Wayback Machine), soc.mil, last accessed 9 October 2016
  2. ^ Army's Elite Night Stalkers Quietly Stood Up A New Unit Ahead Of Getting New Drones, thedrive.com, By Joseph Trevithick, dated 8 February 2019, last accessed 12 February 2019
  3. ^ טל טובי, האם עקרונות המלחמה מתאימים לכוחות למבצעים מיוחדים? - פעילות כוח משימה רנג"ר בסומליה כמקרה מבחן, מערכות גיליון 416, ‏ דצמבר 2007, עמודים 44-51.
  4. ^ שי לוי, ‏גבורה ואומץ ללא פשרות: 20 שנה לבלק הוק דאון, באתר ‏מאקו‏‏, ‏3 באוקטובר 2013‏.
  5. ^ אל"ם ליאור לוטן, היחידות המובחרות של צה"ל, מתוך אתר הירחון "ישראל דיפנס", ‏ 29/9/2011.
  6. ^ שי לוי, ‏השנה של יחידות הקומנדו: המבצעים שהדהימו את העולם, באתר ‏מאקו‏‏, ‏17 באוקטובר 2013‏.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

הרגימנט האווירי למבצעים מיוחדים ה-16033097840Q195454