באיזיט הראשון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף ביאזיט הראשון)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
באיזיט הראשון
Bayezid I
פורטרט של באיזיט הראשון
לידה 1360
אדירנה, האימפריה העות'מאנית
פטירה 3 במרץ 1403 (בגיל 43 בערך)
אקשהיר האימפריה הטימורית
מדינה האימפריה העות'מאנית
מקום קבורה בורסה
בת זוג אנג'לינה נסיכת האימפריה הביזאנטית. דוולט האטון. חפזה האטון. סולטאנה האטון נסיכת דולקדיר. אוליברה דספינה נסיכת סרביה. מריה מהונגריה, נסיכת יוון.
שושלת בית עות'מאן
תואר סולטאן האימפריה העות'מאנית
אב מוראט הראשון
אם גולצ'יצק האטון
צאצאים בנים: ארטואורול, מוסא, סולימאן, מוסא צ'לבי, מהמט הראשון, קאסים, עיסא, מוסטאפה. בנות: ארהונדו, פאטמה, הונדי.
סולטאן האימפריה העות'מאנית
13891402
(כ־13 שנים)
אנדולו היסארי

באיזיט הראשון (טורקית I. Bayezid המכונה Yıldırım, ילדרם, שמשמעותו "הברק" וזאת משום מהירות מסעותיו הצבאיים ויכולתו לעבור בין מספר חזיתות בתוך זמן קצר להפליא; טורקית עות'מאנית بايزيد اول, 13601403) היה סולטאן האימפריה העות'מאנית בשנים 13891402. באיזיט עלה לכס המלכות לאחר ההתנקשות באביו מוראט הראשון, וחנק למוות את אחיו - יעקוב, על מנת שיוכל לדרוש את הכס העות'מאני או לגרום להפיכה.

כדי לנקום על ההתנקשות באביו בקרב קוסובו, הוציא באיזיט להורג את אסיריו הסרביים. אף על פי כן, באיזיט הצליח להשיג חוזה שלום עם המנהיג הסרבי סטפן בולקוביץ'. ההסכם העניק לסרביה ריבונות ניכרת.

בשנים שלאחר מכן, ניצחו חילותיו של באיזיט הראשון את הבולגרים ופלשו ליוון, אלבניה ובוסניה. באנטוליה כבשו חילותיו כמה אזורים נרחבים כמו נסיכות קרמן שבירתה בקוניה. במקום לשתף פעולה עם הממלוכים, כפי שעשו הסולטאנים שקדמו לו, יצא באיזיט למלחמה בהם, ניצחם וכבש כמה ממבצריהם באנטוליה הדרומית. מלחמותיו של באיזיט כנגד מדינות מוסלמיות גרמו לכעס רב עליו מצד האליטות הדתיות במדינתו.

בשנת 1391 הקים באיזיט מבצר סמוך לקונסטנטינופול בצד האסייתי של מצר בוספורוס, שכונה אנאדולו היסארי. באותה שנה הוא שם מצור על בירת האימפריה הביזנטית, קונסטנטינופול, והאפיפיור בוניפקיוס התשיעי קרא למסע צלב נגדו. לקריאה נענו זיגמונד, קיסר האימפריה הרומית ה"קדושה", מספר דוכסים צרפתיים, הרפובליקה של ונציה, הרפובליקה של ג'נובה ומסדר אבירי רודוס; סך הכל כ־100,000 איש. הצבא הצלבני שם מצור על ניקופול בשנת 1396, והכריח את באיזיט לצאת לעזרת העיר. ב־25 בספטמבר לחמו הצבאות זה בזה. למרות שבאיזיט סבל אבדות כבדות מהצבא הצלבני, הצלבנים נטשו לבסוף את שדה הקרב.

המצור על קונסטנטינופול נמשך עד 1398. הוא פסק באופן זמני לאחר שהביזנטים העלו לבאיזיט מס כבד, אך לבסוף הפסיק באיזיט את המצור באופן חד-צדדי, כאשר טימור לנג פלש לממלכתו בשנת 1400. טימור לנג החריב שתי ערים באנטוליה והמשיך במסעו דרומה. לאחר כיבוש סוריה ובגדד, הוא שב לאנטוליה, ובקיץ 1402 נחל באיזיט תבוסה מוחצת בקרב אנקרה.

קרב זה היה הרה הגורל עבור באיזיט שנשבה ב-20 ביולי 1402, נכבל, ונלקח לכלוב בו הוא הוצג כשלל מלחמה. ישנה אגדה המספרת שטימור לנג נהג בבאיזיט כהדום לרגליו בעת שביו. באיזיט מת בשנת 1403 באקשהיר ויש טענה כי התאבד. הוא נקבר בבורסה.

מבחינה מנהלתית ארגן באיזיט את הסנג'קים של האימפריה ויצר מנגנון בירוקרטי לאיסוף מיסים. המנהל שלו אופיין בכניסה נוחה יחסית של נוצרים גם לתפקידים בכירים, ובמקביל הוא החל להשתמש בעבדים נוצרים כחיילים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא באיזיט הראשון בוויקישיתוף


הקודם:
מוראט הראשון
שליטי האימפריה העות'מאנית
13891402
הבא:
תקופת בין המלכים
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
באיזיט הראשון24960225