ארגון מעסיקים
ארגון מעסיקים או ארגון מעבידים הוא ארגון המאגד מעסיקים לשם קידום נושאים משותפים למעסיקים אלה, ובפרט משא ומתן קיבוצי עם ארגוני עובדים וקידום רגולציה בתחום יחסי העבודה. פעמים רבות הארגון עוסק גם בנושאים שאינם קשורים ליחסי העבודה. דוגמה לכך היא התאחדות התעשיינים בישראל, העוסקת בקשת רחבה של נושאים בענף התעשייה, ובהם גם פעילות כארגון מעסיקים.
במדינות שונות, ובהן ישראל, מוסדר מעמדם של ארגוני המעסיקים בחקיקה, המקנה להם סמכויות מיוחדות מול הרגולטור ובתחום יחסי העבודה. במדינות אחרות, ובהן ארצות הברית, אין הסדרה מיוחדת לפעילותם של ארגוני מעסיקים, והם פועלים על פי הדין הכללי.[1]
בישראל
בישראל פועלים ארגוני מעבידים אחדים לפי הענף המקצועי שבו פעילים מעבידים אלה. התאחדות התעשיינים בישראל היא ארגון המעבידים הראשון שנוסד בארץ ישראל, בשנת 1921. לשכת המסחר נוסדה אף היא בשנת 1921, ובשנת 1922 נוסדה התאחדות האיכרים והחקלאים בישראל. מרכז השלטון המקומי הוא ארגון מעבידים של הרשויות המקומיות.
לשם טיפול בנושאים חוצי ענפים מתאגדים ארגוני מעסיקים לארגון-גג המייצג ארגוני מעסיקים רבים. ארגוני מעסיקים במגזר הפרטי היו מאוגדים במשך שנים רבות בלשכת התיאום של הארגונים הכלכליים. ארגון-גג זה התפרק בתחילת 2020, ובמקומו הוקם ארגון-גג מצומצם יותר בשם נשיאות המעסיקים והעסקים בישראל.
אחדים מדיני העבודה, כגון חוק הסכמים קיבוציים, מקנים סמכויות לארגוני מעסיקים. בפסקי דין המתייחסים לחוקים אלה נקבעו מאפיינים של ארגון מעסיקים, ובהם:
- הארגון הוא ארגון קבע, או לפחות ארגון שהוקם לפרק זמן ממושך.
- לארגון יש תקנון המסדיר את פעולתו, ובפרט מסמיך את הארגון לדון בהסכמי עבודה ובתנאי עבודה של עובדי המעבידים החברים בארגון.[2]
הסכם קיבוצי כללי הוא הסכם קיבוצי הנחתם בין ארגון עובדים יציג לבין ארגון מעבידים. להסכם קיבוצי כזה רשאי שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים להוציא צו הרחבה, שבעבותיו יחויבו כל המעסיקים שעליהם חל צו הרחבה זה בתשלום דמי טיפול ארגוני-מקצועי לארגון המעסיקים החתום על ההסכם שהורחב.[3]
לקריאה נוספת
- מנחם גולדברג, "מאפייני ארגון מעסיקים במשפט העבודה", הפרקליט מ/ג, עמ' 111–171.
קישורים חיצוניים
- גלעד נוה, הסדרת מעמדם המשפטי של ארגוני מעסיקים - סקירה משווה, באתר הכנסת, 13 ביולי 2014
- עידו עשת, "ארגון המעסיקים" ו"ארגון המעסיקים הבכיר" במשפט העבודה הקיבוצי, משפטים מט, 10 בספטמבר 2019
- Martin Behrens, Franz Traxler, Employers' organisations in Europe, Eurofound, 4 April 2004
הערות שוליים
- ^ גלעד נוה, הסדרת מעמדם המשפטי של ארגוני מעסיקים - סקירה משווה, באתר הכנסת, 13 ביולי 2014
- ^ נב/31-4 (ארצי) ארגון המורים בבתי הספר העל יסודיים נ' מרכז ישיבות בני עקיבא וישיבת בני עקיבא - נתיב מאיר, ניתן ב-4 באוגוסט 1992, באתר "נבו"
- ^ תקנות הסכמים קיבוציים (תשלום דמי טיפול ארגוני-מקצועי לארגון מעבידים), תשל"ז-1977, באתר "נבו"
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] ארגון מעסיקים28826814