ויקיטקסט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף אתר הניווט בתנ"ך)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ויקיטקסט
שגיאה ביצירת תמונה ממוזערת:
העמוד הראשי של ויקיטקסט העברי (16 במאי 2023)
העמוד הראשי של ויקיטקסט העברי
(16 במאי 2023)
סוג מאגר טקסטים חופשי
תקופת הפעילות 6 בדצמבר 2003 (אנגלית)
2 באוגוסט 2004 (עברית) – הווה
בעלות קרן ויקימדיה
הרשמה לא חובה
wikisource.org

ויקיטקסטאנגלית: Wikisource) הוא מיזם של קרן ויקימדיה ומיזם־אחות לוויקיפדיה. המיזם מיועד להיות ספרייה הכוללת מאגר חופשי של טקסטים.

היסטוריה

המהדורה הרב־לשונית של ויקיטקסט החלה את דרכה ב־6 בדצמבר 2003 (תחת שמה הנוכחי; הייתה קיימת לפני כן תחת השם Project Sourceberg).

המהדורה העברית נפתחה ב־2 באוגוסט 2004 (ט"ו באב תשס"ד). הייתה זו המהדורה הראשונה של ויקיטקסט המיוחדת לשפה אחת, בגלל הקשיים לערוך טקסט מימין לשמאל בממשק האנגלי (הפועל משמאל לימין).

ב־12 במאי 2005 אושרה בהצבעה הקמתן של מהדורות מיוחדות בכל השפות. הקמתן בפועל של אתרים בשפות רבות החלה בחודשים אוגוסט–ספטמבר 2005, ומאז ויקיטקסט הוא פרויקט רב־לשוני בדומה לרוב הפרויקטים של קרן ויקימדיה.

ויקיטקסט העברי

מכיוון שעל טקסטים שמחברם נפטר לפני פחות משבעים שנה יש זכויות יוצרים, בוויקיטקסט ניתן למצוא בעיקר ספרי קודש. ספרי חול שפגו עליהם זכויות יוצרים ניתן למצוא בפרויקט בן־יהודה.

במהלך שנת 2007 הסתיימה יצירת מהדורת המקרא (התנ"ך) בוויקיטקסט, בשלוש מהדורות: כתיב, מנוקדת ועם טעמים. נוצר דף לכל פרק בנפרד ולכל פסוק בנפרד. תוכן לכל ספרי התנ"ך ניתן למצוא בדף "מקרא" בוויקיטקסט ופרטים לגבי הנוסח ואופן הצגתו בדף המתאר את אופן ההצגה של המקרא.

במקביל נפתח מרחב שם חדש בשם "ביאור" המשמש לכתיבת פירושים על טקסטים המופיעים בוויקיטקסט. לדוגמה אפשר למצוא פירוש על חלק ניכר מהתנ"ך, על המשנה וכן התחלה של פירושים על טקסטים נוספים.

במאי 2009 הגיע ויקיטקסט העברי ל־10,000 יחידות טקסט, תוך העלאת הספר משנה תורה לרמב"ם לאתר. הדף העשרת־אלפים היה רמב"ם הלכות מלוה ולוה יז. לאחר מכן, תוך פחות מחודש, ויקיטקסט הגיע ל־25,000 יחידות טקסט עם סיום העלאת כל הלכות משנה תורה לרמב"ם.

בספטמבר 2013 הגיע האתר לכמות של 100,000 יחידות טקסט.

נכון למאי 2023 האתר מכיל כ־240,000 יחידות טקסט.

במידת האפשר, יש בו גם טקסטים חדשים מעשרות השנים האחרונות, ואף כאלו שהעניין בהם הוא שימושי כגון ספר החוקים הפתוח. עם זאת, רוב הטקסטים החדשים מוגנים בזכויות יוצרים ולכן אסורים להעלאה לאתר.

אתר הניווט בתנ"ך

קובץ:אתר הניווט בתנ"ך.gif
הלוגו של אתר הניווט בתנ"ך

אתר הניווט בתנ"ך הוא אתר עברי ללמידת התנ"ך, המציג טקסטים עתיקים כגון זה של התנ"ך עצמו ושל חלק ממפרשיו, וכן כולל מחקר מקורי בצורת מאמרים, פירושים, ועוד. באתר מנגנון המאפשר תגובות על הדפים בו, הפועל כמעין פורום, וכן מנוע חיפוש המשמש בפועל כקונקורדנציה לתנ"ך.באתר שימוש רב בקישור, בין הדפים בו לבין עצמם וכן בין הדפים בו לבין דפים רלוונטיים מחוץ לאתר. כך לדוגמה, ניתן ללחוץ על מילים ועל פראזות בתוך הטקסט של התנ"ך ולהגיע לערכים המבהירים אותן. הדגש על הקישור גם נותן את ידו לכלים ייחודיים כגון מאגר דמויות בתנ"ך המסודר בצורת עץ משפחה.

האתר נושא אופי דתי במידת-מה, המתבטא בשיח המושפע מהשקפות חז"ל על התנ"ך ובשימוש מועט, אם בכלל, בביקורת המקרא. יחד עם זאת, האתר אינו מגדיר את עצמו כדתי ורבים ממשתמשיו אינם דתיים.

חלק ניכר מהאתר הוטמע בויקיטקסט העברי, והדפים שיובאו ממנו מהווים חלק גדול מהדפים העוסקים במקרא ובפרשנותו בויקיטקסט.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ויקיטקסט בוויקישיתוף


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

ויקיטקסט36949968Q263