הדף היומי בהלכה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף דף היומי בהלכה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אירוע סיום הדף היומי בהלכה במחזור ה-1 שנערך בהיכל מנורה מבטחים ב-ד' בניסן תשע"ה

דף היומי בהלכה הוא אחד ממיזמי ארגון 'דרשו' במסגרתו נלמד עמוד אחד ביום, חמישה ימים בשבוע, מיום ראשון עד יום חמישי, מתוך ספר משנה ברורה.

הרב יצחק אזרחי נואם באירוע הסיום של מחזור 1

המיזם מתקיים בדומה לפרויקט הדף היומי בתלמוד הבבלי, ונמשך גם הוא פרק זמן דומה, כשבע שנים. במסגרת תוכנית הלימוד של ארגון דרשו, בימי שישי ושבת נערכת חזרה על חומר הלימוד של ימי השבוע, ובכל סוף חודש, מתקיים מבחן על עשרים עמודי משנה ברורה, כולל עשרים עמודי 'מוספים וביאורים', שמופיעים בספר משנה ברורה במהדורת ארגון דרשו. אחת לחצי שנה מבחן מסכם. מלגות מוענקות למצליחים במבחנים.

ברחבי הארץ והעולם מתקיימים מדי יום מאות שיעורים בדף היומי בהלכה.

היסטוריה

הרעיון ללימוד יומי בהלכה נוסד כבר בשנת תשי"ד על ידי מפעל לימוד משנה יומית והלכה יומית בסדר לימוד בשולחן ערוך שנקבע על ידי החזון אי"ש.

תוכנית הלימוד של דרשו קידמה רעיון ללימוד קל יותר, של לימוד משנה ברורה, הפשוט יותר להבנה. הרעיון נולד במהלך שנת 2008, כאשר ראשי ארגון דרשו ביקרו בביתו של הרב יוסף שלום אלישיב, שהורה להם "כעת יש לחזק את לימוד ההלכה במשנה ברורה"[1].

מי שהביע גם הוא תמיכה בתוכנית היה הרב אהרן יהודה ליב שטינמן שאמר: "כאשר המהר"ם שפירא מלובלין ייסד את הדף היומי, היו שאמרו היאך ילמדו כולם מסכתות וסוגיות שחלקן מושגים קשים ולא מוכרים - והיום כולם מבינים עד כמה היה זה תיקון גדול. הוא הדין גם לגבי 'הדף היומי הלכה'. בתחילה יש שטוענים שהדבר בלתי אפשרי שהכל ילמדו את ששת חלקי המשנה ברורה ובתוכם גם הלכות עירובין וכדומה, אך ברבות הימים יבינו כולם עד כמה מדובר בתיקון גדול וחשוב שצפוי לחולל גדולות ונצורות"[1].

ב-25 במאי 2008 החל המחזור הראשון של הלימוד.

מבחנים

המבחן הראשון של הדף היומי בהלכה, נערך באשדוד

מדי חודש ארגון דרשו מקיים מבחנים במאות מוקדי בחינה הפזורים בכל הריכוזים החרדיים ברחבי העולם, ביותר מ-15 מדינות ובכמה שפות.

המבחן נערך בשני מסלולים, המכונים בארגון, מסלול א' ומסלול ב'. במסלול א' המבחן נערך על משנה ברורה וספרי החפץ חיים, בלי 'ביאור הלכה' ו'שער הציון', ובמסלול ב' המבחן נערך על 'ביאור הלכה' ו'שער הציון'. בשני המסלולים לומדים המשתתפים בנוסף למשנה ברורה גם את הפירוש 'ביאורים ומוספים' המופיע במשנה ברורה במהדורת 'דרשו'.

כל נבחן בתוכנית 'הדף היומי בהלכה', שמקבל ציון 91–94 זכאי לקבל מלגה על סך 125 שקלים. נבחן שקיבל ציון 95 או יותר, זכאי למלגה על סך 150 שקלים.

נבחנים שעורכים מבחן במסלול ב', הכולל גם שאלות על 'ביאור הלכה' ו'שער הציון', זכאים למלגה של 165 ש"ח על ציון 91–94, ולמלגה על סך 185 ש"ח במקרה שקיבלו ציון 95 או יותר. נבחנים שערכו מבחן גם על מסלול "קנין חכמה" - לימוד מחזורי בספרים רבינו יונה על מסכת אבות, חובות הלבבות, מסילת ישרים ואורחות צדיקים, זכאים למלגה החל מציון 85 ומעלה.

בחורי ישיבות מגיל 16 ועד החתונה, (או לחלופין עד גיל 25) זכאים לחצי מלגה הניתנת באמצעות כרטיס מגנטי הנטען מדי חודש בהתאם לגובה הציון של הנבחן ומאפשר רכישה של ספרים ברשת אור החיים. לחלופין ניתן לבחור באופציה של צבירת כספי המלגות במשרדי 'דרשו', ולקבל מחצית מהמלגה במזומן כאשר יתחתנו, או כשיגיעו לגיל 25.

נערים מגיל 13 וחצי ועד גיל 16 זכאים לקבל רבע מלגה, והם מקבלים אותה בזיכוי כספי לרכישת ספרים ברשת 'אור החיים'.

ילדים ובחורים מתחת לגיל 13 וחצי, יכולים לערוך מבחן, אך אינם זכאים לקבל מלגה, ואינם יכולים לצבור נקודות.

אחת לחצי שנה עורך 'דרשו' מבחן מסכם על דפי המשנה ברורה שנלמדו בחצי השנה האחרונה. אלפים רבים נוטלים חלק במבחן שאינו נושא מלגות, אך מזכה את הנבחנים בהצטרפות להגרלה על 31 מלגות, כשהפרס הראשון הוא אלף דולרים, עשרה פרסים נוספים של 100 דולרים ו-20 פרסים של 50 דולרים. המבחן המסכם אינו כולל שאלות על ביאור הלכה, ביאורים ומוספים או על ספרי החפץ חיים האחרים, והוא ממוקד בשולחן ערוך ובמשנה הברורה לבדם.

חגיגות סיומי לימוד הדף היומי בהלכה

ב-24 במרץ 2015 נערך אירוע הסיום הראשון בהשתתפות עשרות אלפים בסדרת אירועים בישראל וברחבי העולם, בארצות הברית, ארגנטינה, אנגליה, צרפת ודרום-אפריקה. האירוע המרכזי בישראל נערך[2] בהיכל מנורה מבטחים[3]. בשל ריבוי משתתפים האירוע פוצל לשני מעמדים שהתקיימו במקביל, האחד בהיכל נוקיה בתל אביב והאחר בבנייני האומה בירושלים[4].

לקראת סיום המחזור הראשון של לימוד הדף היומי בהלכה, יצאה משלחת הרבנים של 'דרשו', לקברו של החפץ חיים בבלארוס[5].

בארגון מקפידים לערוך אירועי סיום על כל אחד מחלקי המשנה ברורה[6].

מיד לאחר הסיום הראשון, הארגון יצא בפרויקט מיוחד להרחבת השיעורים בעולם היהודי ובדגש על צרפת שבה גויסו כ-50 מגידי שיעורים חדשים[7].

מחזורי הלימוד של הדף היומי בהלכה

מחזור תאריך התחלה תאריך סיום
המחזור ה-1 כ' באייר ה'תשס"ח ג' בניסן ה'תשע"ה
המחזור ה-2 ד' בניסן ה'תשע"ה י"ט באדר א' ה'תשפ"ב

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

הדף היומי בהלכה34250796Q105076868