הקונפדרציה הצפון-גרמנית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף הבונד הצפון-גרמני)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הקונפדרציה הצפון-גרמנית
Norddeutscher Bund
דגלסמל
ממשל
משטר קונפדרציה
שפה נפוצה גרמנית
עיר בירה ברלין
גאוגרפיה
יבשת אירופה
היסטוריה
הקמה מלחמת שבעת השבועות
תאריך 1866
פירוק הקמת האימפריה הגרמנית
תאריך 1871
ישות קודמת גרמניהגרמניה הקונפדרציה הגרמנית
ישות יורשת האימפריה הגרמניתהאימפריה הגרמנית האימפריה הגרמנית

הקונפדרציה הצפון-גרמנית (גרמנית: Norddeutscher Bund) הייתה קונפדרציה של 22 מדינות גרמניות, שהוקמה לאחר מלחמת אוסטריה–פרוסיה, והיוותה את הבסיס לקיסרות הגרמנית, שהוקמה לאחר הניצחון במלחמת צרפת–פרוסיה.

היסטוריה

הקונפדרציה הצפון-גרמנית הוקמה באוגוסט 1866 כברית צבאית של חלק ממדינות הקונפדרציה הגרמנית תחת הנהגתה של ממלכת פרוסיה במסגרת מלחמת אוסטריה–פרוסיה וביולי 1867 הפכה למדינה פדרטיבית המורכבת מ-22 מדינות גרמניות, ששכנו מצפון לנהר המיין.

הקונפדרציה נתנה לגרמניה חוקה מסודרת והייתה אבן יסוד בכינונה של האימפריה הגרמנית אשר בתורה אימצה רבים מסעיפי חוקתה כמו גם את דגלה.

שלא כקודמתה, הקונפדרציה הגרמנית, הייתה הקונפדרציה הצפון-גרמנית מדינה של ממש. שטחיה חפפו את שטחי הקונפדרציה צפונית לנהר מיין כולל את מחוזותיה המזרחיים של פרוסיה ואת דוכסות שלזוויג אך ללא שטחי אוסטריה, בוואריה, וירטמברג, באדן וחלקה הדרומי של הדוכסות הגדולה של הסן, והיא איחדה את צפונה של גרמניה תחת הנהגתה של פרוסיה באמצעות איחוד המכס (Zollverein) והסכמי שלום חשאיים עם מדינות הדרום (שנחתמו יום לפני החתימה על שלום פראג).

אף על פי שהקונפדרציה התבטלה לאחר איחודה של גרמניה בשנת 1871[1], שימשה הקונפדרציה אבן יסוד לכינונה של החוקה הגרמנית באותה השנה. חוקה זו העניקה לקנצלר החדש אוטו פון ביסמרק סמכויות רבות, שכן היא הפכה אותו ל"אחראי" אך לא חייבה אותו לתת דין וחשבון בפני הבונדסטאג, והעבירה לידיו את הסמכויות על התקציב הצבאי (לאחר המשבר החוקתי אליו נקלע וילהלם הראשון בשנת 1862).

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ לאחר הניצחון על צרפת במלחמת צרפת–פרוסיה


ערך זה הוא קצרמר בנושא גרמניה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32114095הקונפדרציה הצפון-גרמנית