סטופ מושן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דוגמה לאנימציית סטופ מושן - מטבע חוצה את המשטח.

אנימציית סטופ-מושןאנגלית: Stop Motion) היא טכניקת אנימציה אשר מאפשרת ליצור אשליה שבה נראה כי אובייקט פיזי נע בכוחות עצמו.

סצנה של סרט אנימציית סטופ מושן מצולמת בעזרת מצלמת סטילס אשר מצלמת בכל פעם רק תמונה אחת (פריים). בין כל פריים לזה שאחריו, האובייקטים בסצנה מוזזים מעט באופן ידני - דבר אשר יוצר אשליית תנועה כאשר לאחר מכן הפריימים הללו יוקרנו ברצף במהירות רגילה (24 עד 30 פריימים בשנייה).

סגנונות דומיננטיים באנימציית הסטופ מושן:

  • הנפשה של דמויות שנבנו במיוחד לצורך הסרט, בעיקר מחימר או פימו (טכניקה המכונה באנגלית "claymation"). לדמויות וחפצים אלה יכולה להיות יכולת תנועה כמו לבובות.
  • הנפשת פלסטלינה - בניגוד להנפשה של חפצים קשיחים, יכולת התנועה של הפלסטלינה רבה.
  • הנפשה של חפצים קיימים.
  • הנפשה של דמויות אנושיות.
Mary and Gretel (1916)

במשך השנים, בעזרת טכניקת הסטופ מושן הופקו סרטים קצרים, קליפים, סרטי טלוויזיה וסרטי קולנוע רבים, סרטי סטופ מושן המורכבים יותר מבחינה טכנית מופקים על ידי צוות גדול של אנימטורים על מנת להסריט שניות או דקות בודדות של סרט בכל יום צילומים.

באמצעות טכניקת סטופ מושן ניתן לבצע אפקטים מיוחדים בסרטים.

השוואה לאנימציה ממוחשבת

סטופ מושן היא לכאורה טכניקת אנימציה פרימיטיבית ביחס לאנימציה ממוחשבת ומצריכה שימוש באובייקטים אמיתיים על פני מודלים ממוחשבים. יחד עם זאת, לאנימציית סטופ מושן יש מראה ייחודי וריאליסטי שמבדל אותה מאנימציה ממוחשבת. בנוסף לכך, עלות הפקת סרט סטופ מושן קטנה מהפקת אנימציה ממוחשבת ולפיכך מתאימה ליוצרים בעלי תקציב נמוך.

הפקת סטופ מושן

הודות לקלות היחסית של הפקת סרטון סטופ מושן בעידן הדיגיטלי, יוצרים רבים פוסעים צעדים ראשונים בתעשיית הקולנוע דרך סטופ מושן. היוצר הישראלי אורן לביא יצר בשנת 2009 קליפ סטופ מושן של שיר אשר זכה לפופולריות רבה וכ32 מיליון צפיות נכון לאוקטובר 2017. הסרטון היה מועמד לפרס גראמי בקטגוריה של קליפים קצרים לשנת 2010. לצורך הפקת סטופ מושן נדרשת תשתית פיזית בסיסית הכוללת מצלמה דיגיטלית על חצובה, תאורה מלאכותית, משטח עבודה, רקעים ודמויות. בנוסף יש צורך בתוכנת עריכה כדי לחבר את אוסף התמונות לכדי סרט. תוכנות נפוצות הן יוצר סרטים של חלונות (חינמי), Dragonframe, פרימייר ואפטר אפקטס לצורך הוספת אפקטים בשלב גמר-הפקה.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סטופ מושן בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
סטופ מושן23619639